Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Janus Engel
Foto: Janus Engel

ANTARKTIS-SELFIE. De rejsende på et krydstogt til Antarktis er ikke bare på ferie for at slappe af. De vil gerne lære noget om kontinentet.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

27-årig dansker på verdens koldeste kontinent: »Stilheden er dybt fascinerende«

Rejsende til Antarktis føler sig som opdagelsesrejsende og vil beskytte det sårbare kontinent.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hale! Hale«, lyder råbet i Qilak Observationsloungen om bord på ekspeditionsskibet ’Fram’. Passagererne hopper op på borde og står i vinduerne for at få et glimt eller et billede af pukkelhvalerne, når de kommer op for at få luft.

»Wauw!«, lyder det samstemmigt, når den buskagtige blåst står op i tre meters højde, inden halefinnen vinker farvel, og pukkelhvalen dykker for at fortsætte sit festmåltid af krebsdyr.

Hele 10 hvaler optræder som fotomodeller i Wilhelmina-bugten ud for Gerlache-strædet. Snart er de på den ene, snart på den anden side af ’Fram’.

Ude på dækket trodser livsnyderne i jacuzzien den antarktiske kulde og styrter i badetøj hen til rælingen med vandet løbende ned ad sig for ikke at gå glip af det store hvalshow. De klikker løs med deres mobiltelefoner og deltager i det kollektive udråb, når hvalerne bryder overfladen.

Selv om de har plejet deres luksuslegemer i jacuzzien, er deres mål ikke at slappe af, men at opleve.

Situationen er typisk for de ombordværende på ’Fram’. Skibet har transporteret 224 passagerer fordelt på 24 nationaliteter, heriblandt syv danskere, fra verdens sydligste by, Ushuaia, i det argentinske Ildlandet til verdens koldeste og tørreste kontinent Antarktis.

BILLEDSERIE

I 10 dage har ’Fram’ krydset frem og tilbage mellem det antarktiske fastland og øgrupper som Sydshetlandsøerne ud for den sne- og isklædte kyst.

Undervejs har skibet lagt til, når vejret har tilladt det, så passagererne kan komme i land og opleve natur og dyr.

De kan overnatte i Antarktis, sejle i kajak, vandre rundt om vulkaner mellem pingviner og tage på ture i polarcirkelbåde mellem isbjerge og, hvis de er heldige, opleve hvaler og sæler helt tæt på.

De gamle unge

Passagererne er for en stor dels vedkommende lidt op i årene og har både tiden og pengene til at opleve verdens sydligste kontinent.

70-årige Lee Covey fra den amerikanske stat North Carolina beskriver sig selv som »halvpensioneret« og udlejer en række boliger. Nysgerrighed og eventyrlyst har drevet ham til Antarktis, mens konen Pat er blevet hjemme, fordi hun hverken bryder sig om kulde eller om at sejle.

»Folk om bord er eventyrlystne og forventer ikke alle de luksuøse forhold, man kan få på et normalt krydstogt. Jeg har været i land to gange dagligt, men har hverken sejlet i kajak eller med polarcirkelbåde på grund af rygproblemer. Jeg har tidligere rejst i arktiske områder, men set flere dyr her bortset fra isbjørne«, siger Lee Covey.

Ingemar Lennartsson på 78 år er pensioneret svineavler fra Ängelholm i Skåne. Sønnen Urban fra Stockholm inviterede, fordi han konkurrerer med en ven om at have besøgt flest lande og kontinenter.

»Vi er begge fascineret af det, der er forskelligt fra det kendte. Derfor er vi tiltrukket af destinationer som Island, Australien, New Zealand og altså Antarktis. For to år siden kørte vi i bil 10 dage fra Istanbul til Sverige gennem Østeuropa«, fortæller Urban Lennartsson

Urban har deltaget i samtlige aktiviteter på turen, mens papa Ingemar har droppet de mest fysiske udfordringer som hiking, kajak og camping.

’Fram’ har alle nødvendige faciliteter og serverer gedigen mad, men der er ikke tale om luksus.

Skibet er heller ikke befolket af mangemillionærer, men helt almindelige lønmodtagere som den 60-årige tyske telefonmontør Wilfried Pieth fra Velbert nordøst for Düsseldorf. Han og konen Karin bookede turen for halvandet år siden og fik en klækkelig rabat.

»Jeg havde selvfølgelig set billeder af pingviner, men det er helt vidunderligt at stå midt i en pingvinkoloni eller i vandkanten, og så kommer en pingvin forbi og laver sjove ting. Jeg har camperet, hiket og svømmet, fordi jeg gerne vil have fornemmelsen af at være opdagelsesrejsende«, griner Wilfried Pieth.

Besat af pingviner

Ungdommen har også fundet vej til Antarktis. Kæresteparret Louise Rosengreen på 30 og 27-årige Simon Blumensatt Nielsen har taget en pause fra jobbene som henholdsvis butiksassistent og automatiktekniker i Randers og er på jordomrejse i et år.

I Argentina stødte Simons far Ivan til. Han er til daglig servicemontør hos Grundfos og har altid har haft en drøm om at besøge Antarktis.

Selv om Antarktis er hård ved rejsebudgettet, ønskede parret et afbræk fra alle de tropiske områder inden den videre rejse gennem Syd- og Nordamerika og Asien.

»Antarktis er ikke længere bare film og billeder. Vi har oplevet det selv som under kajakturen, hvor pingvinerne sprang omkring os«, fortæller Louise, mens Simon tilføjer, at »her er man virkelig langt hjemmefra. Bare stilheden er dybt fascinerende. Sådan vil jeg gerne rejse«.

22-årige Chloe Fouché fra Johannesburg i Sydafrika er med sin storesøster Monique på 29 og hendes jævnaldrende kæreste Alex Schmidt inviteret af pigernes forældre, Alice og René Fouché fra Johannesburg.

Familien har valgt ’Fram’, fordi de foretrak et ekspeditionsskib, så man kommer tættere på elementerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De unge synes godt om, at besætningen er miljøbevidst, og at intet går til spilde i køkkenet.

»Jeg forventede ikke, at der ville være så mange unge om bord. De bedste oplevelser har været den otte kilometer lange vandretur og svømmeturen i det iskolde vand, mens jeg var skuffet over campingen. Jeg vil gerne nyde naturen og stilheden, men folk kunne bare ikke holde mund«, mener Chloe, som var den eneste i familien, der camperede.

Sam Donaldson er med sine 21 år turens benjamin.

Han studerer historie og naturvidenskab i Connecticut og har fået turen som en eksamensgave på forskud fra sine forældre, Didi Lacher og Charlie Donaldson fra New York, der selv er med på turen.

Sam har besøgt seks kontinenter og mangler kun Australien.

»Det bekymrer mig ikke, at alle andre er ældre end mig. Vi er alle ens på båden, og folk vil gerne snakke. Jeg er vild med pingviner og mere interesseret i dem end de andre dyr og fugle. Pingvinen er den eneste fugl, jeg kender, som også er en dygtig svømmer. Når de andre vandrede op i højderne, blev jeg nede hos pingvinerne for at følge dem«, siger Sam Donaldson.

Fortidens helte

Ikke kun på land suger passagererne oplevelser og viden til sig. ’Fram’ er befolket med biologer, geologer, ornitologer, mammaloger, historikere og naturguider, som holder foredrag i skibets Framheim- og Poulhøgda-salen.

Framheim-salen er stopfuld, da den polske biolog Tomasz Zadrozny gør os klogere på de sæler, vi allerede har set på turen.

»Weddellsælen er den eneste, som lever her hele året. Normalt lever de i grupper, men vi så kun enkeltindivider«, fortæller han og tilføjer, at denne sæl kan blive op til 35 år, men normalt kun bliver 20, da tænderne så er slidt ned.

»Søleopardens sataniske smil glemmer I nok ikke lige med det samme«, tilføjer biologen og konstaterer, at søelefanten med sit snabellignende forhoved var den nemmeste at identificere.

»Og I husker nok også, at krabbeædersælen må nøjes med at spise krebs hernede, da Antarktis ikke har nogen krabber«, fortæller Tomasz Zadrozny det videbegærlige publikum.

Tomasz Zadrozny siger til Politiken, at turisterne er vigtige for bevarelsen af Antarktis som et vildt og øde sted, der ikke må ødelægges af jagten på råstoffer.

Biologen og hans kolleger håber, at turisterne bliver en slags ambassadører for kontinentet, så Antarktis forbliver uberørt for eftertiden og ikke spoleret, fordi vi vil udnytte råstoffer, der må ligge under isen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Syv lande har allerede fremsat territorialkrav på kontinentet, fordi de mener, at der skjuler sig kul, gas, olie og kobber under ismasserne.

»Vi bør kæmpe for at bevare og beskytte det jomfruelige landskab. Vi skylder os selv og vore efterkommere at være tilbageholdende i Antarktis«, mener Jared Pierce fra Portland i den amerikanske delstat Oregon.

Jared og hans mand, Erik Kilgore, siger, at de vil følge opfordringen om at blive ambassadører, når de kommer hjem.

Passagererne om bord på ’Fram’ opfatter nemlig ikke sig selv som turister, men som rejsende – sågar opdagelsesrejsende – der følger i kølvandet og fodsporet på fortidens helte som Roald Amundsen, Ernest Shackleton og Robert Scott.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden