Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mainhattan skyline med 331 meter høje Eurotheum.
Foto: Marita Hoydal

Mainhattan skyline med 331 meter høje Eurotheum.

Frankfurt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunst, drinks og shopping i Tysklands svar på New York

I weekenden smider Frankfurt slipset og veksler finanserne til fest og kulturoplevelser. Velkommen til fyraften i Mainhattan.

Frankfurt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frankfurt, Europas finanscentrum, kan noget med tal og regneark.

180 nationaliteter, 332 banker, 50 årlige internationale messer og 11 skyskrabere, hvor den højeste skyder 331 meter op i luften. Men byens image som nålestribet transitby er kun en af Frankfurts mange facetter. Jakkesæt og blanke isser blander sig med turbaner, farvestrålende slør, bundesligahår og afro-garn i Tysklands mest multietniske metropol, hvor mere end en tredjedel ikke har et tysk pas.

En broget befolkning, som skaber vækst og sætter kulør på byen, men som også insisterer på, at livet ikke kun handler om at tjene og passe på pengene. De skal også bruges. På kultur, arkitektur, innovation - og ikke mindst et restaurant- og natteliv, som tager pusten fra de fleste.

Siden Frankfurt efter Anden Verdenskrig blev hjemsted for den tyske nationalbank, Deutsche Bundesbank, og senere Den Europæiske Centralbank, er det kun gået opad - bogstaveligt talt. Byens vartegn er i dag en imponerende skyline, som har givet Frankfurt kælenavnet 'Mainhattan' og status som Europas eneste skyskraber-storby.

SE HELE VORES GUIDE TIL FRANKFURT HER

Forbilledet er New York, men Frankfurt er samtidig helt sin egen. En skyskraber er en Wolkenkratzer og kælenavnet 'Big Ebbel' har egentlig ikke så meget med New York at gøre, men udspringer af frankfurternes forkærlighed for lokal æblevin, Ebbelwoi, som samler børshajer, husmødre og hipsters under kulørte lamper i bydelen Sachsenhausen efter fyraften. For når bankerne lukker, konferencen er slut og den sidste messestand pakket sammen, løsner man slipset, slår håret ud og tager danseskoene på. I weekenderne sætter hotellerne priserne ned, og finanserne fyres af på fest og kulturoplevelser i verdensklasse.

FREDAG

Kl. 16: Svimlende skyline Få et suverænt overblik over Frankfurt fra Main Tower, hvor der er 200 meter lodret fald fra den store Helaba-Terrasse. Mod nord ligger downtown med strittende skyskrabere, og i syd flader byen ud mod Main-floden, som overskæres af hele 9 broer. De mest markante himmelstræbere er Deutsche Banks dobbelttårne. Alt efter lys, vejr og humør skifter de farve, og omgivelserne spejler sig knivskarpt i tvillingerne på hver 155 meter, der symbolsk står for Soll und Haben - debit og kredit. Ryk en etage længere ned, og dvæl lidt ved udsigten i Main Tower Restaurant, som byder på champagnecocktails og panoramablik. Main Tower, Neue Mainzer Str. 52-58.

Kl. 18: Dyk ned i downtown
Indkøbsgaden Zeil er byens hyperaktive hovedakse - og stedet, hvor der bliver brændt flest euro af i hele Tyskland. Her flokkes flagskibsbutikker, gakkede gøglere og stormagasiner som My Zeil fra 2009, tegnet af den italienske stjernearkitekt Massimiliano Fuksas. En splintret glasfacade med et hul nærmest suger folk ind i bygningen, hvor man på Europas længste rulletrappe kan svæve igennem den futuristiske arkitektur.

Smut ned ad en af de mange spøjse sidegader. Den supereksklusive Goethestraße er marineret i luksusmærker og parfumeret aircondition. I parallelgaden Grosse Bockenheimer Straße dufter der dejligt af mad - deraf kælenavnet Fressgass, Ædegyden. Gaden er en lang sammenhængende bistro, hvor man kan plukke fra byens multikulturelle madunivers.

Turbo-turen gennem centrum slutter ved Römerberg, en rustik dagligstue midt i glas og stål. Pladsen er, efter totalødelæggelse under Anden Verdenskrig, genopbygget til perfektion med bindingsværk, brosten, blomsterkasser og det flotte gotiske rådhus.

www.myzeil.de

LÆS ARTIKEL

Kl. 20: Sand i skoene
Frankfurt har mange glimrende afrikanske restauranter, hvor man ikke er bange for at sætte tingene lidt på spidsen, men restauranten Im Herzens Afrikas tager et syvmileskridt ud over kanten af klicheen om Afrika.

Her er trommemusik, palmer, zebraskind og sand på gulvet, og man vælger selv, om man vil nyde sin mad i en trækrone, ved et langbord eller liggende på en mahogni-divan. Eller blot på et tæppe på gulvet, hvor man kan bygge et lille sandslot, mens man venter på maden. Menuen er fra Eritrea og består af lækker fingermad med linser, kylling, okra, couscous og lam.

Im Herzens Afrikas, Gutleutstr. 13.

Kl. 22: Pubcrawl i skyerne
Isterningerne klirrer i glasset, mens man i bløde loungemøbler falder i staver over den illuminerede skyline. Er man virkelig i Europa?

22nd Lounge & Bar er en diskret Frankfurt-favorit på 22. etage i en af byens højeste skyskrabere, Eurotheum. Signatur-drinken er Dry Martini, live-pianisten spiller gamle Billy Joel-hits som 'New York State of Mind', og whisky-udvalget er enormt.

I øjenhøjde har man det funklende Messeturm og for fødderne den oplyste Alte Oper, byens flotte operahus. Højere kommer man ikke.

22nd Lounge & Bar, Neue Mainzer Str. 66-68. www.innside.de

LØRDAG

Kl. 9: Morgenmad på Main
Start dagen med at se solen spille op til skyskrabernes glas og stål. Stimer af jakkesæt og hvide skjorter haster ind mod centrum, og morgenfriske løbere indtager det grønne tæppe langs Main. Se byen vågne fra Main-floden, hvor små udflugtsdampere konstant tøffer frem og tilbage med knipsende turister i lasten. Hop op på øverste dæk, og find et bord i agterstavnen og bestil en omgang Admiral-Frühstuck. Over kaffe, toast, yoghurt og frisk frugt glider byens bedste sider forbi.

Bådene afgår ved Eiserner Steg på Mainkai. www.primus-linie.de


Kl. 10: Lopper langs floden
80'er-skjorter, pornobriller, kulørte kagedåser og lækre lædertasker. En skrattende pladespiller spiller gamle Marlene Dietrich-hit, mens tre ghanesere trestemmigt messer 'eineuroeineuroeineuroeineuro …' over deres udvalg af læderarmbånd og amuletter. Lørdagsloppemarkedet forvandler flodens sydlige bred, Schaumainkai, til et vibrerende virvar, hvor alle nationaliteter samles over skatte og skrammel fra mange årtier.

Schaumainkai, ml. broerne Eisernem Steg og Holbeinsteg.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 12: Kulturkilometer
Er du til arkitektur? Filmhistorie? Banebrydende kunst? Uanset smag og præferencer findes det på Museumsufer, museumsbredden, en intens og tætpakket kulturkilometer på Schaumainkai. Her ligger otte af Frankfurts bedste museer som perler på en snor, og der skal sættes mange timer af til at nå hele vejen rundt.

Gå ikke glip af Deutsches Filmmuseum, som netop er renoveret, og hvor man kommer i dybden med både produktioner, portrætter af skuespillere og tysk filmhistorie. Eller Museum für Angewandte Kunst (mak), tegnet af New York-arkitekten Richard Meier, og hvor selve arkitekturen er et kunstværk i sig selv. Dyk endnu dybere ned i kunsthistorien i Städel, som dækker fra 1300-tallet til i dag – med Tischbeins portræt af det berømte bysbarn Goethe som en særlig attraktion.

Museumsufer, Schaumainkai. www.frankfurt.de

Kl. 16: Surt og sjovt
Sachsenhausen er en munter og gemytlig tidskapsel midt i byen, hvor et virvar af snørklede, brostensbelagte stræder fletter fingre. Her byder over 100 traditionelle værtshuse på den populære lokaltbryggede Ebbelwoi, dialekt for æblevin, der skylles ned som saftevand i brune lokaler og grønne gårdhaver. På den ultratraditionelle Apfelwein Dax giver bartenderen med et perfekt snoet snurbard gratis lektion i lokal dialekt: Babbele betyder 'at ævle'. Apfel hedder Ebbel - og derfor kaldes Apfelwein også Babbelwasser - ævlevand. Men man bliver ikke bare sund og pjattet af æblevin. Den holder også en slank, idet der kun er fem kalorier pr. glas, triumferer han, mens han holder styr på det tætpakkede lokale, hvor hver kvadratmeter er dækket af gamle vejskilte, brunt træ og vinremser.

Apfelwein Dax, Willemerstr. 11, Sachsenhausen.

Kl. 18: Den hippe mil
Schweizerstraße er byens absolutte 'hipster-mile' og magnet for chikke cafeer, fantasifulde designere og smalle specialbutikker. Hos Senfgalleri kan senneps-elskeren finde alt fra verdens dyreste Dijon til æblevinsennep, sennepssæber og bodyscrub med sennepskorn. Eller den lille vintagebutik Ichwareindirndl, hvor frankfurterdesigneren Jutta Heegs symaskine tryller gamle folkedragter om til unikt, urbant design. Om aftenen forvandles området omkring Schweizer Platz til en simrende festzone.

Schweizerstr., Sachsenhausen.
www.Frankfurter-senfgalerie.de, www.ichwareindirndl.de

Kl. 20: Krummer i sengen
Velkommen til et kulinarisk totalteater på sengekanten. I Restaurant Silk træder man på strømpefødder ind på det rosafarvede parketgulv, hvor der er dækket op på spredte sengeøer kun adskilt af spindelvævstynde forhæng. Mens man slænger sig på hvide lædersofaer, serveres en perfekt afstemt symfoni af 10-13 forskellige retter - plus 'løse' hilsener fra køkkenet, som for eksempel et stykke iberisk skinke, små hvide asparges med vanilje, en teskefuld puré af japanske nori-alger og et lille nip urteblomster.

Det er den østrigske chefkok Mario Lohninger, som har skabt det kulinariske koncept, der gør restaurant Silk til et af Frankfurts mest unikke spisesteder. Man indhylles i en drømmeagtig stemning, men maden er meget virkelig - nemlig virkelig god. Restauranten er en del af den legendariske Cocoon Club, så book i god tid.

Silk, Carl-Benz-Str. 21. www.hoeren-sehen-schmecken.net

LÆS ARTIKEL

Kl. 24: Technoens tempel
Sven Väth havde en vision. Det var tilbage i de tidlige 80'ere, hvor techno stadig kun var for nørder og spacecowboys. Men manden, de kalder 'technoens gudfar', holdt fast, og i 2004 blev drømmen til virkelighed med Cocoon Club. I dag berømt techno-tempel med en verdensomspændende menighed.

Når man først er trådt ind i den rumskibslignende betonbygning i byens østlige industriområde, suges man ind i en anden dimension af lys, lyd og design. Den mindste detalje er gennemtænkt. En cirkelformet membran indkapsler den gigantiske rave-zone, hvor DJ's med sikker hånd fører over 1.000 dansende i techno-trance. Rundt om er der indbygget små cocoons, hvor man kan forpuppe sig, indtil man igen er klar til at folde sig ud som flyvefærdig party-sommerfugl. Syret, svedigt og topunderholdende - også hvis man kun er med på en kigger.

Cocoon Club, Carl-Benz-str. 21.

SØNDAG

Kl. 11: Kaffe hos Karin
Søndagsbrunch er en institution i Frankfurt - og den varer hele dagen. Cafeerne disker op med overdådige buffeter, hvor man enten forsøger at overgå hinanden i udvalg eller specialiserer sig i det smalle og særlige. Vegansk brunch, biodynamisk brunch, pølsebrunch, bøssebrunch, brunch efter blodtype - og så selvfølgelig den lille sorte, som består af en cigaret og sort kaffe.

En af byens bedste får man hos Café Karin, hvor man kan vælge sin 'Frühstück' efter Frankfurter-bydel. Som for eksempel en simpel 'Bockenheim', byens studenterkvarter, som består af hjemmebagt fuldkornsbrød, smør og friskost. Bestiller man en 'Westend', Frankfurts Hellerup, får man til gengæld både croissant, bresaola, camembert, æg og friskpresset juice. Altid ledsaget en stor skål skoldhed Milchkaffee.

Cafe Karin, Großer Hirschgraben 28.

LÆS ARTIKEL

Kl. 12: Hjemme hos Goethe
Skråt over for Café Karin boede Goethe, Frankfurts mest berømte bysbarn og hele Tysklands nationaldigter, som stadig fanger vidt og bredt med den unge Werthers lidelser og Fausts pagt med djævelen.

Johann Wolfgang von Goethe blev født i et velhaverhjem i Frankfurt, og hans fødehjem slår dagligt dørene op som både mindestue, museum og galleri. Her får man indblik den mindste detalje omkring den unge og ældre Johanns liv og levned - håndskrevne dokumenter, originaludgaver af hans skrifter og samtidskunst. Og så er der fri adgang til Goethes digterkammer, hvor han skabte sine allerførste værker.

Frankfurter Goethe-Haus/Goethe-Museum, Großer Hirschgraben 23-25.

Kl. 14: Born bohemian

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er slips og jakkesæt skiftet ud med kulørte kaftaner, omvendte kasketter og sorte goth-gevandter. I Bornheim bestemmer by-bohemer, studerende og indvandrere. Frankfurts længste shoppinggade, Berger Straße, går hele vejen fra centrum til Alt Bornheim og er kantet med vintagebutikker, økoshops, antikvariater og tyrkiske grønthandlere. Så snart solen titter frem, rykker stole, borde, caffelatte og cocktails ud på fortovet, og gaden forvandles til en lang, sammenhængende fortovscafé. Berger Straße slutter i Lustige Dorf, den lystige landsby, hvor fiffige knejper putter sig i slidte bindingsværkshuse. Slut af med et glas Apfelwein i den over 100 år gamle Solzer, en beværtning med mørkebrune træpaneler, lokale taskenspillere i gårdhaven og simrende schnitzel på tallerkenen.

Apfelwein Solzer, Berger Str. 260.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden