Foto: Steen Ole
Temarejser

Her får du fantastiske cykelferier

Læsernes guide er tips til verden, som du, læseren, har oplevet den. Guiden er sat sammen af de bedste anbefalinger til ugens emne. I denne uge gælder det gode cykelferier.

Temarejser

I næste uge kan du tippe om de bedste picnicsteder på udlandsrejsen. Se hvordan du tipper os og er med i konkurrencen om to flybilletter til New York:

Oplev dit fædreland

For studerende og andre sparsommelige sjæle kan en cykeltur være det perfekte løsning på at holde ferie. Det oplevede jeg sammen med to gymnasieveninder sidste forår, hvor vi begav os ud på en ugelang cykeltur fra Århus til Skagen. Da Danmark som bekendt ikke er det billigste land at holde ferie i, og da et telt fyldte lidt for meget på cyklen, besluttede vi at finde overnatninger hos bekendte og venners bekendte, der boede omkring vores rute igennem der nordlige Jylland. Det viste sig som lidt af et scoop. Alle vores gæstfri værter viste os nemlig gladeligt rundt i deres hjembyer, hvormed vi hurtigt blev guidet til de interessante steder.

Det fantastiske ved at benytte cyklen som transportmiddel, er bl.a. at man altid nemt kan stige af cyklen og nyde stemningen i nogle af de mange småbyer, man passerer når man følger de fint afmærkede cykelruter, som Danmark er spækket med.

Efter vores fabelagtige og oplevelsesrige tur tror jeg bestemt ikke, at det bliver min sidste cykelferie i Danmark, for turen har fået mig til at indse, hvor stort vores lille land egentlig er, og hvor meget jeg stadig har til gode.

Julie Schwartz, København Ø.

LÆS OGSÅ:

Den grønne ø rundt

Sommeren 2005 cyklede min mand og jeg i Nordirland, hvor vi overnattede dels i telt dels på diverse hostels. Vi fløj til Dublin medbringende egne cykler og kørte nordpå ad mindre veje, til vi nåede Newry og cykelrute 9, der fulgte Newry Canal, en utrolig smukt beliggende asfalteret sti. Som i Skotland var cykelruterne i National Cykle Network markeret med forskellige flotte smedejernsskilte. Vi tog en cykelrute til Belfast. Fortsatte ad kystvejen mod nord og nordvest til vi kom til Ballycastle, hvorfra vi sejlede til Rathlin Island, der blev turens højdepunkt. En fredelig og smuk ø med sæler, masser af får og et fuglefjeld. Der var kik til Skotland fra øens nordøstlige hjørne. Man kunne bo på en campingbarn, et hus, hvor der blot var køkken, toilet og tomme senge. Resten medbragte man selv.

Tilbage på fastlandet kørte vi langs kysten mod vest og så bl.a. de spændende 6-kantede basaltformationer, Giants Causevay, hvor en kæmpe ifølge sagnet ville lave en vej tværs over til kæresten i Skotland. Fra Londonderry kørte vi sydpå ad rute 92, besøgte den spændende Ulster American Folk Park, kørte forbi enorme områder, hvor der blev skåret tørv – og kunne lugte, at de stadig bliver anvendt. I Knock, pilgrimmenes by, var der haner med helligt vand, og i Galway var der musik. Fra Galway stak vi stik øst tilbage til Dublin og fløj hjem efter 14 dage på den grønne ø.

Lisa Medici, Skælskør.

LÆS OGSÅ:

Tag forholdsregler

Den perfekte cykelferie får du ved at tage forholdsregler: Køb gode, vandtætte cykeltasker. De koster, men vådt tøj og bekymringer om samme ødelægger alle ferier. Brug cykelshorts og sportssandaler – den slags med velcroluk, der sidder fast på foden og ikke gnaver. Man vinder ikke prisen for flotteste outfit, men bare tæer tørrer nu hurtigere end sko, og man undgår gnavesår. Og anskaf et liggeunderlag, der er lidt luksusagtigt. Cykelferier kræver masser af energi, og man har brug for at sove godt om natten.

Hav ikke for høje forventninger om, hvor langt i skal køre om dagen, stop, når det ikke er sjovt længere, eller bagen er øm, og kom i stedet ned i tempo og følg med dine omgivelser i stedet for at lade dig diktere af planer.

Og husk til slut en håndfuld kraftige strips (30 cm), gaffatape og en tube sekundlim, de tre ting kan man reparere næsten alt med, inklusive en cykel!

Sanne H. Skovborg, Valby.

LÆS OGSÅ:

Storslåede Skotland

I 2003 kørte min kone og jeg en del af North Sea Cycle Route. Turen gik fra Aberdeen via John O’Groats til Orkneyøerne, til Shetlandsøerne og herfra tilbage med skib til Aberdeen. Turen varede 16 dage og bød på meget varierede oplevelser. Her var storslåede udsigter over det skotske landskab, eksklusive kroer med enormt udbud af whisky, søpapegøjer, Orkneyøernes arkæologiske udgravninger, der viser forbindelsen til vikingerne, samt Shetlandsøernes forbindelse til Norge. Derudover er der masser af naturoplevelser for plante-, fugle- og geologiinteresserede.

Leif Borregaard Hansen, Skælskør.

Braveheart, whisky og sækkepibemusik - se hele vores guide til Skotland her

Langs Europas floder

Jeg kan anbefale den internationale cykelrute Eurovelo 6, der går fra Saint Nazire ved den franske Atlanterhavskyst til Sortehavet. I alt en strækning på ca. 4.100 km.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Turen følger Europas floder, Loire, Canal du Centre, Rhinen og Donau og giver på den måde en fantastisk indføring i Europas kultur, historie, geografi og sprog. Jeg cyklede i foråret 2010 halvdelen af turen fra Nantes til Passau – i alt 2.200 km.

Det er tydeligt, at ruten er tilrettelagt af lokale, så den fører forbi de mest interessante steder, flot natur og mange fine små og store byer. Med midler fra bl.a. EU’s regionalfond er der anlagt mange nye stier, så man kan cykle næsten uden at komme ud på trafikerede veje. Ruten er de fleste steder godt afmærket. Man kan købe gode kort og kortbøger med mange nyttige oplysninger om seværdigheder, hoteller mv. lokalt.

Ruten er forholdsvis flad. Det giver mulighed for lange dagture – det styrker selvtilliden. Turen kan anbefales alle: unge par, familier med små børn, pensionister og enlige kvinder. Bare ikke cyklister, der fortrækker bjerge. Jeg overnattede på hoteller, som jeg fandt undervejs.

Helle Witt, Birkerød.

LÆS OGSÅ:

Cyklist i Berlin

Vi bruger vores minicykler hver gang, vi er i Berlin, for det er faktisk den letteste måde at komme rundt på. Berlin er næsten uden bakker og er velforsynet med cykelstier. Hvor de ikke er, benytter man fortovene eller busbanerne. En tur ud ad Karl-Marx-Allee er stort, og der er ingen parkeringsproblemer, hvis man lige vil på café på vejen. Andre muligheder er langs Spree, halvøen Stralau rundt eller langs den lille flod Panke fra Niederschönhausen til Mitte, hvor en grøn kile med gamle papirmøller gør cykelturen bilfri.

Man kan også cykle langs den gamle sektorgrænse, hvor Muren stod, den såkaldte Mauerweg. En anden mulighed er at tage cyklerne med f.eks. til Potsdam, hvor de store parker indbyder til en udflugt, som er næsten uoverkommelig til fods. Har man ikke sin egen cykel med, kan man leje en mange steder i byen, f.eks. i Kulturbrauerei til 10 euro om dagen inkl. hjelm og lås, og man kan vente med at aflevere til næste morgen. I Potsdam kan man leje cykler bl.a. ved Hauptbahnhof. Gute Fahrt in Berlin!

Bo Morell, Fredensborg.

Her kan du leje cykler

Læs også vores guide til Berlin rundt på cykel:

Gode ben i Pyrenæerne

Vi (min mor og jeg) kørte i bus – og med egne cykler i trailer – fra Århus til Sydfrankrig, hvor vi blev sat af ved Collioure, en hyggelig havneby ved Middelhavet tæt på den spanske grænse. I første omgang var der dog ikke tid til at dvæle ved den smukke havneby, for pedalerne kaldte, og turen gik ind i landet og op i bjergene. Ruten var på forhånd lagt og overnatningerne bestilt på små, hyggelige hoteller til de næste 10 dage.

Cykeldagene var varme, og ruten godt kuperet, men alt det gjorde, at de flotte bjerge, det gule græs, de frodige områder ved floder, klipperne, lavendelmarker og alle duftene blev oplevet meget intenst.

Efter en rundtur i bjergene endte vi i Collioure igen. Det var stemningsfuldt oven på de naturskønne og knap så befolkningsrige bjergegne, men den oplevelse der står klarest i erindringen, var uden konkurrence vores morgen-badeture.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved syvtiden gik vi ned for at bade. Vandet lå spejlblankt, stranden var helt tom og byen helt stille, mens morgensolen skinnede varmt på den gule, karakterfulde arkitektur ved havnen.

Kirsten Galatius Smith, København S.

LÆS OGSÅ:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce