Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Vinder. I 1929 vandt Willy Rasmussen et hav af DM-titler i atletik. Det førte til, at han som 19-årig blev kåret til Årets Fund i dansk idræt.
Foto: HOLGER DAMGAARD(arkiv)

Vinder. I 1929 vandt Willy Rasmussen et hav af DM-titler i atletik. Det førte til, at han som 19-årig blev kåret til Årets Fund i dansk idræt.

Årets fund

Danmarks ældste idrætspris

Siden 1929 har en række store navne fået karrierens første skulderklap med Politikens Årets Fund-pris. Men det kan også lade sig gøre at blive forbigået og alligevel ende som sportsstjerne.

Årets fund

Willy Rasmussen fra Brande var en usædvanlig ung sportsmand.

Han var atletikudøver og præsterede i en alder af 19 år at vinde det danske mesterskab i længdespring, højdespring og tikamp på et tidspunkt, hvor stort set ingen uden for hans familie og forening anede, hvem han var - Willy Rasmussen var et sandt fund i dansk idræt i 1929.

Derfor blev han også meget passende den første modtager af Danmarks ældste idrætspris, da han i begyndelsen af det efterfølgende år blev hyldet som Årets Fund. Ugeavisen Idrætsbladet stod bag kåringen, indtil bladet lukkede i halvtredserne og udgiveren - Politiken - overtog prisuddelingen.

Avisens engagement stoppede med kåringen i 1960, men blev en halv snes år senere genoptaget i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og siden Team Danmark, da eliteidrættens egen organisation blev stiftet i midten af firserne.

I de snart 80 år, der er gået, siden Willy Rasmussen blev fundet, har en lang række af danmarkshistoriens største sportsnavne fået den første opmærksomhed rettet mod deres evner gennem kåringen til Årets Fund. For det er det, der er meningen med idrætsprisen: At gøre opmærksom på et talent, der ikke nødvendigvis har vundet nogle af verdens vigtigste medaljer endnu, men til gengæld har vist potentiale til at gøre det siden hen.

Nogle af dansk idræts største er kåret

Sådan er det alene i nyere tid gået en god del af Årets Fund: håndboldspillerne, der i 1987 var på det kvindelige ungdomslandshold og blev de bedste i verden, sejlerne Dorte O. Jensen og Kristine Roug, der begge har vundet olympiske medaljer, og svømmeren Mette Jacobsen, der har vundet bjerge af medaljer og været med ved OL fem gange.

Længere tilbage på listen over Årets Fund gennem tiderne findes desuden legendariske danske sportsfolk som svømmerne Ragnhild Hveger og 'lille henrivende' Inge Sørensen, løberen Niels Holst-Sørensen, fodboldspilleren Harald Nielsen og badmintonspilleren Morten Frost, som var nogle af deres generations største navne.

Og så er der alle de seneste fund, der har fået store internationale karrierer: OL-guldvinderne i roning, Mads Rasmussen og Rasmus Qvist Hansen (kåret i 2002) og Morten Jørgensen (2008), OL-sølvvinderen i kajak, Emma Jørgensen (2013), OL-sølvvinderen i sejlsport, Jonas Høgh-Christensen (2003), OL-sølvvinderne i 4 km hold, cykelrytterne Alex Rasmussen, Michael Mørkøv, Casper Jørgensen og Jens-Erik Madsen (2007), OL-bronzevinderne i svømning, Rikke Møller Pedersen (2009) og Mie Ø. Nielsen (2011), OL-bronzevinderen i badminton, Viktor Axelsen (2010), fodboldspilleren Daniel Agger (2005), tennisspilleren Caroline Wocniacki, (2004), golfspilleren Thorbjørn Olesen (2012).

Forbigået: Elvstrøm, Laudrup og Køppen

På den baggrund kan komiteen bag Årets Fund være ganske godt tilfreds med at have klappet en ung atlet forventningsfuldt på skulderen et stykke tid før det internationale gennembrud. Tilsvarende har en række sportsfolk omvendt konstateret, at de godt kan lade sig gøre at blive til noget i idrættens verden uden forinden at være blevet Årets Fund.

Paul Elvstrøm, Jan Leschley, Lene Køppen, Erik Veje Rasmussen, Michael Laudrup, Johnny Bredahl, Brian Laudrup, Mads Larsen, Tom Kristensen, Peter Gade og Michael Maze - der har alle været nomineret til kåringen, men blev dengang forbigået. Siden stod de mange andre gange i forreste række ...

Netop af den grund holder Politiken ikke kun fest for Årets Fund, men fejrer hvert år de ti bedst placerede i afstemningen for at markere troen på talenter, der blomstrer forskelligt til glæde for dem selv – og i sjældne tilfælde for rigtig mange andre.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce