FLODKRYDSTOGT. 'Serenade' sejlede fra Wien til Mohacs i det sydlige Ungarn, derefter op til Melk i Østrig og tilbage til Wien.
Foto: Albatros

FLODKRYDSTOGT. 'Serenade' sejlede fra Wien til Mohacs i det sydlige Ungarn, derefter op til Melk i Østrig og tilbage til Wien.

Temarejser

Flyd stille med båd 1.100 kilometer gennem 10 lande

Floden Donau løber fra vest mod øst gennem 10 lande. Politiken sejlede med krydstogtskibet ’Serenade’ gennem Østrig, Ungarn og Slovakiet.

Temarejser

Som en 110 meter lang slange snor det flade skib ’Serenade’ sig ad Donau. Med sikker hånd fører kaptajn Ivan Danas skibet gennem sluser og trafikkøer på den grågrumsede flod.

Ikke alene lægger kaptajnen den sikkert til kajs i hovedstæderne Wien, Budapest og Bratislava, men akkurat som passagererne har han også tid til at nyde Wachau-dalen i Østrig, som er hans favoritstrækning.

Wachau strækker sig 30 kilometer langs floden mellem byerne Krems og Melk. Vinrankerne snor sig op ad bjergsiderne på terrasser, og vi sejler forbi ruiner af gamle borge og slotte.

»Jeg bliver aldrig træt af at sejle gennem dalen, som vi passerer på krydstogtets syvende dag«, fortæller den 50-årige kaptajn på formfuldendt tysk, mens han holder øje med instrumenterne på broen.

Kaptajn Danas taler syv sprog, men ikke engelsk. Han er født i nærheden af den slovakiske hovedstad Bratislava, hvor han også bor, og har tilbragt hele sit voksenliv på Europas floder og kanaler akkurat som sin far og bror.

Næste generation stiler dog ikke efter en tilværelse på floderne. Ivan Danas’ eneste søn arbejder i computerbranchen.

Kaptajnen udpeger en af Wachau-dalens helt store turistmagneter: ruinerne af Burg Dürnstein, hvor grev Leopold V holdt den engelske kong Richard Løvehjerte fanget fra 1192 til 1193.

En anden berømthed fra dalen er den 11 centimeter høje statuette Venus fra Willendorf, som blev udskåret i kalksten for over 20.000 år siden og fundet af arkæologen Josef Szombathy i 1908.

Vi må dog nøjes med at betragte de smukke gule og røde huse i Willendorf, for Venus befinder sig nu om stunder på Naturhistorisches Museum i Wien.

»Foruden vinen og Venus er Wachau også berømt for sine abrikoser, som der er opbygget en hel kult omkring. Man har abrikosfester, kårer abrikosprinsesser, og man har selvfølgelig abrikossnaps, Marillenbrand«, siger kaptajn Ivan Danas og slikker sig om munden.

Snapsen må vi dog tænke os til, for ’Serenade’ lægger ikke til, men sejler videre mod den østrigske hovedstad Wien, hvor turen slutter den følgende dag.

Sightseeing undervejs

Wachau-dalen er bare et af højdepunkterne under otte dages sejlads på Donau, som fra udgangspunktet i Wien går sydøstover mod den ungarske hovedstad Budapest.

På fjerdedagen lægger skibet til i byen Mohács i det sydlige Ungarn tæt ved grænsen til Kroatien. Her vendes om, og skibet sejler nordpå via Bratislava tilbage til Wien.

1.100 kilometer tilbagelægger vi ’an der schönen blauen Donau’, som løber 2.845 kilometer gennem 10 lande, hvoraf vi kun passerer de tre – Østrig, Ungarn og Slovakiet.

Undervejs lægger ’Serenade’ til ved en lang række byer og seværdigheder, hvor passagererne kan melde sig til udflugter med bus eller på gåben. De kan også vælge at tage på sightseeing på egen hånd.

I den ungarske hovedstad er der eksempelvis udflugter til både Buda og Pest på begge sider af Donau.

Politikens udsendte valgte imidlertid at forfriske kroppen i et af Budapests mange badehuse, Széchenyi.

Ikke alle synes, at Széchenyi lever op til vores hygiejnestandard, men man kan få gennemarbejdet kroppen hos massørerne og udvikle svømmehud mellem tæerne i de mange forskellige bade.

Charmen ved et krydstogt er ikke mindst livet om bord. Alle kahytter på ’Serenade’ er på 16 kvadratmeter og har vinduer eller koøjer.

Kahyt nummer 322 på Chopin-dækket har sågar glasskydedøre med tremmer foran, så man ikke risikerer at falde over bord, når man indånder frisk luft og nyder udsigten fra det lille sofabordsarrangement.

Mad skal der til

Måltiderne er et af højdepunkterne på et krydstogt, og køkkenchef Viktor Balogh og hans stab sørger for, at ingen går sultne fra bordet.

»Jeg har 200 kilo kød, 80 kilo fisk og 200 kilo kartofler plus en masse andre varer om bord. Desuden får vi friske forsyninger, når vi lægger til«, beroliger køkkenchefen Politikens forslugne udsendte. Viktor Balogh har tidligere arbejdet på hoteller.

»Men det er meget nemmere at planlægge på ’Serenade’, hvor vi ved, at vi i aften vil være 80 gæster til middag. Vi serverer ikke a la carte, men derimod faste menuer, som skifter fra aften til aften«, lyder det fra køkkenchefen.

Passagererne har dog flere valgmuligheder både til frokost og middag. En aften serverer messen en menu under overskriften ’Europæisk middag’, hvor man kan vælge mellem en rejecocktail og cæsarsalat efterfulgt af en okseconsommé med semuljeboller. Til hovedret står valget mellem andelår, havkat og farserede peberfrugter. Og så kan afslutningen være en dessert af budding med brombærsauce eller en ostetallerken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sommelieren anbefaler tilhørende vine, men passagererne kan også fra krydstogtets begyndelse købe en drikkepakke til 915 kroner, hvor de under hele krydstogtet kan drikke sodavand, fadøl og husets vin ad libitum mellem klokken 9 og 24.

Efter middagen og under sejladsen kan man fordybe sig i biblioteket kaldet ’Kaptajnens klub’ eller lade sig underholde i ’Vivaldi-loungen’ med foredrag eller klaverbokseren Jozsef Nagy.

Når skibet lægger til havn, kommer der også lokale kunstnere om bord som Afrodite Kvartetten i Bratislava. Selv om ikke en vind rører sig, får de fem kvinder ’Serenade’ til at gynge med potpurrier fra ’Grease’, Abba og Frank Sinatra, hvor ’Ol’ Blue Eyes’ ’New York, New York’ blev ændret til ’Bratislava, Bratislava’, fordi »ingen har skrevet en sang om Bratislava«, som fløjtenisten Michala sagde.

Bidt af krydstogter

Passagererne kommer fra Sverige, Norge og Danmark og er en blanding af rutinerede og debuterende krydstogtsgæster.

Winnie og Gunnar Meilstrup fra Hvidovre er veteraner – 14 gange har de været på krydstogt både med store og mindre skibe: flodkrydstogt på Nilen, hvalsafari langs Alaskas kyst, traditionel tur i Caribien, fire gange i Middelhavet, Grønlands-eventyr og Nova Scotia-tur i Canada er blandt rejserne.

Parret booker tit togterne via hjemmesiden Vacations To Go, hvor der er store rabatter at hente.

»Vi kan lide underholdningen, som ofte er på Broadway-niveau på de store skibe. Vi tager på udflugter eller sightseeing på egen hånd. Mad og drikke spiller en stor rolle, og man bliver forkælet om bord«, siger Gunnar Meilstrup, som har et råd til krydstogtdebutanter:

»Bestil altid en kahyt med koøje, men allerhelst balkon. På Alaska-turen sparede vi den væk, og det var dumt«, siger krydstogtveteranen.

Janni og Niels Borreschmidt fra Valby er på krydstogt for første gang.

»Jeg har altid har været fascineret af krydstogter, men bryder mig ikke om dybt vand. Men så opdagede Niels en annonce i avisen med Donau-krydstogtet«, siger Janni, hvis ægtefælle bedyrede, at der var tale om »stille og roligt vand«.

»Janni sagde først ’klap nu hesten’, men lod sig overtale«, siger Niels Borreschmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han har allerede et godt øje til et flodkrydstogt på Rhinen, selv om deres næste ferietur går til USA, og Janni vil heller ikke længere helt afvise et krydstogt på et af de syv verdenshave.

Kaptajn Ivan Danas sørger også for, at Janni Borreschmidt stort set ikke mærker, at ’Serenade’ lægger planmæssigt til i Wien præcis klokken 17.30.

Den eneste mulighed for at blive søsyg på krydstogtet er, hvis man den sidste aften går i land og tager en rundtur på den østrigske hovedstads barer, diskoteker og natklubber.

Politiken var inviteret af Albatros Travel.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden