Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Charme. Aalborg er også små, farverige og snirklede gader.
Foto: Christoffer Flakstad

Charme. Aalborg er også små, farverige og snirklede gader.

Nordjylland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag med til det hyggelige og cool Aalborg

Kulturtempler, spisesteder og en havnefront med sjæl. En god fe har hældt tryllestøv ud over Aalborg.

Nordjylland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aalborg har ikke haft nemt ved at ryste sit image som en afsides, forsumpet arbejderby af sig. Niels Arden Oplevs film 'Portland', Jakob Ejersbos roman 'Nordkraft' og gangster-rapperen Niarns sange om dobbelt A har fastholdt historien om en provinsby fuld af grå fabrikker, dunkle diskoteker og alt for mange utilpassede sjæle.

Men Aalborg oser i disse år af fremdrift, og byens credo funkler af selvtillid: »Aalborg skal ikke ligne andre storbyer, hverken danske eller udenlandske«.

Nye kulturhuse har set dagens lys, moderne bygninger er skudt op, mens lækre butikker og spisesteder kæmper om aalborggensere og turisters gunst. Samtidig lykkes det gang på gang at lokke både verdensstjerner og store nationale begivenheder til Aalborghallen og det nye kulturelle megacenter Gigantium.

LÆS HELE VORES GUIDE TIL NORDJYLLAND HER

Med til historien om byens succes hører også, at det lokale Superliga-hold AaB har formået at vinde guld for næsen af både københavnerholdene og ærkerivalerne fra Aarhus hele tre gange siden 1995.

I 2013 åbner så endnu en mastodont på den vellykkede havnefront side om side med spisesteder, kollegier og hoteller: Musikkens Hus. Til den tid vil nye luksusboliger også stå færdige, der hvor en af byens kendte industrier, Eternitfabrikken, engang lå i sin grå magt og vælde.

Byggekraner og skurvogne er ligeledes igen kørt i stilling i Aalborg Lufthavn. Hvad der for 30 år siden mest lignede en midlertidig tilbygning til et postkontor, er i dag blevet en af landets travleste lufthavnsterminaler. Her er verdens indgang til Aalborg og nordjydernes mulighed for at drage direkte ud i den vide verden, og det gør de nu i så stort tal, at Schmidt, Hammer & Lassens elegante afgangshal nu skal fordobles. Eventyret om Aalborgs forvandling er langt fra forbi.

LÆS WEEKENGUIDEN

FREDAG

Kl. 17: Tomten der blev intim
Havnefronten er blevet Aalborgs nye, glade ansigt ud mod verden. Men byen har også et hjerte, en gammel kerne, med smalle gader, bindingsværkshuse og hyggelige torve som C.W. Obels Plads.

Byens kloster fra 1400-tallet ligger lige ved siden af, og domkirken Budolfi blot et stenkast væk. Men som navnet antyder, opstod pladsen, først da C.W. Obels cigarfabrik, der lå her, brændte ned i 1897.

Brandtomten blev til et nyt samlingspunkt i byen og har været det lige siden. Om vinteren fylder en skøjtebane pladsen. Om sommeren rykker cafeerne ud og kaster et sydlandsk præg over byen.

Slå dig ned på Café Vi2 og nyd en bæredygtig macchiato, mens aalborggenserne driver forbi.

Café Vi2, C. W. Obels Plads 2.

Kl. 18: Aalborgs Champagne
Kobberkedlerne funkler, og ølglassene klirrer i den kombinerede restaurant og bar Søgaards Bryghus midt på C.W. Obels Plads.

Aalborg har fået et kulturelt løft, men i den grad også et gastronomisk. Nogle af ildsjælene bag byens gourmet-bølge er ægteparret Lisa og Claus Søgaard, der blandt andet har skabt mikrobryggeriet.

Bryghuset er det ideelle sted at tage en eftermiddagsdrink – andre bliver hængende og spiser et godt måltid mad.

Blandt de spændende opfindelser er øl med ægte champagne – en forfriskende fusion og en fremragende kickstart af Aalborg-besøget.

Søgaards Bryghus, C.W. Obels Plads 1 A.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS WEEKENDGUIDE

Kl. 19.30: I storbyens havn
Havnen er fuld af liv, for i Aalborg har man lavet flere genistreger. Fra Limfjordsbroen og ud til Nordkraft glimrer de massive kontordomiciler ved deres fravær. I stedet består området af en skøn forening af restauranter, hoteller, kulturhuse, kollegier og rekreative lommer, hvor der spilles fodbold, grilles, og slikkes solskin.

Fra havnebadet midt i det hele hopper vandhunde og badenymfer gladelig i Limfjorden, mens fragtskibe, lystbåde og enkelte kuttere glider gennem havneløbet. På selve promenaden går aalborgenserne slentreture, cykler og kører på skateboard.

Jomfru Ane Parken. www.aalborgkommune.dk/havnefront

Kl. 20: Verdensklasse
Hummer svøbt i strimler af filodej med chilimayo. Hjemmebagt brød og smør fra et lille økomejeri i Vendsyssel. Stegt foie gras på en sokkel af sushiris.

Verdenskøkkenets bedste råvarer er taget under kærlig behandling i Aalborgs nye gourmet-tempel, Fusion.

Ejeren Vihn Du, flygtede som 8-årig fra Vietnam og var tæt på at lide sultedøden på den overfyldte båd mod Malaysia. Han kom til Aalborg i 1979 med sin familie, som åbnede en grillbar. Vihn Du blev uddannet kok i bl.a. Paris, og drømmen om en gourmetrestaurant spirede, men var nordjyderne parate til gastronomi? Inspireret af blandt andet de fire søskende, der står bag LêLê i København, realiserede Vihn Du drømmen, og i 2010 og slog han glasdørene op til sin toptunede restaurant.

Intet er tilfældigt her. Selv lyset er designet, og husets vinkælder er i sommelier Thomas Lysgaards kærlige varetægt.

Ikke kun maden, men også beliggenheden i et nybygget glashus på havnen, er uovertruffen. Limfjordsbroens trafik og byens lys, der spejler sig i vandet udenfor giver de perfekte rammer.

Restaurant Fusion, Strandvejen 4, st. tv.

LÆS ARTIKEL

Kl. 23: Folkefest i palæet
Hvis man synes, der er gået lige lovlig meget glas, stål og smart lyssætning i den nede på havnen, er pubben The Irish House det perfekte sted at søge hen ud på aftenen.

Det flotte renæssancehus Ellen Marsvins Gård fra 1616, der aldrig har haft noget med adelsdamen Ellen Marsvin at gøre, rummer i dag byens bedste irske pub.

De skæve mursten og sirligt udskårne træpaneler passer perfekt til den irske betjening, folkemusikken og den spontane fællessang.

Mikrobryggeriet Søggards laver pubbens helt egen øl, der fås på fad. Her er fest til et godt stykke ud på natten.

The Irish House, Østerågade 25.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden