Italiens målmand, Gianluigi Donnarumma, var på forhånd banens mest omtalte spiller, da Danmark og Italien mødte hinanden ved U21 EM.
Foto: Lars Poulsen

Italiens målmand, Gianluigi Donnarumma, var på forhånd banens mest omtalte spiller, da Danmark og Italien mødte hinanden ved U21 EM.

Fodbold

Saksespark og italiensk kynisme sænker Danmarks drømme om succes ved EM

Med et nederlag på 2-0 til Italien i den første kamp ved U21 EM i Polen får Danmark meget svært ved at gå videre fra puljen.

Fodbold

Straks dommeren fløjtede kampen af, faldt bukkede flere danskere sammen på Kraków Stadions græs. Måske af udmattelse, måske af ærgrelse, måske af en kombination af begge.

Og det er der ikke noget at sige til. For ved første kamp under U21 EM i Polen kæmpede Danmarks fodboldfyre, de knoklede og gjorde deres bedste, men modstanden fra overmagten Italien var ganske enkelt for stor.

Italienerne vandt 2-0 - blandt andet på et elegant saksespark - og skød dermed Danmarks fjerne drømme om at avancere fra en meget stærk pulje endnu længere væk. Kun førstepladsen og den bedste toer i tre puljer avancerer, så der er meget lang vej for danskerne.

I næste kamp venter mægtige Tyskland, der i sin første kamp slog Tjekkiet 2-0.

En urolig start

På forhånd var danskerne stærkt undertippede mod fodboldstormagten. Og Italiens favoritværdighed var kun blevet større af, at flere spillere i Danmarks trup har været ramt af en virus, der har givet dem skidt mave og gjort dem afkræftede. Måske var det derfor, at venstrebacken Jakob Blåbjerg udgik af startopstillingen kort før kampstarten og lod sig erstatte af Rosenborg-spilleren Jacob Rasmussen, der normalt husere i det centrale forsvar. I de fleste situationer løste den nye mand dog sine uvante opgaver udmærket.

Det første kvarter lagde italienerne ellers hårdt pres på ham og resten af det danske hold, når de blåklædte spillere spurtede frem ad banen i et aggressivt pres. Flere gange var det ved at blive farligt, men gang på gang lykkedes det i sidste øjeblik at afværge truslen – ofte med Lasse Vigen og Christian Nørgaard som bølgebryderne på den centrale midtbane.

Efter den urolige start viste danskerne, at de godt kunne være med. Med bare 12 deltagere ved U21-slutrunden er der en hel del sandhed i, at alle hold i Polen besidder en vis kvalitet, og det gør Danmark også. Især kollektivet er stærkt, og det var netop via en fælles arbejdsindsats, at de rødklædte spillere kæmpede sig tilbage i opgøret, mens solen gled ned over Krakow og farvede himlen i gyldne toner med sin glød.

I lange perioder holdt de Italien langt fra farlige situationer, ligesom de selv begyndt at true stadig mere – især på kontrastød efter erobringer højt på banen. Det var netop opskriften, da Frederik Børsting sendte Danmarks første forsøg langt over mål.

Før pausen var det dog det eneste egentlige skud mod Italiens mål, mens italienerne havde lidt flere, hvoraf det bedste var et drøn fra distancen, som Danmarks målmand, Jeppe Højbjerg, dog sikkert reddede.

Fra brokkerier til saksespark

I begge ender var Danmark på svære opgaver. Italienernes offensiv var domineret af kantspillerne Domenico Berardi og Federico Bernardeschi, der for henholdsvis Fiorentina og Sassuolo har haft en god sæson i Serie med en hel del mål og oplæg til følge. Salgsprisen for dem kan formentlig overgå prisen for den samlede danske trup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var dog en helt tredje italiener, der i sidste ende stækkede Danmarks drømme om at overraske, nemlig midtbanespilleren Lorenzo Pellegrini fra Sassuolo. Små 10 minutter inde i anden halvleg formåede danskerne ikke at få bolden ud af farezonen over et par omgange, og til sidst kom Andreas Maxsø til at heade den hen til italieneren. Han kastede sig akrobatisk op i luften, vred kroppen og saksesparkede elegant bolden i mål til 1-0. Indtil da havde Pellegrini primært udmærket sig ved at brokke sig over det meste med ærkeitalienske fagter og ord.

Udover at stille med et par habile forsvarere havde Italien styrket deres hold med det 18-årige fænomen Gianluigi Donnarumma, der er en af verdens mest ombejlede målmænd. For nylig meddelte han, at han ønsker at forlade sin klub, AC Milan – og det var muligvis det, der under kampen fik en italiensk fan på det pænt fyldte Kraków Stadion til at kaste noget, der lignede pengesedler, efter den unge mand. En fankritik af påstået grådighed.

Donnarumma fik dog aldrig det store at se til. Selv om danskerne pressede mere på efter det italienske føringsmål, havde de fortsat svært ved at komme frem til de helt åbne chancer. Bedste forsøg stod Andrew Hjulsager for, da han fra kanten af feltet tvang den knap to meter lange målmand ud i noget nær fuld længde for at parere forsøget - Hjulsager var i det hele taget involveret i meget. Heller ikke de ret mange dødbolde fik danskerne noget ud af.

I stedet lukkede Italien kampen med godt fem minutter igen efter netop et hjørnespark. Bolden passerede hele vejen gennem feltet, før den blev sendt tilbage igen, og midt for mål pressede den stærke Atalanta-angriber Andrea Petagna sig foran Andreas Maxsø og prikkede kuglen i nettet til 2-0.

Startopstillinger:

Danmark (4-2-3-1): Jeppe Højbjerg – Frederik Holst, Patrick Banggaard, Andreas Maxsø, Jacob Rasmussen - Christian Nørgaard, Lasse Vigen Christensen (anfører) – Andrew Hjulsager, Lucas Andersen, Frederik Børsting – Marcus Ingvartsen

Træner: Niels Frederiksen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Italien (4-3-3): Gianluigi Donnarumma – Andrea Conti, Mattia Caldara, Daniele Rugani, Antonio Barreca – Lorenzo Pellegrini, Roberto Gagliardini, Marco Benassi (anfører) – Domenico Berardi, Andrea Petagna, Federico Bernardeschi

Træner: Luigi Di Biagio

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce