Jane Sunesen har haft nogle bevægende dage under sit ophold i Iran, hvor hun er blevet bortvist fra en sportshal og forulempet på sit hotelværelse.
Foto: JACOB EHRBAHN

Jane Sunesen har haft nogle bevægende dage under sit ophold i Iran, hvor hun er blevet bortvist fra en sportshal og forulempet på sit hotelværelse.

Sport

Dansk bryde-kvinde forulempet på hotel i Iran

Hoteltjener arresteret for at trænge ind på hotelværelse hos en kvindelig medarbejder i Danmarks Brydeforbund

Sport

Det danske brydelandsholds ophold i den islamiske republik Irans religiøse hovedby Qom har fået et dramatisk efterspil.

En tjener på det hotel, hvor hele den danske delegation var indkvarteret i forbindelse med det venskabsprojekt, der er sat i søen i forlængelse af Muhammed-krisen, er blevet arresteret for at have forulempet en kvindelig medarbejder i Danmarks Brydeforbund.

Råd fra ambassaden Sagen var fra begyndelsen så alvorlig, at den danske ambassade i Teheran rådede brydeforbundets kommunikationsmedarbejder Jane Sunesen til at forlade hotellet og flytte ind hos en ambassadefunktionær eller rejse til Esfahan, hvor det danske brydelandshold nu opholder sig.

Jane Sunesen, der under hele opholdet i Iran har været klædt efter de islamiske regler, valgte det sidste.

Bortvist fra brydestævne
Episoden indtraf i søndags, da den øvrige del af den danske delegation var taget til af sted til det internationale stævne i brydehallen i Qom tidligt om morgenen.

Jane Sunesen blev tilbage på hotellet, da hun som kvinde, ifølge den islamiske lovgivning, ikke har adgang til sportsarrangementer som brydning. Dagen inden var hun blevet bortvist fra hallen, selv om hun var blevet lovet adgang af det iranske brydeforbund.

Rev tørklædet af
På hotellet modtog Jane Sunesen en opringning på sit værelse. Hun blev spurgt, om hun ville have the bragt som roomservice – og hun sagde ja tak, da hun troede, det var et initiativ fra hendes kolleger, og da hun som ene kvinde ikke havde lyst til at gå ned i hotellets restaurant og spise morgenmad. Ved ankomsten til Iran i sidste uge havde hun fået at vide, at det ikke var velset, at hun opholdt sig alene for længe i offentlige rum.

Da tjeneren kom, lukkede Jane Sunesen ham ind. Han satte theen, gik ud for at hente brød – og da han kom tilbage og den danske kvinde sagde tak, lukkede tjeneren pludselig døren, greb fat i hende og rev tørklædet af hendes hoved.

Det udviklede sig tumultagtigt. Tjeneren tvang Jane Sunesen hen på sengen, men da hun gjorde energisk modstand, opgav han og forlod værelset – med en undskyldning.

Det hele var planlagt
Bryde-medarbejderen kontaktede noget oprevet den danske tolk, og så rullede lavinen. Også selv om hotellets sikkerhedschef forsøgte at bagatellisere sagen i første omgang.

Men da det kom frem, at hotellet slet ikke har roomservice, og at det altid er kvindelige medarbejdere, der overbringer beskeder eller andet til de kvindelige gæster, blev det klart, at tjenerens indtrængen på Jane Sunesens værelse var planlagt.

Det lokale PET blev inddraget, tjeneren blev afhørt og tilbageholdt. Og senere fik den danske delegation at vide, at han ville blive sigtet og retsforfulgt.

Et andet indtryk

»Jeg kan ikke sige, at jeg har følt mig supertryg på denne tur til Iran. Jeg følte ofte, at jeg som europæisk kvinde havde 10 par øjne rettet mod mig«, siger Jane Sunesen til politiken.dk.

»Jeg kunne selvfølgelig være taget hjem til Danmark, hvilket der var også var mulighed for. Men jeg valgte at tage videre til Esfahan, så jeg kunne få et andet indtryk af Iran, end det jeg fik i Qom«.

»Det har jeg også fået. Og det, jeg har set i Esfahan, må gerne være billedet på Irans fremtid«, mener Jane Sunesen fra Danmarks Brydeforbund.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden