Jean-Christophe Peraud på vej mod sin samlede andenplads i Tour de France 2014 i selskab med med den italienske sejrherre Vincenzo Nibali i gult.
Foto: Christophe Ena/AP

Jean-Christophe Peraud på vej mod sin samlede andenplads i Tour de France 2014 i selskab med med den italienske sejrherre Vincenzo Nibali i gult.

Cykling

Tidligere Tour de France-stjerne bliver chef for kamp mod motordoping

Franskmanden Jean-Christophe Peraud tiltræder nyoprettet stilling i Den Internationale Cykelunion.

Cykling

Næsten samtidig med, at den franske præsident for Den Internationale Cykelunion (UCI) David Lappartient har meddelt, at der iværksættes en undersøgelse for at komme til bunds i de nye beskyldninger mod den tidligere superstjerne schweizeren Fabian Cancellara for motordoping, har cykelsportens øverste globale myndighed udnævnt en af schweizerens forhenværende rivaler, franskmanden Jean-Christophe Peraud, til chef for kampen mod diverse former for teknisk snyd.

Det er en helt nyoprettet stilling, som den 40-årige Peraud med en baggrund ikke alene som topprofessionel, men også som universitetsudannet ingeniør nu indsættes i.

At det sker, netop som amerikaneren Phil Gaimon har udgivet en bog, hvori han utvetydigt anklager Cancellara for at have anvendt ulovlige tekniske hjælpemidler, er særdeles påfaldende, selv om det givetvis må være et tilfælde, eftersom Perauds ansættelse i UCI som »Manager of Equipment and Fight against technological fraud« næppe er forårsaget af den aktuelle debat omkring Cancellara.

Den ideelle person til det ny job

»Peraud er med sin akademiske uddannelse og sin erfaring som professionel på højeste niveau den ideelle person til jobbet«, fastslår David Lappartient på UCI’s hjemmeside.

»I tæt samarbejde med UCI’s Ad hoc Commission skal han foretage en modernisering af de eksisterende regler og procedurer omkring udstyret, og i særdeleshed skal han udnytte sin viden til at bekæmpe alle former for snyderi«.

»Dette problematiske emne har højeste prioritet hos mig. Sportens troværdighed er afhængig af, at vi intensiverer bestræbelserne på at forhindre det«.

»Derfor er vi også i gang med at udarbejde en detaljeret handlingsplan for, hvordan vi kommer det teknologiske bedrageri til livs, og de ny forholdsregler vil blive offentliggjort i januar«.

Vandt OL-sølv på mountainbike i Beijing

Jean-Christophe Peraud stoppede som aktiv umiddelbart efter at være blevet nr. 13 i Vuelta a España midt i september 2016.

Franskmanden fik et noget anderledes karrieforløb end langt hovedparten af sine kolleger, idet han underskrev sin første proferssionelle kontrakt som 32-årig, da han startede på det belgiske Omega Pharma-Lotto.

Peraud havde i adskillige år udfoldet sig som mountainbikerytter, og han erobrede sølv i den terrængående disciplin ved OL i Beijing 2008.

Årets efter blev han en højst overraskende national mester i enkeltstart, da han som et fuldstændig ubeskrevet blad i denne sammenhæng besejrede favoritten og den forsvarende titelindehaver Sylvain Chavanel med 24 sekunder.

Andenpladsen i Touren 2014 var højdepunktet

Det skabte basis for en satsning på landevejen, hvor han dog havde visse tilvænningsvanskeligheder.

Det førte til, at han allerede efter et år skiftede til hjemlandets AG2R, som han repræsenterede, lige indtil han stoppede.

Peraud hørte ikke til den ofte sejrende type, men var stærk i etapeløbene, og højdepunktet nåede han, da han i 2014 som den første franskmand i 30 år tilkæmpede sig en plads på podiet i Tour de France ved at blive nr. 2 efter italieneren Vincenzo Nibali.

Der er plads til forbedringer

»Den udfordring, jeg får i min nye stilling opfylder fuldt ud mine ønsker, og jeg sætter al min energi, viden og ekspertise ind på at yde så godt et job som muligt«, fastslår Jean-Christophe Peraud.

»Det er min opfattelse, at UCI allerede har en effektiv politik, når det drejer sig om udstyret og om kampen mod teknologisk bedrageri«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er imidlertid også overbevist om, at der er plads til forbedringer, og det er på det punkt, jeg nu vil sætte ind«.

Præsidenten vil til bunds i Cancellara-sagen

Hvad angår den undersøgelse om Fabian Cancellaras forhold, som David Lappartient har bebudet, foreligger der intet nærmere om, hvordan den skal gribes an.

Phil Gaimon, der er ophavsmand til beskyldningerne mod schweizeren i sin bog Draft Animals, vil efter alt at dømme blive bedt om at forklare sig nærmere

Den 31-årige amerikaner, der kun har kørt halvanden sæson på højeste niveau - i 2014 på Garmin-Sharp og i 2016 et halvt år på Cannondale-Drapac -har til flere medier forklaret, at han bygger sin påstand på kilder, som hævder at være vidende om, at Cancellara har forset sig mod reglerne.

Under alle omstændigheder har David Lappartient eftertrykkeligt slået fast, at han ønsker at komme til bunds i sagen.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce