Jasper Stuyven holder hjem med et enkelt sekund til de nærmeste forfølgere, mens Tom Dumoulin i den grønne førertrøje jubler over sin samlede sejr.

Jasper Stuyven holder hjem med et enkelt sekund til de nærmeste forfølgere, mens Tom Dumoulin i den grønne førertrøje jubler over sin samlede sejr.

Cykling

Lykkelig Giro-konge kalder ung dansk holdkammerat for en supermand

Hollænderen Tom Dumoulin forsvarede førertrøjen i WorldTour-løbet BinckBank Tour, hvor Jasper Stuyven vandt sidste etape.

Cykling

To måneder og to uger efter, at han hyldedes som samlet vinder af Giro d’Italia på domkirkepladsen i Milano, tronede den 26-årige hollænder Tom Dumoulin (Team Sunweb) i dag atter øverst på podiet som sejrherre i et WorldTour-etapeløb, da han på de afsluttende 191 km fra Essen til Gerardsbergen leverede et overbevisende forsvar af førertrøjen i det hollandsk-belgiske BinckBank Tour.

Dumoulin gik ind til finaleudfordringen med blot fire sekunders forspring i klassementet til sin ledsager i gårsdagens afgøærende udbrud, belgieren Tim Wellens (Lotto Soudal), og dermed var spændingen i allerhøjeste grad intakt, da det gjaldt den krævende styrkeprøve, der med den dobbelte forcering af de to legendariske stigninger Kapelmuur og Bosberg inden for de sidste 50 km havde fået tilnavnet mini-Flandern Rundt.

Da facit gjordes op, havde hollænderen imidlertid distanceret sin belgiske rival med 17 sekunder, mens dagens belgiske etapetriumfator Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) overtog den tredje podieplads fra den belgiske OL-guldvinder Greg Van Avermaet (BMC).

Søren Kragh tog ansvar på kritisk tidspunkt

At Tom Dumoulin klarede skærene, skyldtes ud over egne kvaliteter også en fortrinlig kollektiv indsats fra Team Sunwebs side.

På et yderst kritisk tidspunkt, da verdensmesteren Peter Sagan angreb på den anden passage af Kapelmuur med cirka 25 km tilbage og sammen med Tim Wellens skabte et hul, fik hollænderen således formidabel støtte af sin 23-årige danske holdkammerat Søren Kragh Andersen, hvilket Dumoulin da også fremhævede i det officielle tv-interview.

»Jeg kom her til BinckBank Tour med det erklærede mål at vinde, efter at jeg tidligere er blevet både nr. 2 og 3, og jeg er lykkelig over, at det alt flaskede sig perfekt«, sagde Tom Dumoulin.

»Hele holdet har arbejdet fantastisk for mig, og den hjælp, jeg fik af Søren, da Wellens og Sagan havde fået et lille forspring, var helt uvurderlig. Søren beviste her, at han simpelthen er en supermand«.

Jasper Stuyven holdt hjem med et enkelt sekund

Da først Dumoulin havde fået tilslutning til Wellens igen, og en større gruppe samledes i front, var det slut med de faretruende situationer, og han og holdkammeraterne havde ingen grund til at reagere, da Jasper Stuyven satte et kontrafremstød ind 3,5 km fra mål, umiddelbart efter at tjekken Petr Vakov (Quick-Step Floors) var blevet hentet.

Den 25-årige Stuyven lå inden etapen på fjerdepladsen med et minus på 52 sekunder, og han kæmpede sig lige netop over målstregen halvvejs oppe ad Muren i Gerardsbergen med et forspring på et enkelt sekund til et felt på 12 mand anført af landsmanden Philippe Gilbert (Quick Step Floors) og Dumoulin.

Det var Stuyvens første sejr i år og den tredje i alt i den professionelle karriere, som indledtes i 2014. Året efter vandt han en etape i Vuelta a España, i 2016 blev  det til sejr i Kuurne-Bruxelles-Kuurne, og i denne sæson har han leveret flere fine præstationer, inden han i dag strøg helt til tops.

Tim Wellens, der kunne have spillet Dumoulin et puds ved at snuppe bonussekunder i finalen, måtte slippe hollænderen på de sidste stejle meter og nåede i mål som nr. 18 med et minus på 9 sekunder i selskab med blandt andre Michael Valgren (Astana).

Valgreen sluttede på sjettepladsen

Dette beskedne tidstab kostede den 25-årige dansker, der har kørt et glimrende løb, en enkelt placering i det samlede resultat, idet han dumpede ned som nr. 6 ét sekund efter den belgiske mester Oliver Naesen (AG2R), som var i mål i selskab med Gilbert og Dumoulin.

Dermed kom den endelige top-10 til at se således ud: 1.Dumoulin 24.34.33 timer, 2. Wellens 17 sekunder, 3. Stuyven 46, 4. Van Avcermaet 51, 5. Naesen 1.14 minut, 6. Valgreen 1.15, 7. Sagan 1.53, 8. Lars Boom (Lotto-Jumbo) 1.53, 9. Gilbert 2.12, 10. Vakoc 2.23.

Trods sit uegennyttige slid for holdet kørte Søren Kragh ind på en samlet 16. plads 3.03 minutter efter sin kaptajn.

Den tredje danske deltager i løbet Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) sluttede 32.32 minutter bagude som nr. 81 af de 125 fuldførende.

Anden etapeløbssejr i denne sæson

Tom Dumoulin kan således fryde sig over den anden samlede sejr i et etapeløb i denne sæson, men i modsætning til den italienske rundtur noteredes han på hjemmebane ikke for en gevinst undervejs.

Dem hentede han til gengæld to af i den italienske rundtur, da han både slog til på enkeltstarten til Montefalco, hvor han i tilgift erobrede førertrøjen, og kort efter på 14. etape til Oropa.

Tom Dumoulin med trofæet som vinder af BinckBank Tour.

Tom Dumoulin med trofæet som vinder af BinckBank Tour.

Dog måtte Dumoulin aflevere den eftertragtede lyserøde trikot til Nairo Quintana efter 19. etape, men colombianeren blev slået så markant på den afsluttende enkeltstart, hvor hollænderen besatte andenpladsen efter landsmanden Jos Van Emden (Lotto-Jumbo), at Dumoulin i det endelige facit overtrumfede Quintana med 31 sekunder.

Har kontrakt med Sunweb i yderligere fire år

Efter at være blevet national mester i enkeltstart i slutningen af juni holdt Dumoulin godt en måneds pause, inden han i Clasica San Sebastian kæmpede sig med i det afgørende udbrud.

Det førte til en fjerdeplads i det spanske WorldTour-løb efter polakken Michal Kwiatkowski (Sky), franskmanden Tony Gallopin (Lotto Soudal) og hollænderen Bauke Mollema (Trek-Segafredo).

Dumoulins værdi for det tysk indregistrerede, men hollandsk baserede Team Sunweb understreges tydeligt af, at parterne allerede har indgået aftale om fortsat samarbejde i hvert fald til udgangen af 2021.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sejren betød, at Dumoulin rykkede op som nr. 2 på WorldTour-ranglisten med 2.515 point, mens Van Avermaet fortsat fører med 2.956. Hollænderen passerede Kwiatkowski og spanieren Alejandro Valverde (Movistar), der har scoret henholdsvis 2.171 og 2.105.

Valgreen næstbedste dansker i WorldTour

Med sin samlede sjetteplads avancerer Michael Valgreen markant på WordTour-ranglisten, hvor han inden BinckBank Tour som nr. 99 med 257 point var tredjebedste dansker.

Den uheldige Jakob Fuglsang (Astana), der brækkede kravebenet ved et styrt i fredagens gadeløb i Herning, er stadig klart nr. 1 i det rød-hvide hierarki med 764 point, hvilket placerer ham som nr. 38.

Valgreens 140 point fra BinckBank Tour sender ham 26 pladser frem, så han nu er nr. 73 med 397 point.

Således passerede han blandt andre Magnus Cort (Orica-Scott), der udgik af BinckBank Tour, men nåede at score 8 point for sin tredjeplads på 1. etape, og dermed ligger han nr. 75 med 384.

Højt opskruet tempo fra start

Etapen indledtes i et højt opskruet tempo, og i den første time tilbagelagdes 51 km. På den baggrund var det ikke så underligt, at det tog en rum tid, før et udbrud slap afgørende fri.

Den firedobbelte tyske enkeltstartsverdensmester Tony Martin (Katusha-Alpecin) var atter på spil, og han havde følgeskab af en af de faste angribere hollænderen Elmar Reinders (Roompot), belgierne Kenny De Haes (Wanty-Groupe Gobert) og Tim Merlier (Vérandas Willems), italieneren Elia Viviani (Sky), sloveneren Grega Bole (Bahrain-Merida) og sydafrikaneren Jay Robert Thomson (Dimension Data).

Til disse syv sluttede sig siden Sport Vlaanderens belgiske duo Preben Van Hecke og Jonas Rickaert, men det udmærkede samarbejde i frontgruppen var ikke tilstrækkeligt til at skabe tro på, at satsningen skulle munde ud i succes.

Sagan var atter uheldig

Den bedst placerede sammenlagt var Reinders med et minus på et kvarter til Dumoulin, men i feltet sad adskillige ryttere, som havde blikket rettet mod en etapegevinst, så forspringet nåede aldrig ret meget over to minutter.

Ikke mindst Bora-hansgrohe sled hårdt i feltet som, et tydeligt signal om, at Sagan ville forsøge at revanchere sig for gårsdagens skuffelse, da han punkterede i et særdeles kritisk øjeblik og satte alle sin chancer over styr.

Men atter i dag var Sagan ramt af held, da han 13 km fra mål måtte skifte cykel. Han nåede op igen og havde overskud til at køre en fjerdeplads hjem i spurten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Martin og Viviani i offensiven

Ved den første passage af Kapelmuur i Gerardsbergen med cirka 50 km tilbage angreb Viviani og Martin. De slap af med deres tidligere ledsagere, men en af dem, Grega Bole, vendte tilbage efter en hidsig jagt sammen med hollænderen Danny Van Poppel (Sky) og belgieren Wout Van Aert (Vérandas Willems) kort inden den anden forcering af Kapelmuur.

Her satte Sagan en formidabel offensiv ind fulgt af Wellens og Stuyven, mens Martin var den eneste af de oprindeligt førende, som kunne følge med.

Det var her, Søren Kragh Andersen fyrede nogle kanonføringer af, så Dumoulin fik tilslutning, og umiddelbart efter samledes et større felt i front.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce