Taktikmøde. Dallas Desire møder San Diego Seduction.
Foto: John P./onemansblog.com

Taktikmøde. Dallas Desire møder San Diego Seduction.

Sport

Nyt trussekoncept er på fremmarch

Fænomenet Lingerie Football breder sig fra USA til flere andre kontinenter.

Sport

Der er blevet rynket på næsen, og fra flere sider er det blevet kaldt kvindenedgørende og sexistisk - men det er åbenbart kommet for at blive.

Blot tre sæsoner er der i USA blevet afviklet en ganske særlig liga med en version af football, hvor de deltagende kvinder skal optræde i undertøj. I klassisk amerikansk stil skifter ligaholdene ofte navn, og der er ballade omkring ligaens bagmand samt den finansielle side af sagen.

Til gengæld ser det ud til, at sportens popularitet vokser ud over nationens grænser, for både i Canada, Australien, Europa og måske Asien arbejdes der med at etablere grundlag for ligaer.

Begyndte som pauseunderholdning
Oprindelig kom ideen til ligaen fra det pauseindslag under NFL’s årlige sæsonkulmination Super Bowl, der blev kaldt Lingerie Bowl, hvilket hurtigt nød stor tv-seersucces på amerikanernes hellige sportssøndag.

TV

Det kvindelige modstykke til amerikansk fodbold - Lingerie Football - bliver stadig mere populært. Kilde: /ritzau/AP

Siden blev sporten sat i system som en indendørs liga med ændrede regler i forhold til NFL, og ophavsmanden Mitchell Mortaza, der har placeret hovedkvarteret i Las Vegas, har haft travlt med at fortælle, at hans liga udbredes hurtigere uden for landets grænser end netop den traditionelle amerikanske football.

I USA består Lingerie Football League (LFL) af 12 hold med navne som f.eks. Cleveland Crush, Philadelphia Passion og Chicago Bliss, og mange af spillerne kommer med anden sportslig baggrund som atletik, tennis, volleyball, basketball og fodbold.

Første globale mesterskab i Brasilien
I Canada er en mindre liga startet, i Australien påbegyndes en liga næste år, mens Europa kommer med i 2014, hvor hold i bl.a. Barcelona, Frankfurt, Manchester og Dublin skal prøve kræfter med sporten. Barcelona og Frankfurt var tidligere hjemsted for hold i fremstødet NFL Europe, der blev nedlagt i 2007.

Og netop 2014-sæsonen er der lagt store planer for med hensyn til sportens yderligere udbredelse, da det er vedtaget at gennemføre det første globale mesterskab i form af en World Bowl. Her er brasilianske São Paulo udset som værtsby i en nation, der samme sommer også skal afvikle VM i fodbold.

FOTO

Meget tyder på, at ideen med let påklædte kvinder, der kaster sig ud i en brutal kontaktsport, er ved at bide sig fast, selv om den i første omgang måske mest lignede et lidt lummert projekt med en kortvarig levetid.

»Vores liga repræsenterer afgjort noget helt unikt i en meget voldelig sportsgren. Men beskrivelsen fra nogle kritikeres side af vores deltagere som tomhjernede babes, der bare bliver udnyttet, er skudt helt ved siden af«, har Mitchell Mortaza sagt på et pressemøde i Kina, hvor han i december satser på et fremstød, der skal skabe grobund for en asiatisk liga.

Ikke alle vil spille i undertøj
»De kritikere har aldrig set en kamp, for vores deltagere er seriøse, og 85 procent af dem kommer med fuldført collegebaggrund. Det er i hvert fald mere, end man kan sige om nogen mandlig liga i USA«.

Men det er ikke alle spillere i hans liga, der er lige begejstrede for at skulle optræde i bh og trusser.

»Jeg er vild med sporten, men jeg kan ikke lide kun at spille i undertøj, og jeg vil hellere have en almindelig spilledragt. Også fordi man får ekstra mange skrammer uden tøjets beskyttelse«, siger en af ligaens profiler, Liz Gorman fra Jacksonville Breeze.

»Men hvis man ser tilbage på andre sportsgrene, hvor kvinder er kommet med – for eksempel basketball, hvor man først skulle spille i kjoler – så er de med tiden kommet til at spille i almindeligt udstyr, og det tror jeg også, at vi med tiden kommer til«.

Bøder for at spille med for meget tøj
Det kan godt være, at en ændring af spilledragterne vil komme til at tage lang tid, for Mitchell Mortaza, der første gang gik ind i showbiz som deltager på amerikansk tv i Blind Date, hvor han lancerede sig selv som »the king of one-night stands«, er kendt for at tage uniformen meget bogstaveligt.

Flere gange har spillere fortalt, at de har fået bøder af ligaen for at have for meget tøj på, og at de bliver truet med erstatningssager, hvis de udtaler sig negativt om LFL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs også

I Danmark spilles der også amerikansk football, men foreløbig er der ingen rene kvindehold. Formand for Dansk Amerikansk Fodbold Forbund, Jens Jordahn, vil ikke afvise, at man i fremtiden kan komme til at tage stilling til Lingerie Football, men siger:

»Danske piger er ikke lige målgruppen«

»Det er ikke noget, vi har på programmet. Vores opgave er blandt andet at trække unge mennesker væk fra gadehjørnerne og ind i sportens verden, og kvinderne til Lingerie Football er vist ikke lige den målgruppe. Men det går hurtigt i sporten, og man kan jo se, at der i andre sportsgrene sker meget omkring påklædningen, så man skal ikke helt afvise, at der engang kan ske noget på det område«. Det er i hvert fald sket i footballsportens moderland USA, hvor Lingerie-mesterholdet gennem de tre første sæsoner kommer fra Los Angeles og bærer det lovende efternavn Temptation.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce