KRISETID. Brøndby forventer et underskud på mellem 245 og 250 millioner kroner i 2012. Brøndbys bestyrelsesformand Sten Lerche ses her foran stadion.
Foto: JENS DRESLING

KRISETID. Brøndby forventer et underskud på mellem 245 og 250 millioner kroner i 2012. Brøndbys bestyrelsesformand Sten Lerche ses her foran stadion.

Fodbold

Sportsøkonom: Det er uklogt, at Brøndby afgiver sin magt

Pengemændene kommer til at sidde for bordenden, mener sportsøkonom.

Fodbold

Sportsøkonom Troels Troelsen er meget overrasket over, at Brøndby har ændret sin aktiestruktur, så investorer med penge på lommen nu kan få indflydelse i klubben, hvis de går på aktieindkøb i klubben.

»Det synes jeg, er det vigtigste, der er kommet frem i dag, fordi det åbner for en lettere tilgang til at rejse den kapital, som Brøndby hele tiden har kunnet rejse. Det er det mest overraskende«, siger Troels Troelsen, der er lektor i sportsøkonomi ved Copenhagen Business School.

Hidtil har A-aktionærerne haft den største indflydelse i klubben, og nye investorer måtte nøjes med B-aktier, hvor man reelt ikke har nogen indflydelse.

Kapitalen får magten Men Brøndby meddelte i dag i forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsrapporten, at A-aktionærerne har accepteret at sammenlægge A- og B-aktierne til én aktieklasse. Derved kan nye investorer få indflydelse, og lysten til at smide penge efter den skrantende fodboldklub er dermed også større.

Men selvom det kan give penge i Brøndbys tomme kasse, har det en negativ side for klubben, mener Troels Troelsen.

»Jeg kan ikke helt forstå, at klubben langt hen ad vejen har opgivet sin indflydelse i selskabet på den måde. Nu skifter man fra, at det var klubben, der havde magten, mens kapitalen måtte rette ind til højre, til at det nu er kapitalen, der har magten, og klubben, der må rette ind til højre«, siger Troels Troelsen.

LÆS MERE

»Begge ting er dårligt. Jeg synes, at det var bedre, hvis det havde været midt imellem. Det kunne man ved, at klubben ikke havde 44 procent af stemmerne, men måske kun havde 15 procent af stemmerne. Men at klubben går helt ned på nul, synes jeg, er unødvendigt og på langt sigt uklogt«, siger Troels Troelsen.

Hvad kan der ske ved det?

»Ikke andet end at dem, der sidder for bordenden, nu har kapitalens interesser og ikke nødvendigvis klubbens eller fansenes interesser. Man kan sige, at klubben og fansene nu skal indordne sig kapitalens ønsker«, siger Troels Troelsen.

Tør ikke spå om fremtid

Storinvestoren Frank Buch-Andersen, der har været i forhandlinger med Brøndby, meddelte i dag, at klubben havde afvist det tilbud, han havde fremsat på vegne af en investorgruppen.

Tidligere på året lancerede han en ide, som gik ud på, at investorflokken kunne samle sig om en emission på 150 millioner kroner. Men efter Frank Buch-Andersens udsagn har klubben ikke kunnet imødekomme de krav, som han havde opstillet.

Både Troels Troelsen og Jesper Jørgensen, der er sportsøkonom i revisionsfirmaet Deloitte, er overraskede over, at forhandlingerne mellem investorkredsen og Brøndby er brudt sammen.

Jesper Jørgensen på peger, at det kan være, at der er andre investorer i kulissen, men han har ikke noget bud på, hvem det kan være. Oven på dagens regnskab, der viser et forventet underskud på en kvart milliard, tør han heller ikke spå om klubbens fremtid.

»De vigtigste spørgsmål er, hvordan de skaffer penge på kort bane og så kapitaltilførslen. De spørgsmål er ikke afklaret endnu«, siger Jesper Jørgensen.

LÆS ARTIKEL

Klubben meddelte i dag, at den planlægger at gennemføre en aktieemission for at få rejst den nødvendige kapital til at kunne føre klubben videre.

»De kan sagtens rejse de penge, de har brug for. Aktiemarkedet skal nok reagere, lige så snart de udskriver deres ønske for ny aktiekapital. Det er jeg slet ikke nervøs for«, siger Troels Troelsen.

Du er optimistisk for Brøndbys fremtid?

»Ja, de kan ikke gå konkurs«, siger Troels Troelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce