Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vinder. I 1929 vandt Willy Rasmussen et hav af DM-titler i atletik. Det førte til, at han som 19-årig blev kåret til Årets Fund i dansk idræt.
Foto: HOLGER DAMGAARD(arkiv)

Vinder. I 1929 vandt Willy Rasmussen et hav af DM-titler i atletik. Det førte til, at han som 19-årig blev kåret til Årets Fund i dansk idræt.

Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks ældste idrætspris

Siden 1929 har en række store navne fået karrierens første skulderklap med Politikens Årets Fund-pris. Men det kan også lade sig gøre at blive forbigået og alligevel ende som sportsstjerne.

Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Willy Rasmussen fra Brande var en usædvanlig ung sportsmand.

Han var atletikudøver og præsterede i en alder af 19 år at vinde det danske mesterskab i længdespring, højdespring og tikamp på et tidspunkt, hvor stort set ingen uden for hans familie og forening anede, hvem han var - Willy Rasmussen var et sandt fund i dansk idræt i 1929.

Derfor blev han også meget passende den første modtager af Danmarks ældste idrætspris, da han i begyndelsen af det efterfølgende år blev hyldet som Årets Fund. Ugeavisen Idrætsbladet stod bag kåringen, indtil bladet lukkede i halvtredserne og udgiveren - Politiken - overtog prisuddelingen.

Avisens engagement stoppede med kåringen i 1960, men blev en halv snes år senere genoptaget i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og siden Team Danmark, da eliteidrættens egen organisation blev stiftet i midten af firserne.

I de snart 80 år, der er gået, siden Willy Rasmussen blev fundet, har en lang række af danmarkshistoriens største sportsnavne fået den første opmærksomhed rettet mod deres evner gennem kåringen til Årets Fund. For det er det, der er meningen med idrætsprisen: At gøre opmærksom på et talent, der ikke nødvendigvis har vundet nogle af verdens vigtigste medaljer endnu, men til gengæld har vist potentiale til at gøre det siden hen.

Nogle af dansk idræts største er kåret

Sådan er det alene i nyere tid gået en god del af Årets Fund: håndboldspillerne, der i 1987 var på det kvindelige ungdomslandshold og blev de bedste i verden, sejlerne Dorte O. Jensen og Kristine Roug, der begge har vundet olympiske medaljer, og svømmeren Mette Jacobsen, der har vundet bjerge af medaljer og været med ved OL fem gange.

Længere tilbage på listen over Årets Fund gennem tiderne findes desuden legendariske danske sportsfolk som svømmerne Ragnhild Hveger og 'lille henrivende' Inge Sørensen, løberen Niels Holst-Sørensen, fodboldspilleren Harald Nielsen og badmintonspilleren Morten Frost, som var nogle af deres generations største navne.

Og så er der alle de seneste fund, der har fået store internationale karrierer: OL-guldvinderne i roning, Mads Rasmussen og Rasmus Qvist Hansen (kåret i 2002) og Morten Jørgensen (2008), OL-sølvvinderen i kajak, Emma Jørgensen (2013), OL-sølvvinderen i sejlsport, Jonas Høgh-Christensen (2003), OL-sølvvinderne i 4 km hold, cykelrytterne Alex Rasmussen, Michael Mørkøv, Casper Jørgensen og Jens-Erik Madsen (2007), OL-bronzevinderne i svømning, Rikke Møller Pedersen (2009) og Mie Ø. Nielsen (2011), OL-bronzevinderen i badminton, Viktor Axelsen (2010), fodboldspilleren Daniel Agger (2005), tennisspilleren Caroline Wocniacki, (2004), golfspilleren Thorbjørn Olesen (2012).

Forbigået: Elvstrøm, Laudrup og Køppen

På den baggrund kan komiteen bag Årets Fund være ganske godt tilfreds med at have klappet en ung atlet forventningsfuldt på skulderen et stykke tid før det internationale gennembrud. Tilsvarende har en række sportsfolk omvendt konstateret, at de godt kan lade sig gøre at blive til noget i idrættens verden uden forinden at være blevet Årets Fund.

Paul Elvstrøm, Jan Leschley, Lene Køppen, Erik Veje Rasmussen, Michael Laudrup, Johnny Bredahl, Brian Laudrup, Mads Larsen, Tom Kristensen, Peter Gade og Michael Maze - der har alle været nomineret til kåringen, men blev dengang forbigået. Siden stod de mange andre gange i forreste række ...

Netop af den grund holder Politiken ikke kun fest for Årets Fund, men fejrer hvert år de ti bedst placerede i afstemningen for at markere troen på talenter, der blomstrer forskelligt til glæde for dem selv – og i sjældne tilfælde for rigtig mange andre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden