Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MUMS. Overalt på Sild serveres der - ja - sild.
Foto: Kåre Welinder

MUMS. Overalt på Sild serveres der - ja - sild.

Nordtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sild med sild på: Vadehavets tyske luksus-ø byder på fisk i verdensklasse

Øen Sild er strand, sol, tysk liebhaveri og mere end 200 restauranter, inklusiv fem med Michelin-stjerner. Turengårtil.dk guider dig til tre af de bedste fiskerestauranter på Sild

Nordtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det første man ser, når man kører af færgen fra Rømø i Sild nordligste by, List, er en stor, rød tidligere bådshal, der i dag er moderniseret og gjort til restauranten Alte Bootshalle, øens største og mest besøgte fiskerestaurant.

Foran summer det af liv, og både lækker fastfood-fingerfisk og større anretninger fortæres under stor nydelse i solskinnet.

Men Alte Bootshalle er blot en enkelt af mere end 200 restauranter på Sild, og fra List tager vi bilen sydover og følger den vej, der skærer Sild klitklædte landskab midt over fra nord til syd med kridhvid sandstrand mod vest og Vadehavet mod øst.

Men vi er kun kommet få meter udenfor Lists byskilt, for min guide, der har arbejdet på Sild i 40 år, drejer til højre ad en slidt Hitlervej, der tilsyneladende fører ud i ingenting. Jeg skal lige vise dig noget, siger han.

LÆS OGSÅ

Efter cirka 15 minutters kørsel på lappede cementblokke retning nordvest, vidner flere parkerede biler om, at her er en populær plet i sommerheden.

Til trods for den øde beliggenhed i det grønbølgede klitlandskab ligger her ikke bare én, men to restaurationer, Cafe Bambus og Weststrandhalle, men placeringen midt i ingenting er samtidig det, et af Tysklands mest populære feriesteder er kendt for hos tyskere.

Eller måske især hos den tyske overklasse, for alle, der har penge og er noget i Tyskland, har et hus på Sild. Eller er skrevet op til en bolig på Sild.

De øde omgivelser betyder nemlig, at folk kan være i fred, og da det samtidig er dyrt at komme dertil og bo der, så er det Porscher, Bentleys og Jaguarer, der præger vejene, Burberry, Louis Vuitton og Hermes, der dominerer meget af shoppinglivet og enorme villaer, der belægger store områder af øen.

200 restauranter på øen

Weststrandhalle og Cafe Bambus er med deres afsides beliggenhed et bevis på, at der er restauranter overalt på Sild, hvor de fleste specialiserer sig i fisk. Måske er det faktisk en nødvendighed at sprede sig ud over hele øen, for ellers ville der ikke være plads til de mere end 200 restauranter, der findes på den lille ø, der ikke er meget større end Rømø.

Fem af restauranterne har Michelin-stjerner, og øens pengestærke indbyggere ligger især i sommermånederne mange penge på især øens fiskerestauranter, hvor nyfangede rejer og muslinger, friske østers fra Tysklands eneste østersopdræt, samt årstidens fisk er i høj kurs.

Øen minder naturmæssigt om Rømø, Fanø og de andre sandfygende øer i Vadehavet, men det er særligt i områderne Kampen og Keitum, at forskellen på øerne er mest udtalt. Husene i disse områder kæmper om at være størst, bedst og smukkest. Spidse stråtæktshuse, bygget i gammel stil med spitzboden og forsiringer ved alle vinduer, præger især Kampen, der også er kendt som Tysklands Beverly Hills.

LÆS OGSÅ

Og det skal være stråtækt. Hvor gerne ejerne end vil lave kæmpehuse af stål og glas, så skal det være stråtækt og have en maxhøjde på de tækkede spidser. Men det finurlige er, at der ikke er nogen regler for dybden. Min guide fortæller, at man kan være sikker på, at alle store huse i Kampen har to, tre eller fire etager under jorden til garager, pools, teknikrum med mere, hvilket stejle indkørsler ned i dybet også vidner om.

Samtidig har alle huse tilknyttet havemand og ejendomsadministratorer, idet ejerne trods de store summer, de bruger på husene på Sild, kun sjældent befinder sig på øen.

På grund af sit omdømme som rigmandsø er Sild ikke overrendt af turister, og derfor kan industrimagnater, skuespillere, musikere med mere slubre champagne i fred, når de dyre flasker åbnes hver aften på de mange fiskerestauranter over hele øen.

Er man til stjernestøv og kan man kende de tyske kendisser, så er det pragtfuldt at sætte bilen i laveste gear og tøffe rundt mellem de enorme huse i Kampen, hvor den største koncentration af vanvittige villaer findes, hvorefter man om aftenen kan besøge en af Silds mange fiskerestauranter, der findes i flere forskellige prisklasser.

Men det kan være svært finde rundt i junglen af gode fiskerestauranter. Turengårtil.dk guider dig her til tre af de bedste fiskerestauranter på Sild.

Alte Bootshalle, List

Om stedet: Pernod-grøntsagsspaghetti med grillet havtaske-hale er bare af de mange lækre retter på den frisklavede menu på den ældste og måske mest berømte restaurant på Sild. Alte Bootshalle er blot én i den store Gosch-kæde, der alene på Sild har 11 restauranter og bistros, mens 25 er åbnet uden for Sild.

Ejeren Jürgen Gosch startede med at sælge ål i sin kærre fra stranden på Sild, og åbnede i 1972 en lille stand på havnen i List, og i dag er der i Alte Bootehalle så meget lækker fisk, at man bliver helt overvældet af udbuddet. Her findes intet menukort, for alt bestilles og tilberedes direkte bag disken, hvilket er det gennemgående koncept i samtlige Goschrestauranter.

Mens man venter på maden, der kommer hurtigt og rygende varmt, kan man nyde den særdeles maritime indretning med fiskenet, sejl, schlagersmusik og sømænd i loftet, ligesom stedets bar er indrettet i skuden Seute Anna.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desuden findes en stor souvenirshop, hvor der sælges alt fra mikroovnsretter over tøjdyr til eget mærke af vin og champagne.

Vi fik: Gosch Spezial med fem slags fisk. Newzealandske muslinger, smørfisk, laks, rejer og malle(catfish) samt bratkartoffeln med bacon. Desuden sommersalat med grillede krebsehaler. Begge meget store portioner.

Prisniveau: Gosch Spezial kostede 14.90, hvilket var en af de dyreste retter på Alte Bootshalle. Sommersalaten kostede 13.50 euro, mens man kunne få frisklavede backfisch og fiskebaguetter til mellem 3 og 4 euro.

Mere info:www.gosch.de

Bistro Fisch-Fiete, Keitum

Om stedet: Landsbyen Keitum er den måske hyggeligste by på Sild med små gader, lave frisiske bondehuse med stensætninger og fantastiske havekreationer. Keitum er samtidig stedet hvor de rige, der vil være anonyme, bor, hvilket tilsyneladende sender restauranternes standard i vejret.

Fisch-Fiete er en hyggelig bistro i en frodig have med klassiske, tyske strandkurve under store parasoller. Navnet Fiete var øgenavnet på Karl Friedrich, der kom til Sild fra russisk fangenskab i 1947, hvor han som den første begyndte at sælge friske fisk fra sin lille vogn. Senere begyndte han at ryge sine fisk, og åbnede så restauranten i 1954 i et charmerende frisisk hus ved siden af Bistro Fisch-Fiete.

Det er som regel et godt tegn på en restaurations standard, når de rige og smukke står i kø for at komme in, hvilket de gjorde under Turengårtil.dk’s besøg, selvom priserne også er derefter i forhold til tyske standarder. Menukortet består udelukkende af små retter som matjestatar, stenbiderfilet og hjemmelavet fiskesuppe, lokal fåreost og så de lækre hjemmelavede smørvafler efter hemmelig opskrift, som vi får anbefalet af nabobordet.

Vi fik: Baguette med friske nordsørejer, Stenbiderfilet med husets kartoffelsalat og hjemmelavede vafler med vanilleis. Alle retter serveres i kagetallerkenen-størrelse, men særdeles lækre.

Prisniveau: Stenbiderfileten kostede 8.50 euro, nordsø-baguetten 6 euro og den hjemmelavede vaffel 5.30 euro.

Mere info:www.fisch-fiete.de

Restaurant Meerman, Hörnum

Om stedet: Makrellen var årstidens fisk, da vi besøgte restauranten i det dybeste syd på Sild, i en klitgryde udenfor byen Hörnum. Vi fik anbefalet makrellen, da vi sad på Meermanns store træterrasse, få meter fra klitterne. Fra restauranten fører en stor trætrappe over klitterne og direkte ned på Sild kridhvide strand mod vest så man kan blive blæst igennem eller få en dukkert før eller efter maden.

Meermann er et meget uhøjtideligt sted. Vores tjener gik rundt i joggingtøj, men var smilende, sød og vidende om den fisk, der blev serveret. Makrellen stod ikke på menukortet, men joggingtjeneren fortalte, at makrellen var fanget af chefkokken. Alle makreller blev i sæsonen fanget af personalet, og da vi fik en stor makrel, så var den fanget af kokken, mens de små altid blev fanget af direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Meermann arbejdet med lokale leverandører indenfor ost, kød, fisk, krydderier, urter med mere, og alle samarbejdspartnere står på første side af menukortet, der byder på fisk i alle afskygninger.

Vi fik: Hel, smørstegt makrel, serveret med kartoffel-selleri gratin. Smørstegt, sprød, saftig og simpelt, men lækkert. Forretten bestod af fersk laks på bund af sprød kveller med koriandermayonaise.

Prisniveau: Alle fiskehovedretter koster mellem 12 og 22 euro. Priserne på årstidens fisk kan variere.

For mere info:www.meermann-sylt.de

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • 
    Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

    Du lytter til Politiken

    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

    Henter…

    Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

  • Du lytter til Politiken

    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

    Henter…

    I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden