Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claes Bech-Poulsen
Foto: Claes Bech-Poulsen

SMAG. Manden bag Michelin-restauranten Era Ora, Elvio Milleri, ses her i en vinmark sammen med en af restaurantens leverandører.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Era Ora-ejer: Her skal du spise i Toscana og Umbrien

Manden bag den italienske Michelin-restaurant i København viser vej til 15 af de bedste madoplevelser i hans eget Italien.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engang cyklede lille Elvio Milleri hjem fra skole på de små stier ved familiegården i Umbrien, mens duften fra de små køkkener i nabohusene, hvor frokosten var på vej, gjorde ham mere og mere sulten. Det var i 1950’ernes Italien.

I dag kan italieneren fejre, at hans danske Michelin-restaurant Era Ora i de sidste 10 år har tryllebundet sine gæster i lokalerne i det gamle pakhus i Overgaden Neden Vandet på Christianshavn i København.

I den anledning har Turengårtil.dk fået den madglade italiener til at sætte navn på de steder i Toscana og Umbrien, hvor han synes, man spiser bedst, kan møde de bedste vinmagere og købe de lækreste produkter med hjem fra ferien.

LÆS OGSÅ

Elvio Milleri boede i Umbrien fra begyndelsen af 1950’erne, til han i begyndelsen af 1980’er kom til Danmark for at starte sit restauranteventyr. Men han har stadig fuldstændigt fingeren på pulsen med, hvad der foregår hjemme i Italien. For han besøger sit hjemland omkring 10 gange hvert år. Både for at besøge familie og venner og for at hilse på vinproducenter og fødevarefolk.

Og man skal ikke spørge mange gange til maden og livet – som vist er to uadskillelige dele af tilværelsen, hvor Elvio Milleri kommer fra – før han energisk begynder at remse forskellige retter op og nævne råvarer, han har et nostalgisk forhold til.

»Coratelli«, siger Elvio Milleri og ser helt fjern ud i blikket. »Det er lammelunger med hvidvin, rosmarin, chili og tomat. Det smager stunning«.

Se herunder, hvor turen skal gå til i Toscana og Umbrien, hvis Elvio Milleri er din guide. Vi starter med restauranterne.

1. Den gamle dames lille restaurant

Navn: Ristorante Torgiano 2000
Hvor: Via Assisi 15, 06089 Torgiano, Perugia, Umbrien
Restauranten drives af signora Marisa, der efterhånden er en gammel dame. Der er måske kun fire eller fem borde, og hønsene går frit omkring. Det er et fantastisk sted, hvor du kan få typiske egnsretter som kanin, der laves i en potte i ovnen med hvidløg, kapers, oliven, salvie, hvidvin og eddike, til sovsen er kogt ind. Eller coratelli. »Ring og spørg, hvad hun har på menuen i dag eller sig, hvad du gerne vil have. Et måltid koster måske kun 150 kroner med vin. Men tag endelig din egen vin med – den kan godt vise sig at være bedre end den, der serveres«, griner Elvio Milleri.

2. Fantastiske kager og desserter

Navn: Sandri Pasticceria
Hvor: Via Pietro Vannucci 32, 06053 Deruta, Perugia, Umbrien
Sandri Pasticceria har til huse i en gammel bar fra 1700-tallet. Det er aflangt, smalt rum med en bar i den ene side og en række borde i den anden. Imellem er der kun lige plads til at gå. »Her får du de mest fantastiske kager og små sandwich. De laver det hele selv i en brændefyret ovn. Ligesom man gjorde det for 100 år siden. Her spiser jeg ofte selv morgenmad«, siger Elvio Milleri. Blandt de kager, du kan smage, er en maritozzo, der er flad lille kage, som Elvio Milleri ofte spiste på vej til skole, en diplomatico med creme og likør eller en zuppa inglese, der er en slags tiramisu med creme, likør, citronskal og chokolade.

GUIDESeværdighederne, du må opleve i Toscana og Umbrien

3. Perugias pizza

Navn: La Cambusa
Hvor: Via dei Priori 78, Perugia, Umbrien
»Jeg kan huske det her sted, fra dengang jeg var dreng. Her spiste vi pizzaer indimellem. Gode og rustikke. Blandt andet pizzaer med kartoffel eller aubergine. Det var virkeligt godt«. Se mere her.

4. Specialiteten fritto

Navn: I Birbi
Hvor: Vocabolo Le Casacce, Miralduolo, 06089 Torgiano, Umbrien
»Her skal du spise, hvis du gerne vil prøve nogle fantastiske fritto med grøntsager som artiskok, aubergine eller squashblomster. Kødet er i øvrigt også godt. Og så er det meget billigt at spise på I Birbi. Måske slipper man et sted mellem 200 og 300 kroner per person for et fuldt måltid«.


5. Frisk fisk i jagthytten

Navn: Restaurante Da Settimio
Hvor: Via Lungolago 1, 06060 San Feliciano, Perugia, Umbrien
Restaurante Da Settimio ligger ved bredden af søen Lago Trasimeno og har til huse i et fantastisk hus, hvor væggene er beklædt med trofæer og billeder fra flere af familiens jagtture i Afrika langt tilbage i tiden. »De serverer frisk fisk fra søen og også fasaner og ænder. Prøv deres fiskesuppe eller hjemmelavede pasta med fisk«, anbefaler Elvio Milleri. Læs mere her.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6. Rustik Michelin-mad

Navn: Albergo e ristorante La Bastiglia
Hvor: Via Salnitraria 15, 06038 Spello, Perugia, Umbrien
»Den her restaurant er absolut værd at besøge. Restauranten har en enkelt Michelin-stjerne og laver traditionel mad, men med et moderne twist. De serverer lokale sjældenheder som vilde ærter og lam fra Manciano og ricottaost«, fortæller Elvio Milleri. Læs mere her.

GUIDEFem forrygende oplevelser med børn i Toscana og Umbrien

7. Italiensk tapas

Navn: Enoteca Properzio
Hvor: Via Torri di Properzio 8/A, 06038 Spello, Perugia, Umbrien
I de små, smalle og stejle stræder i centrum af Spello ligger et lille enoteca, der serverer italienske tapas og glimrende, billig vin. Meget autentisk italiensk. »Det er simpelt, men godt. Jeg vil anbefale, at man drikker en spumante Sagrantino eller en af de biodynamiske hvidvine fra Spello-området, når man besøger stedet«. Læs mere om restauranten her.

8. Unik chilimad

Navn: Osteria Bio Peperita
Hvor: Corso Matteotti, Via Benozzo Gozzoli, 05723 Cecina, Toscana
»Det her er et skørt sted, drevet af en skøn, skør kvinde«, griner Elvio Milleri. Og det er da også et andeledes mad-sted, som indehaveren af Osteria Bio Peperita, Rita Salvadore, står bag. For her er chili omdrejningspunktet. »Folk, der elsker chili, vil få en helt ny oplevelse her. Der er chili i maden, og maden er fantastisk. Ikke kun på grund af chilien, men fordi folkene i køkkenet ved, hvordan man laver mad«, lyder det fra Era Ora-ejeren. Du kan tillige købe chilipasta, chilisovse og chilitapenader. Læs mere her.

WEEKENDGUIDE

9. Maden på toppen af en lille ø

Navn: Ristorante Arcobalena
Hvor: Via Vittorio Emanuele 48, 58012 Isola di Giglio, Toscana
Ud for den italienske vestkyst mellem Livorno og Rom ligger den lille ø Isola di Giglio. Oppe på toppen af øen ligger en borg med små krogede gader, hvor restauranten Ristorante Arcobalena ligger. »De laver noget helt anderledes mad med lokale krydderier, der er meget karakteristisk for området. Og det er en fantastisk oplevelse at sidde ved de små borde uden for restauranten i en lille skæv gade og kigge op mod stjernerne«, siger Elvio Milleri, der anbefaler, at man under et besøg på øen bor på Pardinis Hermitage. Det er et lille hotel, som du kun kan komme til på gåben eller på ryggen af et æsel. »Her er det kun dig og havet. Og så maden, der er 100 procent selvproduceret og økologisk – blandt andet deres egne får og kaniner og de friske fisk fra havet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Trestjernet Firenze-mad

Navn: Enoteca Pinchiorri
Hvor: Via Ghibellina 87, 50122 Firenze, Toscana
Så er der tre Michelin-stjerner i farvandet. Hvis du lægger vejen forbi Firenze, som mange danskere jo gør på et tidspunkt, så anbefaler Elvio Milleri et besøg på Enoteca Pinchiorri. »Vælg deres menu. Den skifter hele tiden, så det er umuligt at forudsige, hvad du får at spise, men det, de serverer, er hele essensen af madkulturen i området. Og hvis du er vinfreak, skal du på besøg i deres vinkælder«. Læs mere her.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Side 2:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden