Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LÆNGSEL. Lige nu er denne unge sæl i Seal Sanctuary ikke rask nok til at blive sat ud i havet. Den ser ud til at have lyst til en svømmetur.
Foto: Allan Graubæk

LÆNGSEL. Lige nu er denne unge sæl i Seal Sanctuary ikke rask nok til at blive sat ud i havet. Den ser ud til at have lyst til en svømmetur.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøg skadestuen for sårede havdyr

Seal Sanctuary i Cornwall hjælper sæler, der er kommet til skade ude i havet.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er frokosttid i Seal Sanctuary i Gweek i Cornwall. Synet af personalet med fulde sildespande får sælerne til at glemme alt om gode manerer. De puffer og maser til hinanden nede i vandet i kampen om at fange de bedste sild.

Faktisk ser de toptrænede ud, og man får slet ikke den tanke, at de er på sygeophold. Men det er de, og bassinet her er kun en mellemstation, inden sælerne igen kan boltre sig ude i havet, hvor de er født og hører hjemme.

Seal Sanctuary er en blanding af skadestue og plejehjem for sæler og andre havdyr, der af den ene eller grund af kommet til skade ude i havet, eller som har levet i parker under for dårlige forhold.

Men det er sælerne, der fylder mest.

»Vi får næsten nyfødte sælunger ind. De kan være blevet forladt af deres mor, angrebet af andre sæler, eller de er kommet til at sidde fast i et fiskenet eller er kommet til skade under en storm. De er jo unge og utrænede svømmere«, forklarer Emma, som er med til forestå dagens servering af sild til 30-40 sæler, der holder til i den særlige ’reconvalescens pool’. Det vil sige, at sælerne er ved så godt helbred, at de har forladt den særlige sygeafdeling, men de er endnu ikke helt klar til at blive sat ud i havet igen.

Der kommer ca. 50 sæler ind til Seal Sanctuary hvert år. I år er åbenbart et dårligt år for sæler, for indtil april blev der indbragt omkring 40 sæler, de fleste ganske unge. De bliver fundet langs Cornwalls kyster. Det er bl.a. jægere og dykkere, der holder udkig efter de syge sæler og får bragt dem til behandling.

I Seal Sanctuary bor der også ældre sæler, og de kommer aldrig ud i havet igen. De er så syge, at de ikke kan klare sig i naturen. Det gælder f.eks. gråsælen Atlanta, der er blind. Han blev bragt til Seal Sanctuary i 2002 og kan nyde et livslangt ophold, for han kan ikke selv jagte føde i havet.

Det samme gælder Ray, der i 2001 i en alder af tre måneder slog sit hoved så hårdt mod noget ude i havet, at han har fået en kronisk hjerneskade. Derfor kan Ray heller ikke klare sig ude i naturen og vil derfor opholde sig i Gweek resten af livet.

Trænes til at fange fisk

Langt de fleste sælunger, der kommer under behandling, bliver sat ud i havet igen. Typisk, når de er et halvt år gamle. Under sælungernes ophold i Seal Sanctuary prøver personalet at bibringe dem visse færdigheder som f.eks. at fange fisk i vandet.

LÆS MERE

»Derfor smider vi ikke i fiskene ned i munden på dem. Vi smider fiskene i vandet, og så må de selv prøve at fange dem. Vi kan ikke være sikre på, at de alle sammen får den samme mængde føde. Men vi vejer dem, så vi er sikre på, at de holder deres vægt«, fortæller Emma under frokostfordringen. Hver sæl skal have otte kilo sild hver dag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er ikke alle beboerne i Seal Sanctuary, der hører naturligt hjemme her. F.eks. to californiske søløver. De er reddet fra andre hvalparker i Storbritannien, hvor de fristede et kummerligt liv.

Når man ser store havdyr i afspærringer, vil man måske tænke på Sea World i USA og deres dresserede spækhuggere. Sea World er på det seneste kommet under voldsom kritik for at stresse dyrene gennem de konstante shows, de tvinges til at gennemføre.

Det er faktisk også noget af et show i Seal Sanctuary, når fodringen af sælerne går i gang, men det er ikke indstuderet – det er blot sælernes naturlige reaktion, når der er føde i farvandet.

En af søløverne er dog trænet en lille smule, fortæller en af de andre dyrepassere. Søløven André har lært et par tricks:

»Han har lært at vise undersiden af sine luffer frem. Så kan vi se, om der er infektioner eller noget andet, vi skal tage os af«. Under fodringen reagerer André også på små fløjt fra dyrepasseren, og han kan lave små pirouetter.

Der er også en flok humboldtpingviner i Seal Sanctuary, og de må også siges at være langt hjemmefra, da de stammer fra Stillehavet omkring Peru og Chile. De er også kommet her med forskellige baggrunde som f.eks. dårlige forhold i andre parker.

På små plancher kan man læse om pingvinernes fortid. Pingvinen Snoopy, der kom til Seal Sanctuary i 2004, har denne livshistorie:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kom fra Edinburgh Zoo, og det gjorde en af de andre pingviner også. Han hed Magnus, og efter noget detektivarbejde fandt personalet her ud af, at han var min far. Han døde desværre i 2008«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Politikens rejse var støttet af VisitBritaien og easyJet

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden