Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Aske Munck/Aske Munck
Foto: Aske Munck/Aske Munck

STILLE. Med en husbåd glider man lydløst gennem Keralas forrygende virvar af tusind kilometers kanaler, søer og smalle vandpassager.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med husbåd i Indien uden at forhaste sig

Kerala i det sydlige Indien gemmer på eventyrlige backwaters – et virvar af flere hundrede kilometer kanaler, søer og smalle passager, der kan opleves fra magelige husbåde. Sejl med her.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det giver et kæmpeplask, da skipperen kaster ankeret i vandet.

Han gnider tilfreds hænderne mod hinanden, mens han betragter horisonten, hvor solen er ved at krybe ned bag de ranke palmers silhuetter inde på bredden.

I skumringen kan man se konturerne fra fiskerne, der er på vej ud at prøve lykken i den sydindiske nat, og efterhånden som buldermørket falder på, begynder fiskerkanoernes små lygter at danse lystigt omkring os.

»Vi må stoppe her. Ellers risikerer vi at ødelægge deres net. Og det kan blive dyrt, så vi kan ikke sejle længere i aften,« forklarer skipperen.

LÆS OGSÅ

Men hvad gør det, når man nu er midt på en kæmpemæssig blikstille sø, flere hundrede meter væk fra moskitoer, kratkryb og det allestedsnærværende indiske rabalder?

Vi sætter os til rette på dækket med en skumringsdrink og nyder solnedgangens sidste ravrøde farvespil i horisonten, mens vi venter på aftensmaden. Mildest talt ikke en ringe afslutning på en dag, vi har tilbragt på dækket af den prægtige husbåd 'Dream Voyager’, der er gledet nærmest lydløst gennem Keralas såkaldte backwaters – et forrygende virvar af op mod tusind kilometers kanaler, søer og smalle vandpassager.

Livet her synes at have stået stille i flere hundrede år, og mange lever stadig, som de altid har gjort. Af fiskeri eller subsistenslandbrug, der nogle gange er klemt inde på små smalle bræmmer af land på blot få meters bredde og andre gange består af store rismarker, dæmmet ind med palmeklædte forhøjninger.

Et unikt system

Det omfattende kanalnetværk er et helt unikt økosystem, hvor flodernes ferskvand blander sig med havvand fra Det Arabiske Hav. Området gemmer på mange særegne dyre- og plantearter, og mens vi driver gennem det vidtstrakte sceneri på vores dvaske indlandsodyssé, støder vi på alt fra store frøer, krabber og skildpadder til dyndspringere, skarve og farvestrålende isfugle, som suser rundt omkring os.

LÆS OGSÅ

Vi sejler forbi flere hundrede år gamle templer, kirker, landsbyer og handelsstationer, som folk pisker frem og tilbage mellem i kanoer, de karakteristiske runde fiskerrobåde eller små hyppige vandbusser. Alt foregår simpelthen ad vandvejen. Ja, selv bankvæsenet er stået til søs og har præsenteret områdets beboere for en amfibie-hæveautomat, der tøffer rundt mellem landsbyerne, så bønder og fiskere ikke længere er tvunget til at tage ind til hovedbyerne for at skaffe kontanter.

Efter en god og ekstremt rolig nats søvn i vores private kahyt står vi op ved daggry for at nyde solens første krasse stråler, mens besætningen går i gang med at brygge kaffe. Efter en overdådig morgenkomplet med friskpresset juice, frugtsalat, yoghurt og friskbagt brød fortsætter sejladsen endnu dybere ind i landet. Nogle gange er kanalerne fulde af væg til væg-vandhyacinter, der danner et frodigt tæppe over hele floden, så tykt, at flere små kanoer må opgive at padle selv. De beder i stedet om lov til at hægte sig på rælingen af vores båd, så de kan klare sig gennem det mørkegrønne morads, der fuldstændig har opslugt vandet.

Woonbootmuseum – Tag på husbådmuseum med vores guide til Amsterdam

Ved bredden har beboerne hugget små lysninger i vandhyacinterne, så de kan bade og gøre deres morgentoilette, og overalt er folk i færd med at børste tænder, vaske hår eller skylle tallerkenerne fra morgenmaden af i det mørke flodvand, og de små børn i skoleuniform på vej til time vinker og hilser med begejstrede tilråb.

Vi synker tilfredst tilbage i den overdådige divaneser, der pryder bådens stævn, og nyder tanken om, at vi har endnu en overnatning til gode i dette fortryllende jungleparadis.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden