Årets Fund 1994 - Kristine Roug (sejlsport)

Læs Politikens portæt af vinderen fra 1994 Kristine Roug.

Fakta

Kristine Roug kan nu føje yderligere en titel til sine i forvejen mange mesterskaber.

Et åbentlyst talent parret med en enorm træningsvilje er den lykkelige blanding, der skaber vindere i idrættens verden. I Yachtklubben Furesøen har de længe været klar over, at de havde sådan en type sejlende rundt i en Europa-jolle, men ingen havde drømt om det eksplosive gennembrud, 19-årige Kristine Roug drønede af i det forgangne år.

Med to verdensmesterskaber gjorde hun arbejdet nemmere end nogen sinde for de fem medlemmer af komiteen, der vælger Årets Fund i dansk idræt.

Det er sket flere gange, at afgørelsen har været enstemmig, så Årets Fund er blevet valgt med de maksimale 50 point, men aldrig tidligere har valget været så indlysende som i 1994.

Med kåringen - som finder sted på onsdag i Politikens Hus - ligger Kristine Roug sig endnu tættere i kølvandet på sit danske forbillede, Dorte O. Jensen, der var Årets Fund i 1991. Begge de verdensmesterskaber Kristine Roug har vundet i 1994 havde Dorte O. Jensens navn på pokalen som seneste vinder. Dorte O. Jensen blev verdensmester på hjemmebane i Kaløvig i 1993, og den titel erobrede Kristine Roug fra hende ved et stævne i fransk La Rochelle.

Lysende talent Samme sted dannede en måneds tid senere rammen om den internationale sejlsportsunion, IYRUs, andet officielle VM-stævne, hvor der konkurreres i kategorierne en- og to-personers jolle for både mænd og kvinder samt kølbåde og flerskrogsbåde.

Mesterskaberne afvikles hvert fjerde år, og for fire år siden havde Dorte O. Jensen vundet i Holland, da en-personersjollen var en Europa-jolle.

Kristine Rougs lysende talent for sejlsport gav sig udslag i La Rochelle, hvor hun for første gang nogen sinde var om bord i en Laser-jolle, og udkonkurrerede hele verdenseliten i den klasse. En 18. plads i de indledende sejladser var nok til et avancement til finalen, og hun gjort sig så hurtige erfaringer, at hun kunne sejle sin anden VM-titel hjem - iøvrigt med Dorte O. Jensen på tredjepladsen.

Til listen over årets bedrifter skal desuden tilføjes førstepladserne fra den olympiske regatta i SPA og Danish Olympic Spring Regatta i Kaløvig samt en tredjeplads ved de forolympiske sejladser i Savannah. Den bronzemedalje får hun chancen for at udskifte med en af finere karat senere i år - og traditionen foreskriver jo nærmest, at det skal ske, for Dorte O. Jensen vandt forolympisk guld i 1991.

Stædig søster
Landstræner Anders Myralf har i de to Europa-jolle-piger to særdeles varme OL-emner, men kun den ene kommer med til USA i 1996 - og hvem det skal være bliver en hård kamp på viljen næste år. Fælles for de to piger - bortset fra de mange store sejre - er nemlig en evigt flammende ambition om altid at ville vinde. Kristines to år yngre bror, Lars, går så langt som til at kalde sin storesøster 'enormt stædig'.

»Så det ender altid med, at jeg må bære skraldespanden ud. Kristine hævder bare, at hun vandt sidst vi spillede om det, og så er det afgjort«, forklarer Lars med et smil.

Ligesom sin søster er han startet med at sejle Optimist-jolle, men Lars' store fritidsinteresse er blevet mere højtflyvende. Han koncentrerer sig i stedet om svæveflyvning.

Kristine Roug har også flirtet med andre sportsgrene ('og dem har hun også været smaddergod til', roser lillebroderen), og hun har netop fejret nytår på en skiferie i Østrig sammen med nogle gode venner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I dag vender hun hjem til hverdagen og den glædelige nyhed om, at hun er blevet Årets Fund . Det betyder opmærksomhed, som en genert teenagepige ikke er overvældende begejstret for, men med prisen følger en kontant belønning på 10.000 kr., og det er penge, der bliver god brug for i det kommende travle sportsår. Allerede i næste uge, skal hun på langfart igen.

Dobbelt verdensmester

Sidst på måneden skal hun nemlig forsvare sit verdensmesterskab i Auckland i New Zealand. Det er en udflugt på omkring tre uger, og elitesportsudøverens omfattende rejseprogram er en af grundene til, at hun har valgt den firårige idrætslinie på Virum Gymnasium, hvor hun slutter til sommer.

Så bliver der ekstra tid til at passe træningen, der foregår blandt andet i Team Danmark-centret i Vallensbæk, og en yderligere finpudsning af det talent, der i 1993 gjorde hende til junioreuropamester, senere har bragt hende helt til tops i sin idræt og nu altså har indbragt hende den forpligtende titel som Årets Fund , der sætter hende i selskab med en række af dansk idræts store stjernenavne, men det med det forpligtende må man vel allerede have et vist vant forhold til, når man er dobbelt verdensmester.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce