Alejandro Valverde smiler veltilfreds efter at have tilbageerobret førertrøjen fra landsmanden Alberto Contador. Foto: Gomez Sport.

Alejandro Valverde smiler veltilfreds efter at have tilbageerobret førertrøjen fra landsmanden Alberto Contador. Foto: Gomez Sport.

Cykling

Nyt bittert nederlag koster Contador førertrøjen med et enkelt sekund

Verdensmesteren i enkeltstart Tony Martin blev overraskende besejret i sin favoritdisciplin.

Cykling

Efter gårsdagens bitre nederlag på kongeetapen i Ruta del Sol, da han blev hentet af franskmanden Thibaut Pinot (FDJ) kort før mål og gik glip af sæsonens første triumf for dog siden at kunne trøste sig med erobringen af førertrøjen, måtte det seneste tiårs mest succesrige skikkelse i de store rundture Alberto Contador (Trek-Segafredo) i dag affinde sig med en endnu mere ærgerlig taberrolle.

På den 11,9 km lange enkeltstart i Lucena blev den 34-årige spanier nemlig ikke alene henvist til tredjepladsen slået med 7 sekunder af den sejrende belgiske mester i disciplinen Victor Campenaerts (Lotto-Jumbo), men måtte ligeledes sige farvel til den samlede føring med blot et enkelt sekund, da også den anden aldrende spanske superstjerne Alejandro Valverde (Movistar) var hurtigere i kampen mod klokken.

Thibaut Pinot kunne ikke udnytte chancen

Den 36-årige Movistar-kaptajn blev overtrumfet af Campenaerts med 1 sekund, men slog Contador med 6, og dermed tilbageerobrede Valverde tronen fra landsmanden, der nu på de to resterende etaper skal søge at slette det minus på 1 sekund, som han går ud til fortsættelsen med.

Således er Contador tvunget til at distancere Valverde, for det er den eneste måde at vinde tid på i Ruta del Sol, eftersom der ikke opereres med bonussekunder. Men som billedet tegner sig lige nu, kan det meget vel tænkes, at Contador ligesom i 2015, da han kun sluttede 2 sekunder efter briten Chris Froome (Sky), må nøjes med at være så tæt på, som næsten tænkes kan.

Inden enkeltstarten var den franske mester og Contadors overmand i går Thibaut Pinot tættest på at true spanieren, men i kampen mod klokken formåede franskmanden ikke ganske at leve op til det foregående døgns præstation.

Pinot blev nr. 4 på etapen slået med 9 sekunder, og dermed indtager han nu tredjepladsen 6 sekunder efter Valverde.

Sky-trio lurer på chancen til det sidste

Umiddelbart bag denne trio følger Team Skys tre trumfer hollænderen Wout Poels, italieneren Diego Rosa og spanieren Mikel Landa med minus på henholdsvis 21, 45 og 48 sekunder, og selv om de værste strabadser i løbet er overstået, skulle det ligne det britiske storhold dårligt, hvis det ikke  vil forsøge at få det maksimale ud af situationen.

I morgen skal rytterne ud på 179,4 km fra La Campana til Sevilla, og det ser på papiret til at skulle blive den hidtil mest overkommelige i Ruta del Sol.

Efter en længere kuperet strækning midtvejs er de sidste knap 60 km forholdsvis flade, men feltet tæller kun meget få deciderede sprintere, så finalen kan meget vel udvikle sig til en særdeles kaotisk affære.

Verdensmesteren måtte se sig slået

I Volta ao Algarve stod der ligeledes enkeltstart på programmet, og her stillede den firedobbelte tyske verdensmester Tony Martin (Katusha-Alpecin) op som favorit på den 18 km lange distance.

Men tempofænomenet, der har vundet den tilsvarende etape tre gange tidligere, ligesom han ved to lejligheder er sluttet som samlet nr. 1 i løbet, måtte bøje sig for en anden specialist.

Gansk vist overtog Tony Martin føringen, da han krydsede målstregen i 21.28 minutter, men kort efter stoppede tidtagningen 4 sekunder tidligere for den spanske europamester Jonathan Castroviejo (Movistar), og den præstation formåede ingen af overgå.

Slovener overtog førertrøjen

Sloveneren Primoz Roglic (Lotto-Jumbo) var ligesom i går tæt på den stor triumf, men var på tredjepladsen 5 sekunder langsommer end Castroviejo.

Til gengæld kan den tidligere juniorverdensmester i skihop glæde sig over, at hans indsats rakte til at overtage førertrøjen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den irske indehaver og Roglic' overmand i går, Dan Martin (Quick-Step Floors), kunne nemlig som ventet ikke hævde sig blandt de bedste i kampen mod klokken, hvor han satte næsten halvandet minut til i forhold til sloveneren.

Denne fører nu 22 sekunder foran den polske eksverdensmester Michal Kwiatkowski (Sky), der kun var nogle få brøkdele af et sekund langsommere end Roglic på enkeltstarten, men altså havde et efterslæb fra i går.

Castroviejo, der sidste år erobrede VM-bronze efter Tony Martin og hviderusseren Vasil Kiryienka (Sky), mens han ved OL i Rio måtte tage til takke med fjerdepladsen efter schweizeren Fabian Cancellara, hollænderen Tom Dumoulin og Froome, rykkede op som nr. 3 sammenlagt og er 36 sekunder bagud.

Danmarks yngste førte i 40 minutter

Danmarks yngste professionelle, 21-årige Mads Pedersen (Trek-Segafredo), oplevede at sidde i det varme sæde som konkurrencens førstemand i cirka 40 minutter.

Med tiden 21.53 overgik den tidligere sølvvinder fra junior-VM den indtil da førende irer Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), og han måtte først forlade stolen, da den franske sprinter Arnaud Démare (FDJ) kørte 17 sekunder hurtigere.

Siden sakkede Mads Pedersen længere agterud, men i det skrappe temposelskab kan han absolut være yderst tilfreds med den 12.-plads, han fik ud af anstrngelserne.

Den tidligere U23-verdensmester Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) blev nr. 32 med et minus på 1.02 minut, mens Jesper Hansen (Astana) som nr. 79 af de 194 deltagere var 1.43 minut bagud.

Dækket op til sprinterne i morgen

Efter en bjergfinale og et temporidt er der på morgendagens næstsidste etape fra Almodovar til Tavira dækket op til sprinterne, som i rigt mål har valgt at tage turen til Portugal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fernando Gaviria, der her vinder 1. etape, kan gentage succesen i morgen.

Fernando Gaviria, der her vinder 1. etape, kan gentage succesen i morgen.

Med 203,4 km er der tale om en lang distance, men den er uden de store terrænmæssige udfordringer, og da der sidste år ligeledes var etapemål i Tavira, mundede strabadserne da også ud i en massespurt med tyskeren Marcel Kittel som vinder.

Kittel havde også vundet 1. etape, og det skulle ikke undre, om colombianeren Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) gør ham kunsten efter i den aktuelle udgave. Men ikke mindst tyskeren André Greipel (Lotto Soudal), der følte sig groft forurettet af den unge sydamerikaner i finalen forleden, er utvivlsomt stærkt opsat på at få revanche.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce