Foto: DRESLING JENS
Skriv til Politiken

Din erfaring: Hvordan deler man efter skilsmisse?

Hvad skete der da du blev skilt. Hvem fik huset, hvem fik børnene, og har du et godt råd til, hvordan man deler familien og boet efter ægteskabet er gået i opløsning?

Skriv til Politiken

»Tag lortet, tag møblerne«, udbrød en mand inden han forlod sin kone og to børn.

En undersøgelse om skilsmisser viser at 40 procent af alle ægteskaber bliver opløst. I undersøgelsesåret 2002 brød 55.000 personer op på grund af skilsmisse. 10 procent af disse flyttede midlertidigt hjem til far og mor. Andre sov på madrasser hos vennet of famile, fremlejede et værelse på ugebasis, eller må, som en tredjedel, ty til dyr, privat udlejning.

Det er nemlig ikke bare svært at finde et sted at bo. Flere af de medvirkende i undersøgelsen giver også udtryk for, at de var ude af stand til at træffe varige beslutninger umiddelbart efter skilsmissen, fordi de var i krise.

Interessant er det i den forbindelse, at ud af de mere end 6.000 personer, der flyttede direkte i et nyt parforhold, er næsten halvdelen brudt op igen efter et år.

Og så er der børnene. Især mænd giver udtryk for dyb frustration over ikke at kunne skabe gode fysiske rammer for deres børn i en midlertidig bolig.

Hvem, der flytter eller hvem, der får møblerne afhænger også af hvem, der har udløst skilsmissen, for den part, der forlader familien, er ofte så skyldbetynget, at han eller hun afstår fra at stille store krav.

»Bondeangeren den er slem (...) Og det lindrer lidt, når man så siger: Tag lortet, tag møblerne, så lindrer det lidt, ikke? Men kun kort«, siger manden, der forlod kone og to børn.

Undersøgelsen viser desuden at jo højere husstandens indtægt er, desto større risiko er der for, at det er kvinden, som må pakke kufferten, tage børnene ved hånden og finde et nyt, midlertidigt sted at bo.

Det er nemlig stadig oftest kvinden, der beholder børnene, men det er samtidig manden, der bedst har råd til at blive boende. I den situation er det altså manden, der vinder økonomisk.

Omvendt forholder det sig med mindre velstillede familier. Her er det som regel manden, der fraflytter den almennyttige bolig, mens kvinden bliver boende med børnene. Manden taber både børn og bolig.

Hvad har du selv oplevet under skilsmissen, og har du en god erfaring til hvordan man deler familien og boet efter ægteskabet er gået i opløsning?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce