Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lukas Pöstlberger havde tid til at strække armene jublende i vejret, da han holdt sprinterne bag sig på 1. etape. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari.

Lukas Pöstlberger havde tid til at strække armene jublende i vejret, da han holdt sprinterne bag sig på 1. etape. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mislykket plan skaber ellevild jubel hos sensationel Giro-sejrherre

Østrigeren Lukas Pöstlberger skulle være hjælper i massespurten på 1. etape, men endte med at slå alle favoritterne

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Første del af planen lykkedes maksimalt for det tyske WorldTour-mandskab Bora-hansgrohe, da Giro d’Italia nr. 100 i dag indledtes med den 206 km lange færd fra Alghero til Olbia.

Den anden glippede totalt, men ikke desto mindre var det udfaldet af den, der fremkaldte overstadig og stormende jubel i det kollektiv, som normalt først og fremmest forbindes med den slovakiske verdensmester Peter Sagan.

For den fejlslagne satsning på at bringe holdets irske sprinter Sam Bennett i optimal position til finalen mundede ud i, at det i stedet, var manden, som var udset til at indtage en vigtig hjælperrolle i den taktik, østrigeren Lukas Pöstlberger, der strøg først over stregen i havnebyen på Sardinien med armene strakt i vejret som sensationel sejrherre.

Har allerede fået opfyldt målsætningen

»Vi havde inden etapen talt om, at vi skulle forsøge at få Cesare Benedetti med i et udbrud for at gå efter bjergtrøjen, og det flaskede sig over alt forventning«, sagde en tydeligvis overvældet sportsdirektør Jens Zemke i et tv-interview.

»Vores næste overordnede mål var, at Lukas i opløbet som næstsidste mand foran Sam skulle sørge for at skabe de bedste betingelser for vores stærkeste sprinter«.

»Men her gik åbenbart et eller andet galt, for pludselig hørte jeg over radioen Sam råbe »go, go, go«, og det var altså signalet til, at Lukas bare skulle gå maksimalt efter sin egen chance«.

»Det er helt uvirkeligt det her. Vi kom til Giroen i håbet om at snuppe en enkelt etapesejr. Det er sket nu, og oven i købet har vi alle fire førertrøjer og ligger nr. 1 i holdkonkurrencen, så allerede på dette tidspunkt kan vi konstatere, at vores målsætning er opfyldt«.

Det var blot Bora-hansgrohes femte sejr i år. Tre er erobret af Peter Sagan, som inden længe stiller op i Tour of California, og den fjerde af Sam Bennett.

Tøvede med at køre sin egen chance

Det var svingene på de sidste km ind gennem Olbias gadeer, der skabte den splittelse, som bevirkede, at den 25-årige Lukas Pöstlberger sikrede den første østrigske Giro-etapesejr nogensinde, mens han henviste alle de spurtstærke afsluttere til sekundære placeringer.

2 km fra mål var østrigeren første mand gennem en højrekurve med et lille hul ned til resten af feltet.

Det sås tydeligt på Pöstlbergers aktion, at han til at begynde med først og fremmest forsøgte at orientere sig om, hvor  Sam Bennett befandt sig.

Det var først, da hullet omkring kilometermærket var blevet så stort, at der pludselig tegnede sig en mulighed for en højst overraskende afslutning, at Pöstlberger med opfordringen fra holdkammeraten klingende i øret kastede al tøven over bord.

Med opbydelsen af alle de kræfter, der skulle være brugt i Sam Bennetts tjeneste, stred han sig frem mod stregen, og en snes meter inden var han så sikker på gevinsten, at han kunne lade begejstringen få frit løb.

Ewan og Greipel nr. 2 og 3

Bag ham udkæmpede nogle af etapens favoritter en tæt dyst om de placeringer, Pöstlberger levnede, og det resulterede i denne top-10: 1. Pöstlberger, 2. Caleb Ewan (Orica-Scott), 3. André Greipel (Lotto Soudal), 4. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), 5. Sacha Modolo (UAE Team Emirates), 6. Jan Barta (Bora-hansgrohe), 7. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), 8. Ryan Gibbons (Dimension Data), 9. Sam Bennett, 10. Phil Bauhaus (Sunweb).

Colombianeren Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), der på forhånd var et meget varmt bud på succes, måtte tage til takke med 12. pladsen.

Sammenlagt fører Pöstlberger 4 sekunder foran Ewan, 6 foran Greipel og 8 foran russeren Pavel Brutt (Gazprom), der havde sikret sig bonussekunder undervejs i dagens lange udbrud, mens den italienske mester Giacomo Nizzolo  fører an i den gruppe af ryttere, der besætter placeringerne fra nr. 5 til og med 70 med et minus på 10 sekunder.

To danskere med hjem i første gruppe

Blandt disse er også Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) og Lars Bak (Lotto Soudal), der som nr. 58 og 67 var med hjem i samme tid som Pöstlberger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jesper Hansen (Astana) satte 18 sekunder til som nr. 89, mens Mads Pedersen (Trek-Segafredo) sluttede som nr. 192 af de 195 fuldførende med et minus på 5.21 minutter.

Den eneste af podiekandidaterne, der mistede tid i den kringlede finale, var sidste års nr. 4 hollænderen Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo). Han blev lidt over 3 km fra mål bremset af et styrt i et af de mange sving  og tabte 13 sekunder til de øvrige favoritter som nr. 72.

Den første tre uger lange rundtur

Efter fire sæsoner på mindre mandskaber i hjemlandet skiftede Lukas Pöstlberger i 2016 til det daværende 2. divisionshold Bora-Argon 18 og noteredes her for sin første sejr på en etape i Oberösterreich Rundfahrt.

Den unge østrigers bedste resultat i denne sæson var indtil i dag en femteplads i WorldTour-løbet E3 Harelbeke 41 sekunder efter den sejrende belgier Greg Van Avermaet (BMC) og lige foran Michael Valgren (Astana) på sjettepladsen.

En glædestrålende Lukas Pöstlberger hyldes i den lyserøde førertrøje. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

En glædestrålende Lukas Pöstlberger hyldes i den lyserøde førertrøje. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Giro d’Italia er Pöstlberges første tre uger lange rundtur, og han er nu indehaver af både den lyserøde førertrøje og ledertrikoterne i såvel point- som ungdomskonkurrencen.

Hans muligheder på længere sigt i løbet forekommer begrænsede, men han har også allerede på en enkelt dag opnået mere, end det er langt størsteparten af hans kolleger beskåret i en hel karriere.

Seks mand i tidligt udbrud

Angrebslysten manifesterede sig næsten straks, løbet var givet frit, da en sekstet fandt sammen og ikke mødte de store forhindringer i at skabe afstand til feltet.

Det var de to italienere Mirco Maestri (Bardiani-CSF) og Cesare Benedetti (Bora-hansgrohe), polakken Marcin Bialoblocki (CCC Sprandi), russeren Pavel Brutt (Gazprom), eritreeren Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) og albaneren Eugert Zhupa (Wilier Triestina), der på denne måde gjorde opmærksom på deres og holdenes tilstedeværelse i løbet.

De seks nåede op  på et forspring på omkring syv minutter, men så besluttede Orica-Scott, Quick-Step Floors og Lotto Soudal i fællesskab, at der skulle mere kontrol over udviklingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Italiener vandt de tre bjergspurter

Det skyldtes naturligvis hensynet til deres respektive sprintere australieren Caleb Ewan, colombianeren Fernando Gasviria og tyskeren André Greipel, og afstanden reduceredes da også støt og roligt på færden nordpå lands kysten.

Cesare Benedetti var den, der fik mest ud af offensiven, idet han vandt alle tre bjergspurter og dermed sikrede sig at kunne køre i bjergkonkurrencens blå førertrøje i morgen.

Maestri faldt forholdsvis hurtig fra i udbruddet, mens Benedetti, Brutt, Teklehaimanot og Zhupa holdt ud i front, indtil der manglede knap 4 km.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden