Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Antallet af mikrofoner fortæller vist alt om Nairo Quintanas status som en af hovedpersonerne i Gir d'Italia. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari.

Antallet af mikrofoner fortæller vist alt om Nairo Quintanas status som en af hovedpersonerne i Gir d'Italia. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To etablerede konger udfordres af et dusin ærgerrige bejlere

Vincenzo Nibali og Nairo Quintana er de mest fremtrædende favoritter, når den 100. udgave af Giro d'Italia starter i dag.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meritter høstet gennem de seneste år fremhæver italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) og colombianeren Nairo Quintana (Movistar) som de mest oplagte aspiranter til pladsen øverst på podiet, når den 100. udgave af Giro d’Italia slutter om lidt over tre uger på domkirkepladsen i Milano.

Men en stribe højt kvalificerede udfordrere og 3.609,1 kilometers udmarvende prøvelser fordelt på 21 etaper tårner sig fra i dag, når løbet skydes i gang på Sardinien, op som særdeles seriøse forhindringer, der kan vælte alle de beregninger, der er baseret først og fremmest på, at de to er de eneste i det 197 ryttere store felt med bevis på, at de kan føre en ekstremt krævende udfordring som denne sejrrigt til ende.

Nibali i eksklusivt selskab

For Nibalis vedkommende hører han endda hjemme i den lille eksklusive kreds på blot seks personer, som gennem tiden har vundet alle de tre store rundture – Giroen i 2013 og sidste år, Tour de France i 2014 samt Vuelta a España i 2010 – hvilket kun den belgiske legende Eddy Merckx, franskmændene Jacques Anquetil og Bernard Hinault, italieneren Felice Gimondi og spanieren Alberto Contador har formået tidligere.

Endnu må den 27-årige Nairo Quintana vente på at blive en del af denne elitære familie, eftersom han »kun« er strøget til tops i Giro d’Italia i 2014 og Vueltaen i sidste sæson, og selv om han i Tour de France-sammenhæng næppe slipper for briten Chris Froome (Sky) foreløbig, har han som lidt over fem år yngre end Nibali sandsynligvis en rum tid til også at kunne bestige den tredje, forgyldte etapeløbstrone.

Den aktuelle baggrund

I den aktuelle situation synes colombianeren ydermere at gå ind til opgaven med en væsentligt solidere baggrund end sin italienske rival.

Quintana har kørt fire etapeløb i denne sæson og vundet de to, Tirreno-Adriatico og Volta a Valenciana med en sejr undervejs i begge i tilgift, blev nr. 2 i mandags i Vuelta a Asturias efter at have slået til på kongeetapen, mens han i det ny arabiske WorldTour-arrangement Abu Dhabi Tour måtte tage til takke med 13. pladsen.

Nibali har ligeledes været i aktion i fire etapeløb, men han måtte vente til forrige søndag, før det med nød og næppe lykkedes ham at hale sæsonens første sejr i land, da han sluttede som samlet vinder af det forholdsvis svagt besatte Tour of Croatia.

Forstår at brillere, når det virkelig gælder

Der er imidlertid det specielle ved »Hajen fra Messina-strædet« - et tilnavn med hentydning til Nibalis opvækst på Sicilien – at det langt fra er første gang, han er gået ind til en tre uger lang styrkeprøve med skuffende resultater bag sig for så at brillere, når det virkelig gælder.

Så i vurderingen af de muligheder, der aftegner sig for kaptajnen fra det arabiske Bahrain-Merida mandskab, vejer hans uomtvisteligt høje klasse dokumenteret gennem adskillige sæsoner tungere end ydelserne i et stort set miserabelt forår.

Rivalerne mangler podieerfaring

På spring til at kæmpe sig op på niveau med Nibali og Quintana lurer omkring et dusin konkurrenter, hvoraf kun en enkelt allerede har indtaget en podieplads ved afslutningen på enten Tour, Giro eller Vuelta.

Det drejer sig om spanieren Mikel Landa, der for to år siden efter manges mening kunne have drevet det videre end til den tredjeplads, han nu nåede i Giro d’Italia, hvis han ikke havde været låst af sine forpligtelser overfor sin italienske kaptajn Fabio Aru hos sin daværende arbejdsgiver Astana, hvilket hindrede ham i for alvor at byde Alberto Contador trods.

Mulig intern magtkamp hos Sky

I år befinder den 27-årige spanier sig i en nogenlunde lignende situation på Sky-mandskabet, der har valgt at satse på både ham og waliseren Geraint Thomas som klassementskandidater, så indtil løbet afslører, hvem der er stærkest, kan der på det britiske storhold blive tale om en intern magtkamp.

De to andre, der skiller sig ud i feltet af bejlere til tronen, er franskmanden Thibaut Pinot (FDJ) og den engelske himmelstormer Adam Yates (Orica-Scott).

Første bjergfinale på Sicilien

Efter tre dage på Sardinien og et døgns pause, som anvendes til at fragte hele Giro-karavanen videre til Sicilien, tvinges hovedpersonerne første gang til at bekende kulør på tirsdagens 4. etape, der slutter med en 17,5 km lang færd op ad bjergsiden på vulkanen Etna, hvis krater befinder sig cirka 3.300 meter over havets overflade, mens Giro-aktørernes udbrud slutter i 1.892 meters højde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Senest Etna dannede rammen om en Giro-etape, sejrede Alberto Contador i 2011 – den første sæson i tjeneste hos Bjarne Riis – og overtog samtidig førertrøjen, som han beholdt løbet ud. Siden er disse triumfer dog ligesom flere andre blevet strøget fra hans generalieblad som følge af dopingaffæren fra Tour de France året inden.

Scarponi mindes på skrapåt bjerg

Yderligere fem etaper – 9., 14., 17. 18. og 19. – slutter på en bjergtop, men desuden konfronteres rytterne på den 227 km lange 16. etape med tre vildt skrappe og legendariske stigninger.

Den første, Mortirolo, er i år omgærdet af et tragisk skær, idet arrangørerne har besluttet, at netop denne tinde skal udgøre den højtidelige scene for hyldesten af den trafikdræbte italienske veteran Michele Scarponi.

Det var på Mortirolo, Scarponi i 2010 lagde grunden til karrierens tredje og sidste etapetriumf i Giroen, da han brugte klatreturen som springbræt til den offensiv, der førte ham først over målstregen i Aprica foran landsmændene Ivan Basso og Vincenzo Nibali – samlet nr. 1 og 3 i det års Giro.

Giroens højeste punkt ligger 2.758 meter oppe

Fra Mortirolo sendes feltet over Giroens højeste punkt, Stelvio 2.758 meter over havets overflade, og efter en krævende nedkørsel går det mod toppen af Umbrailpass 2.502 meter oppe, inden der sættes punkt med et hæsblæsende ridt ned til målet i Bormio i 1.202 meters højde.

Det var ikke kun rytterne, der fremkaldte begejstring ved gårsdagens præsentation i Alghero - også fremvisningen af sejrstrofæet vakte jubel. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari.

Det var ikke kun rytterne, der fremkaldte begejstring ved gårsdagens præsentation i Alghero - også fremvisningen af sejrstrofæet vakte jubel. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari.

Denne 16. etape med i alt 5.400 højdemeter vurderes samme med 18. fra Moena til Ortisei Sankt Ulrich til at rumme de skrappeste udfordringer overhovedet i løbet, og det er de to eneste, som arrangørerne i bedømmelsen af sværhedsgraden har udstyret med fem stjerner.

Enkeltstarterne er henlagt til 10. etape, hvor der fra Foligno til Montefalco står en kuperet, 39 km lang opgave på programmet, mens de 29,3 km på sidstedagen fra motorbanen i Monza til Milano er fuldstændig flade.

Lars Bak er med for niende gang

Giroens danske islæt udgøres af kvartetten bestående af veteranen Lars Bak (Lotto Soudal), der er med for syvdende år i træk og niende gang i alt, Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), der har forsøgt sig to gange tidligere, samt debutanterne Jesper Hansen (Astana) og Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Størst råderum til at jagte personlig succes har utvivlsomt Jesper Hansen, hvis kasakhiske arbejdsgiver har valgt kun at stille med otte ryttere mod de tilladte ni, da man i en form for æresbevisning over for Michele Scarponi, som skulle have været kaptajn, ikke ønsker at besætte hans plads.

Det betyder, at Astana satser på etapesucces, og her får den klatrestærke 26-årige dansker givetvis mulighed for at udfolde sig i bjergene.

Lars Bak optræder i sin vante rolle som hjælper for den tyske spurtkonge André Greipel, Mads Pedersen har en klassementsaspirant i hollænderen Bauke Mollema og en sprinter i den italienske mester Giacomo Nizzolo at tage hensyn til, og på tilsvarende vis er Christopher Juul-Jensens interesser overordnet delt mellem den unge englænder Adam Yates og den australske spurtkanon Caleb Ewan.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden