IHF-præsident Hassan Moustafa solgte tv-rettighederne til fire VM-slutrunder for omkring 700 millioner kroner.
Foto: Jens Dresling

IHF-præsident Hassan Moustafa solgte tv-rettighederne til fire VM-slutrunder for omkring 700 millioner kroner.

Sport

Europa taber slaget om håndbolden

Tyskland er Europas største håndboldnation, men VM vises ikke i landet med de regerende EM-vindere. Prisen for at sikre sig retten til at vise kampene er blevet for høj.

Sport

Når de olympiske mestre fra Danmark i fredag åbner VM i håndbold med en kamp mod Argentina, kan de interesserede følge med på DR, der har de danske tv-rettigheder til turneringen sammen med TV 2.

De to danske public service-stationer har erhvervet sig retten til at vise alle opgør fra slutrunden i Frankrig, og det samme har andre landes tv-kanaler blot ikke i Tyskland, hvor fans af de regerende europamestre må en tur på internettet, hvis de vil se verdens største håndboldnation på jagt efter VM-guld.

Efter langstrakte forhandlinger måtte de nationale tyske tv-stationer ARD og ZDF opgive at nå til enighed med rettighedshaverne til VM, Qatar-baserede Al Jazeera og BeIn Sport, der stod for at afsætte rettighederne, og derfor streames det tyske holds VM-kampe nu på landsholdssponsorens hjemmeside.

Det Internationale Håndboldforbund, IHF, solgte VM-rettighederne til Al Jazeera formedelst 700 millioner kroner, og de penge skal den arabiske tv-station nu have ind igen.

»De erhvervede rettighederne og pumpede priserne op i Europa, for det var et vanvittigt beløb, og det er jo i Europa markedet er. Det er et clash mellem kommercielle interesser, altså at sælge til højest bydende, og vigtigheden af at være ude ved så mange seere som overhovedet muligt. Det er vigtigt for populariteten af håndbolden, at specielt landsholdet er ude på landsdækkende tv. Jeg taler ikke om, at de ikke skal betale for varen. Vi er i underholdningsbranchen og der er en pris på varen, men set med et forbunds briller, så er det ekstremt vigtigt for at fastholde interessen for vores produkter, at det er på nationalt tv. Hvis vi pludselig oplever over en længere periode, at slutrunderne ikke var på landsdækkende tv, så ville vi komme til at mærke det«, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen.

At det ikke kun var de tyske tv-stationer, der løb ind i nogle svære forhandlinger om tv-rettighederne til VM i Frankrig, kan TV 2’s sportschef Frederik Lauesen bekræfte.

»Der er ingen tvivl om, at det var vanskelige forhandlinger, og vi fik først lukket aftalen i november 2014, hvor første slutrunde var i januar 2015, så bare det viser lidt om, at det var barske forhandlinger på det tidspunkt«, fortæller Lauesen.

Bytte, bytte købmand

Da IHF solgte rettighederne til Al Jazeera, var det 16 mand i forbundets bestyrelse, der godkendte salget. Blandt de 16 personer var også tyskeren Manfred Prause. Og ifølge direktøren for Idrættens Analyseinstitut, Henrik H. Brandt, er der da også en grund til, at tyskerne ikke gør oprør mod IHF og forbundets måde at forvalte rettighederne på.

»Det er jo fordi, de har nogle værtskaber at tage hensyn til. Så det er sådan et bytte købmand-spil, som vi også selv er med i. På den ene side synes vi måske det er uheldigt med budprocesserne både i forhold til værtskaber og tv-rettigheder, men på den anden side er vi også selv med i spillet en gang imellem og nyder godt af det. Det er den der ambivalens, de har i både det tyske og danske forbund. Hassan Moustafa er godt klar over, at han skal give Danmark eller Tyskland en luns en gang imellem. Og det gør han jo, og vi tager begærligt imod. Så vi kan jo ikke påstå at vi ikke også har en del af skylden. For det har vi. Der må de gøre op med sig selv om de synes det er en god idé fortsat at holde det regime i live«, siger Henrik H. Brandt.

Og måske har prisen for rettighederne været for høj og noget håndbolden kommer til at betale for på et senere tidspunkt. Tyskland er det største marked i Europa med verdens stærkeste liga og langt de fleste håndboldspillere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Prisen kan blive for høj

Da det tyske hold for et år siden spillede EM-finale i Krakow mod Spanien, kiggede 14 millioner tyskere med på public service-stationen ARD. Så der er en store interesse for håndbold, men prisen for rettighederne er bare blevet for høj.

»Det var en meget stor aftale, og når de så i IHF slår sig for brystet og siger, det er helt fantastisk, vi har over de seneste 10 år øget indtægterne på tv-siden nærmest eksponentielt, så har de samtidig også øget risikoen for, at de ypperste turneringer bliver set af færre. Du kan sælge dig selv for dyrt. Selvfølgelig skal du sælge dig dyrt, men du kan sælge dig for dyrt, og derfor er det vigtigt at både IHF og EHF (Det Europæiske Håndboldforbund, red.) har et langt større vidensniveau på de enkelte tv-markeder. Især de væsentligste tv-markeder i Europa, så de ikke bare blindt sælger nogle tv-rettigheder uden der er en eller anden mulighed for at intervenere, hvis der bliver problemer. Men selvfølgelig skal vi have penge for et produkt, der er penge værd«, siger Morten Stig Christensen.

Forbund bør sige fra

Henrik H. Brandt mener, at forbundene bør gøre noget ved situationen og sige nej til Hassan Moustafas ledelse, for med tiden vil der bare blive mere og mere svært.

»Der er mange i håndbolden der vil sige, nå ja, så længe pengene vælter ind og prisen på tv-rettighederne stiger hver gang, så er det svært at lave oprør. Men det er jo nu, de skal ind og vise rettidig omhu og sørge for, de har en ordentlig struktur ikke kun på det her område, men generelt, for ellers havner de jo i samme suppedas som Fifa og Iaaf«, siger direktøren for Idrættens Analyseinstitut med henvisning til de ledelsesmæssige skandaler der har plaget Det Internationale Fodboldforbund og Det Internationale Atletik Forbund.

Morten Stig Christensen siger, at blandt andet Dansk Håndboldforbund har været med til at gøre og stadig gør opmærksom på, at der er problemer i forhold til tv-rettigheder. Han mener, at det har sendt nogle signaler til ledelsen i IHF, at VM ikke kan ses i Tyskland, og hvis der ikke tages nogle forbehold omkring salget af rettighederne i fremtiden, er det en udvikling, generalsekretæren frygter vil fortsætte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har haft møder med Hassan Moustafa, også sammen med Stefan Lövgren fra Sverige, for vi var på vej ud i nogle katastrofale forhold. BeIn Sport havde jo stort set ikke solgt rettighederne mindre end to måneder før VM i Qatar (2015, red.). Det her har sendt nogle signaler til dem om at det ikke er problemfrit bare at sælge til højestbydende«, siger Morten Stig Christensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce