Temarejser

Ekstremløb på to hjul blandt vandfald og varme kilder

Islands Glacier 360 er et nyt tredages mtb-etapeløb, der giver en helt ny oplevelse af naturen.

Temarejser

I går gik vi zigzag mellem andre turister til Islands berømte vandfald og varme kilder. I dag, på første etape af Glacier 360, er min makker og jeg fuldstændig alene.

Mod øst synes Langjökull-gletsjeren med sin kæmpestore snehat så tæt på, at man kan række ud og mærke de glitrende krystaller mod cykelhandskerne. Mod nord kredser en havørn på jagt efter føde. Sydover er der kun gold stenørken. Der siver stadig vand ud af cykelskoene på grund af den seneste flodovergang.

Vi er så langt fra alting og så tæt på, hvad Island handler om.

En flok islandske eventyrere står bag dette nye etapeløb, Glacier 360. Det er på 290 km rundt om øens næststørste gletsjer, Langjökull, og skal køres på tre dagsetaper med en makker. Over størknet lava, vulkansk sand og klippestykker vest, nord og til sidst syd om det enorme gletsjertæppe.

Prisen er hamper, ruten ikke særlig teknisk, og vejret kan skifte hurtigere, end man kan skifte en cykelslange.

Men vil du opleve Islands vilde natur uden for turistkøen, og er du kapabel på en mountainbike, er Glacier 360 et oplagt eventyr.

Alene med naturen

De små prikker i horisonten vokser foran os til to ryttere. Det amerikanske par Bill Dietrich og Scott Rake har problemer og er stoppet, bare en kilometer fra en forplejningszone.

»It is the f... tyre. But do you guys have a cold beer?«. Amerikanerne holder humøret højt, selv om dækket er flænset, og de nu bakser med at få det af fælgen.

Manfred, min sydafrikanske makker, og jeg stopper og prøver på skift at rive i det grove dæk. Det rykker sig ikke en millimeter. Senere fortsætter Scott alene, mens Bill med dækket bliver hentet af en official i bil.

I Glacier 360 er deltagerne alene i naturen. Problemer med cyklen skal man selv kunne fikse, dog kan man få visse reservedele i forplejningszonerne, som ligger med 30-50 kilometers afstand på de tre etaper.

Klippeunderlaget er hårdt ved især dækkene, så mange vælger at køre med dæk med forstærkede sider. Ud over de mest almindelige reservedele som slanger, dæklapper og led til kæden skal man huske at have en regnjakke med i rygsækken. Et par tørre sokker kan gøre underværker, efter at man har krydset en flod, og en håndfuld energi-geler kan holde en kørende mellem forplejningszonerne.

På tur i postkortmotiver

Glacier 360-karavanen er et spraglet miks af hjælpsomme frivillige, en travl løbsledelse og en flok ryttere på alle niveauer og fra de fleste verdenshjørner.

Hver morgen trækkes cyklerne ud – og teltpløkkene op. De frivillige pakker teltene i terrængående lastbiler og sætter kursen mod en ny lejrplads. Rytterne stiller sig klar: Der er det kendte islandske komikerpar med bare 800 træningskilometer i benene, professionelle topryttere fra Sydafrika og Østrig og de to portugisiske familiefædre, der har installeret familierne i mobilehomes som kørende support.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Feltet tæller også den femdobbelte verdensmester fra USA Rebecca Rusch, der kører i mix-klassen med sin mand, Greg Martin. Den 48-årige mountainbike-legende er et lys af glæde og energi, selv når hun rammer lejrens gule fællestelt efter endnu en dag i sadlen. For Rusch er Glacier 360 et dramatisk førstemøde med Island. Efter den indledende etape siger hun i teltet:

»Det er et spektakulært sceneri, som skifter hele tiden. Det er jo postkortmotiver, vi kører i«.

Naturen, løbets hårdhed og den primitive livsform giver hurtigt et godt sammenhold i lejren.

De tre etaper udgør et drømmeløb for mange af rytterne. Det mærkes i feltet, hvor stemningen er løftet og glad. Med et smil deler man ud af reservedele og energibarer, og snakken flyder frit og nemt blandt de 60 deltagere og gruppen af frivillige. Nye venskaber opstår, og rytterhistorier fra andre konkurrencer og verdensdele giver inspiration til fremtidige løb for andre.

I mål ved bredden af Gullfoss

Efter 92 kilometer ser vi den oppustelige målbue, der ryster i vinden for foden af bakken. Vi er næsten i mål, min makker, Manfred, og jeg.

Færdige og forløste efter den tredje og sidste etape synker vi sammen på bord-bænke-sættene i målområdet, mens andre ryttere dunker os anerkendende i ryggen.

Målet er nået. Her bare 200 meter fra Islands mest berømte og velbesøgte vandfald, Gullfoss, er løbet slut.

Vi begyndte løbet ved den berømte Strokkur-kilde ved Geysir, vi kørte ensomme og måbende langs Langjökull. Badede undervejs i varme kilder ved Húsafell og stod i smeltevand til livet i floden ved Arnarvatnsheiði.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tre dages alternativ rundtur på Island er slut. Nu trækker vi cyklerne forbi turisterne, der står tæt sammen for at få den bedste udsigt over det brusende vandfald.

Vi går mod bussen, der skal køre os til Reykjavik og et langt bad.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce