Rigsadvokat nedtonede flere dopingadvarsler

I marts anbefalede Rigsadvokaten at bevare strafferammen for salg af steroider på to år i stedet for at hæve den. Men i sin vurdering så han bort fra advarsler fra politi og Skat.

Sport

Danmark er et land, hvor kriminelle bagmænd producerer steroider og tjener millioner af kroner på det. Og Danmark er et land, som storforbrydere bruger til at smugle de ulovlige dopingstoffer igennem.

Det er essensen af den advarsel, som Skat sendte til Rigsadvokaten tidligere på året. Men da han kort tid efter kom med en rapport om dopingloven, undlod han at nævne de oplysninger i sin konklusion.

»Advarslen viser ellers, at Danmark risikerer at blive en nordisk distributionscentral for doping. Det er da væsentligt«, siger Brian Mikkelsen (K), idrætsordfører og tidligere justitsminister.

DEBAT Rigsadvokaten var blevet bedt om at vurdere, om politikerne burde hæve strafferammen fra to års fængsel for at sætte hårdere ind mod dopingbagmændene. Netop strafferammen har længe været genstand for en del debat, da Anti Doping Danmark anbefaler at hæve den til seks år – det samme som i Sverige, Norge og Holland, mens den er 10 år i Tyskland.Skat har endda »en formodning om, at Danmark har en særlig status på dopingmarkedet«. Det samme frygter Anti Doping Danmark og peger netop på den lave strafferamme som et stærkt incitament for at bedrive organiseret kriminalitet med steroider og væksthormoner inden for de danske grænser. Men på trods af Skats advarsel behandlede Rigsadvokaten ikke den problematik i sin vurdering fra marts i år. I stedet konkluderede han, at der ikke var »anledning til at overveje yderligere skærpelser af strafniveauet«.

Strafferamme begrænser politi
Den konklusion er både de konservative, Dansk Folkeparti, Anti Doping Danmark og Per Larsen, tidligere chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, lodret uenige i.

»Man kan ikke straffe sig ud af alle problemer, men lige præcis her giver det mening«, siger Per Larsen, der også har været næstformand i Anti Doping Danmark.

Siden rigsadvokatrapporten udkom, har sundhedsminister Astrid Krag (SF) henvist til den, når hun har afvist at ændre dopingloven, der ligger under hendes ressort. Det har hun bl.a. gjort, efter at Politiken har beskrevet, at eksperter og myndigheder ser steroider som et større problem end hidtil antaget. Både for samfundet og de tusindvis af misbrugere.

FOTO

Men en gennemgang af rapporten viser altså, at Rigsadvokaten har set bort fra flere dopingadvarsler i sin konklusion. Ud over Skats oplysninger om Danmarks rolle som producent- og transitland for steroider er det heller ikke nævnt i den endelige vurdering, at flere politikredse efterlyser bedre efterforskningsmuligheder. Med en strafferamme på to år må betjente f.eks ikke aflytte telefoner og rum, ligesom de ikke må videoovervåge. Det må de til gengæld gerne, hvis dopingsager kunne give op til seks års fængsel.

Derudover har både Rigspolitiet og flere politikredse anført over for Rigsadvokaten, at det illegale steroidsalg er med til at finansiere bander og rockergrupper.

Kritik: Rapport negligerer problem

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor møder Rigsadvokatens rapport stor kritik fra de konservative og Dansk Folkeparti. Netop de to partier fremsatte i fredags et beslutningsforslag i Folketinget om at hæve strafferammen i dopingloven fra to til seks års fængsel. »Rigsadvokaten undervurderer, hvor alvorligt et problem det er, at dopingen er med til at finansiere kriminelle bander«, siger retsordfører Peter Skaarup (DF). Da der nu er gang i en formel lovproces, ønsker Rigsadvokaten ikke at lade sig interviewe. Politiken ville gerne have forholdt justitsminister Morten Bødskov (S) til kritikken af rapporten, men det var i går blot muligt at få en kommentar på mail. »Rigsadvokaten og Rigspolitiet har vurderet, at de ikke har behov for nye redskaber til at bekæmpe dopingkriminalitet. Altså har myndighederne med faglig indsigt i området vurderet, at de ikke har behov for nye værktøjer. Det lytter jeg selvfølgelig til«, skriver han.

LÆS OGSÅ Men Bødskov bør forholde sig mere kritisk til Rigsadvokatens rapport, mener Brian Mikkelsen. Især fordi så mange dopingadvarsler er nedtonet i den. »Det er meget sjældent, at Rigsadvokaten foreslår en højere strafferamme, fordi det vil kræve mere af både politi og anklagemyndighed. Det er også derfor, at det er politikerne og ikke politiet selv, der fastsætter strafferammerne«. Skal på niveau med naboerne Ifølge den nu pensionerede politichef Per Larsen er der da også kun én vej at gå: »Den eneste måde at få fat i bagmændene er altså at hæve strafferammen og derved give politiet mulighed for at efterforskere dybere end i dag«, siger han. Samtidig undrer han sig over, at Rigsadvokaten ikke har hørt Anti Doping Danmark, landets formentlig største kompetence på området. Hvis antidopingmyndigheden havde haft mulighed for at bidrage, havde budskabet været klart: »Hvis vi skal have en effektiv dopingbekæmpelse, må vi sikre, at politiet prioriterer indsatsen og har de fornødne efterforskningsmuligheder. Derfor bør man overveje at skærpe strafferammerne – også fordi vi så kommer til at flugte med vores nabolande«, siger formand Jens Evald.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce