Kasper Hjulmand er den bedste træner, FC Nordsjælland kan have. Han førte Farum-holdet til DM-guld i 2012, og med et ungt hold har han ført FCN op på 1. pladsen i den nye sæson
Foto: Tariq Mikkel Khan

Kasper Hjulmand er den bedste træner, FC Nordsjælland kan have. Han førte Farum-holdet til DM-guld i 2012, og med et ungt hold har han ført FCN op på 1. pladsen i den nye sæson

Fodbold

Er FC Nordsjællands 3-4-3 også et vindersystem mod FCM i Herning?

Kasper Hjulmand vil helst slet ikke tale om systemer, men gør det for 'nemheds skyld', fordi alle andre gør det. de fleste hold spiller 4-4-2 i Superligaen, men talkombinationerne er ikke vigtige.

Fodbold

Hvilket spillesystem er det bedste? Egentlig et dumt spørgsmål, for det kan vel ikke besvares. Man kan jo ikke pege på et sikkert vindersystem, som er bedre end andre systemer, der bliver anvendt nu i Superligaen. I så fald ville alle vel spille netop dét system?

Men vi kan konstatere, at FC Nordsjælland spiller 3-4-3 og har vundet de fire første kampe. Og vi kan se, at der er flertal for 4-4-2 – det system, som FCK har fået succes med og vundet titler i lange baner med – i landets bedste fodboldrække. Når Farum-holdet i dag møder FC Midtjylland i Herning, vil hjemmeholdet optræde i enten en 4-1-4-1-formation eller 4-4-2.

Det er faktisk kun nødtvungent, at FCN-cheftræner Kasper Hjulmand går, for nemheds skyld som han udtrykker det, med på præmissen om, at hans hold spiller 3-4-3. Det er det system, alle ekspertkommentatorerne og specialisterne samt modstanderne og de andre trænere siger og skriver, at Farum-holdet spiller.

Positioner og områder på banen

Hjulmand forklarer, at han aldrig selv taler om systemer. Han taler om positioner og områder på banen, hvor spillerne placerer sig og bevæger sig. Han vil hellere snakke om, hvordan FCN skal angribe midtjyderne ’helt vildt’, hvordan man gerne vil forsvare højt oppe på banen og aldrig har en defensiv indgang til en kamp. Hvordan bolden skal spilles ud bagfra, presset skal være højt, bolden gerne spilles direkte fremad, så man bedst udnytter den fart, mange af FCN’erne har.

»Når man siger, at vi spiller 3-4-3, er det så, når vi forsvarer eller angriber?«, funderer FCN-træneren. »Spiller vi med tre midtstoppere bagude? Vil du kalde Patrick Mtiliga stopper? For mig er han lidt stopper, lidt venstre back og lidt midtbanespiller, for han kan også rykke fremad og spille med på midtbanen«.

Patrick Mtiliga har spillet masser af kampe som venstre back, men ’haltede lidt’, som træneren siger, når han skulle tage mange løb fremad. Derfor er Mtiliga nu i den nye position. I venstre side på midtbanen er den løbestærke Mads ’Mini’ Pedersen ofte meget langt fremme for at angribe eller for at være med til hurtigst muligt at generobre bolden, når den er tabt. Mads Pedersen skal også med tilbage, når modstanderne angriber, og Hjulmand er glad for den måde, samarbejdet mellem ham og Mtiliga fungerer på.

FCM med to store angribere i front?

Det er set, at modstanderne kan få plads til at angribe og skabe chancer mod Farum-holdet ved at komme igennem på kanterne, hvis de to yderste midtbanespillere ikke er påpasselige nok i defensiven. Og det skal blive interessant at se i dag, om FCM-træner Jess Thorup vil spille med to store angribere, der placerer sig omkring den midterste i FCN’s tremandskæde bagude.

Så må nordsjællænderne vel nødvendigvis rykke de tre forsvarere tættere på hinanden og give mere plads ude i siderne?

»Det kunne godt være noget, vi overvejer«, siger Jess Thorup. Han har respekt for nordsjællænderne og ved, at hvis hans hold har bagkæden stående højt, forsvarsorganisationen er ustruktureret, og der ikke er pres på boldholderen, vil det være ’livsfarligt’, hvis gæsterne så kan sende dybe bolde af sted. For de forreste FCN-spillere, ’den falske 9’er’ Emiliano Marcondes og især Asante og Donyoh, er ’raketter’ i gennembruddene.

Som spiller blev Thorup opdraget i 4-4-2-systemet. Han har som træner anvendt 4-1-4-1 meget med FCM-holdet. Når det er systemet, og Paul Onuachu er den på papiret enlige angriber, er det vigtigt, at den ene kantspiller kommer hurtigt med ind i feltet til indlæg fra den modsatte side, og at en midtbanemand rykker med frem og ’fylder på’ inde foran mål.

Kasper Hjulmand peger på Jonas Borring som en særlig trussel i luftrummet hos FCM, der – med Hjulmands ord – »med en masse fysik måske vil prøve at mase os tilbage i feltet og forsvare dér«.

FCM-defensiven er vant til at møde hold med enten én eller to angribere. Det er anderledes med FCN’s 3-4-3.

»Men vi ændrer ikke noget. Vi har som udgangspunkt fire bagude. Jeg er tryg ved, at de kan klare det«, siger Thorup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligesom de andre trænere ’leger’ Jess Thorup ofte med at sætte brikker med spillernavne op på en taktiktavle i ugens løb frem mod den næste kamp.

»Hvis jeg har fået en idé til at ændre noget, flytter jeg rundt på brikkerne og tænker mig til, hvordan det kan virke mod en bestemt modstander. Det gælder om at skabe overtal på forskellige områder på banen og få plads i mellemrummene i modstandernes kæder«.

»Taktik og strategi betyder meget, men det handler også om, at vi med FCM vil spille med et bestemt udtryk. Vi skal vise power og aggressivitet, fart og energi«, siger FCM-træneren.

3-4-3 kan blive en plan B hos AaB

AaB-træner Morten Wieghorst følger interesseret FCN i 3-4-3-systemet. Han siger, at han synes, det ser spændende ud, og vil nok så småt arbejde med, at AaB kan have 3-4-3 som en plan B med tiden.

»Jeg har selv som spiller prøvet noget, der ligner, under Michael Laudrup i Brøndby«, husker Wieghorst. »Vi eksperimenterede en periode med, at jeg som udgangspunkt var midtstopper i en firekæde. Og så skulle jeg så hurtigt som muligt rykke frem på midtbanen, så 4-3-3 blev ændret til 3-4-3 i boldbesiddelse«.

Han har som træner spillet 4-4-1-1 med AaB og siger – ligesom Hjulmand – at man ikke skal gå så meget op i talkombinationerne. Og det er jo rigtigt, at f.eks. 4-4-2 kan spilles på flere måder. Med to flade firekæder eller med en diamant på midtbanen, som Brøndby praktiserer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Systemet kan ikke vinde 'alene'

Spillestilen og de forskellige spillertyper, der præger holdet, betyder mere end tallene i et system. Taktisk fleksibilitet, teknik og fysik, selvtillid og erfaring ligeså. Det er spillerne, der udfører systemet, som vinder kampene, mere end systemet i sig selv, naturligvis. Dygtige spillere kan improvisere og tænke selvstændigt, de store individualister kan afgøre kampe.

Men alle holdene i Superligaen har et system, som udgangspunkt, og trænerne kan justere lidt fra kamp til kamp og også under kampene. I fjerde spillerunde så det sådan ud: FC København, FC Midtjylland, OB, AaB, AC Horsens, Hobro og Randers FC var 4-4-2-holdene. Lyngby og SønderjyskE spillede 4-2-3-1, FC Helsingør 3-4-1-2, Silkeborg 4-4-1-1, AGF 4-1-4-1, Brøndby 4-1-2-1-2 og FC Nordsjælland 3-4-3.

Spændende at se, om 3-4-3 også er et vindersystem på MCH Arena.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce