Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Roerne Lærke Berg Rasmussen og Anne Dsane Andersen tilbringer rigtig meget tid sammen, selvom de egentlig er ret forskellige. Kilde: politiken TV / Nima Hajarzadeh

Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets Fund 2015: Jyden og københavneren er aldrig mere end 10 meter fra hinanden

Nomineret. Roduoen Anne og Lærke tilbringer rigtig meget tid sammen, selvom de egentlig er ret forskellige.

Årets fund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De sidder én meter fra hinanden i båden. De bor på værelse sammen 80-100 dage om året. Og de træner sammen 40-50 timer om ugen.

Faktisk tilbringer 21-årige Lærke Berg Rasmussen og 23-årige Anne Dsane Andersen så meget tid sammen, at de har udviklet noget nær et søskendeforhold og under en træningslejr for sjov snakkede om 10-meters reglen.

»Vi jokede med, at vi aldrig var længere end ti meter fra hinanden. Fordi sådan havde det vitterligt været 14 dage i streg – at vi aldrig var længere fra hinanden, end at vi kunne råbe det andet navn«, fortæller 23-årige Anne Dsane Andersen.

Pigerne roer ’toer uden’. En båd, hvor man sidder to personer, men kun har én åre hver. Så hvis man ikke vil tippe eller ro skævt, skal hver bevægelse, årernes dybde i vandet, styrken i afsættet i benene og trækket med armene være synkront.

Og det er pigerne gode til. Faktisk så gode, at selvom de kun havde roet sammen i den bådtype i et halvt år, blev de nummer tre i semifinalen ved VM i Frankrig og kvalificerede sig dermed til OL 2016. Og i år er de sammen med ti andre unge atleter nomineret til Årets Fund.

»Det har været et rigtigt vildt år«, konstaterer 21-årige Lærke Berg Rasmussen.

»Det var et helt nyt projekt, og vi skulle lære at ro med én åre, hvilket var rigtigt svært. Det var vildt at sætte sig ned i en ny type båd, som man ikke rigtigt kendte, og starte noget helt nyt op fra bunden et halvt år før OL-kvalifikationen«.

»Og at det så faktisk lykkedes, var helt vildt«, siger Lærke Berg Rasmussen.

En jyde og en københavner

Hun og Anne har kun roet sammen i deres nuværende bådtype i et lille år. Og selvom de har succes med at ro og opføre sig ens i båden, er de ret forskellige.

Anne har roet i ti år – Lærke det halve.

Anne er fra Jylland, meget jordnær og ikke den, der slår ud med armene og bruger store ord, når de har roet godt, fortæller Lærke Berg Rasmussen.

»Og jeg er fra København og mere sådan ’Ja, det var skidegodt’ og bruger flere tillægsord og kan blive helt overstadig«.

Alligevel mener de begge to, at de udgør et stærkt makkerpar. Og når det kommer til roningen, har de udviklet noget nær en symbiose, hvor de er hinandens ’anden side’ og med sikkerhed ved, at de begge giver sig hundrede procent, som Anne Dsane Andersen siger.

Stædigheden er de også fælles om. Selvom det kan betyde nogle tavse minutter i båden ude på vandet, hvor de »sidder og kigger i hver sin retning i fem minutter«, siger Lærke Berg Rasmussen og griner.

»Men vi formår også at vende vores temperament og stædighed til, at det giver fart i vores båd«.

Vi formår også at vende vores temperament og stædighed til, at det giver fart i vores båd

I meget fint selskab

Samtidig går de meget op i, at begge skal vide, at de har opbakning fra den anden. Det gør de blandt andet, når de sidder i båden ude i startboksen, og landene bliver råbt op over højtalerne, og hænderne begynder at ryste. Så minder de hinanden om, at de godt kan klare det, og at det ikke er et trylleløb, de skal ud og lave, siger Lærke Berg Rasmussen:

»Nogle gange kan man tænke ved en konkurrence ’puha, det bliver virkelig hårdt’ og tro, at man skal trylle noget frem og skal lave et bedre løb end nogensinde før. Men der husker vi os selv på, at det ikke er et trylleløb, vi skal lave. Vi skal bare gøre det, vi gør til træning – og så får vi også et godt løb«.

De målrettede piger er enige om at lægge alle kræfter i at forbedre sig i toer-uden-båden. Næste mål er EM og OL i 2016.

Hvad betyder det for jer at være nomineret til Årets Fund?

»Det er helt vildt stort. Det er fedt at vide, at folk anerkender det arbejde, man har lagt i det. Og vi er meget beærede over at være nominerede. Særligt når vi ser på de andre nomineredes resultater. Så synes vi, vi er kommet i meget fint selskab«, siger Lærke Berg Rasmussen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden