David Nielsen førte Lyngby til bronze i sidste sæson. Da han skrev under medf AGF, afleverede Lyngby-holdet på 12. pladsen til afløseren Thomas Nørgaard.
Foto: Joachim Ladefoged

David Nielsen førte Lyngby til bronze i sidste sæson. Da han skrev under medf AGF, afleverede Lyngby-holdet på 12. pladsen til afløseren Thomas Nørgaard.

Fodbold

Er de debuterende trænere i AGF og Randers FC et par tryllekunstnere?

Der er store forventninger i Aarhus til 'motivationskunstneren' David Nielsen, som har afløst Glen Riddersholm. Hollænderen Ricardo Moniz, der ikke kender Superligaen og overtager ansvaret for nummer sidst i den bedste fodboldrække, er Randers FC-direktør Michael Gravgaards 'opfindelse'.

Fodbold

Det var den for længst afdøde østrigske trænerlegende Ernst Happel, der sagde, at man ikke kan lave æsler om til rideheste – men måske kan man få æslerne til at løbe lidt stærkere. Altså: Er spillerne ikke dygtige, hurtige og smarte nok, er det næsten en umulig opgave for selv den bedste træner at lave et middelmådigt fodboldhold om til et tophold. Hvis det alligevel skulle lykkes, bør manden med ansvaret omgående vælges til formand for tryllekunstnerforbundet.

Når hollænderen Ricardo Moniz nu debuterer som Randers FC-træner, og David Nielsen får debut som AGF-træner, kan man godt fundere over, om det spillermateriale, de har til rådighed, er bedre end til den øjeblikkelige henholdsvis 14.- og 8.- plads i Superligaen. Set herfra burde kronjyderne da i hvert fald ligge over Helsingørs fyraftensproffer i tabellen, selv om Randersholdet blev svækket i sommer, da Kasper Fisker, Mads Fenger og Viktor Lundberg forsvandt.

Men Randers-spillerne har haft uendeligt svært ved at lave mål, og de dårlige resultater førte til Ólafur Kristjánssons afgang og den følgende fyring af assistenten Peter Enevoldsen. Manden med det store ansvar, direktør Michael Gravgaard, havde angiveligt kørt Ricardo Moniz i stilling. En træner, der intet kender til Superligaen, og som i de senere år har været meget kortvarigt i forskellige klubber.

Gravgaard: En af verdens bedste

Men han er en flittig mand i korte bukser, der vil forlange meget af spillerne og ændre træningskulturen. Gravgaard mener, at Moniz er »en af verdens bedste til den individuelle træning af spillerne«. Fodbold er en holdsport, og det er vigtigt for den nye cheftræner, at han straks skaber et godt, tæt forhold til ledende spillere som Mads Agesen, Kasper Enghardt og Johnny Thomsen, når det er planen, at Randers-holdet skal spille ligesom Brøndby på en dynamisk, direkte måde med ’overfaldsfodbold’ og højt pres.

Peter Enevoldsen smækker ikke med døren, men gentager, hvad han har sagt før. Han synes, at Randers FC mangler en sportschef, efter at Gravgaard fyrede Ole Nielsen og selv overtog funktionen, han mener, at der er ansat for mange udenlandske spillere, som ikke er gode nok. Og han føler, det har været generende i en turbulent sæson, at trænere og spillere har skullet optræde i en tv-serie, hvortil de er blevet filmet i tide og utide. Måske har der været mange seere. Det havde været bedre med mange point.

Spillerne har påtaget sig en stor del af skylden for placeringen, og de kunne godt lide den islandske træner, der nu er fortid i klubben. Men det kan måske blive godt med en ny stemme på træningsbanen og nye øjne til at se på tingene og løse gåden (hvorfor kun 7 mål i 11 kampe?). Det er hård kost for en ny træner blot at have spillerne en halv snes dage før kamp 1. Og hvis ikke det bliver bedre med præstationerne og resultaterne frem mod vinterpausen, vil det være aldeles uheldigt for direktør Gravgaard.

Støtte til den fyrede og den nye

I Aarhus kom der, som Politiken forudsagde, arbejdsro hos AGF efter 5-1-sejren i Helsingør lige før landskamppausen. Ud med Glen Riddersholm hen over natten, væk med assistenten Lars Friis og ind med David Nielsen som ny cheftræner. Anfører Morten ’Duncan’ Rasmussen kaldte det en skandale, at Riddersholm blev fyret.

Spillerne bakkede træneren op hele vejen mod skafottet. Men da David Nielsen fløjtede den første træning op, var de allesammen – også ’Duncan’ og AGF-fighter nummer 1, Martin Spelmann – straks med ham og glade for valget af manden, der gjorde Lyngby til bronzevinder og afleverede holdet på 12.-pladsen til efterfølgeren Thomas Nørgaard. Hvis Glen Riddersholm ikke havde fået sparket bagi, ville der fortsat have været uro og fyringsspekulationer. Og Riddersholm og direktør Jacob Nielsen kunne have fortsat med at være uenige om bl.a. ledelsesprincipper og mandskabsbehandling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det var jo typisk David Nielsen, at han efter at have været AGF’er et par dage fortalte ’verdenspressen’, at »det kommer til at eksplodere mellem mig og Jacob Nielsen. Det ved alle. Det har det allerede gjort. Vi kommer til at være uenige hver eneste dag. Det er det, der skal gøre AGF gode. Er man bange for konflikt, kommer der ingen udvikling«.

Smart af træneren at rose truppen

Her gik man og troede, at de havde talt sig til enighed om retningen, forventningerne og ambitioner for klubben, der ikke har vundet en titel siden 1996. David Nielsen har også smigret spillerne ved at sige, at »truppens kvalitet er bedre, end jeg troede«. Så skal han jo kunne bringe AGF i top-6. Men hverken Nielsen eller Moniz kan formentlig få en så fornem debut med deres nye hold, som Thomas Nørgaard gjorde med Lyngby, der slog FCK 3-1.

David Nielsen er stærk til at motivere spillerne og drive dem fremad. Det er meget interessant, hvordan det går på mandag, når to trænere, der ved alt om hinandens fodboldtanker, mødes. Det vil være en større overraskelse, hvis Randers FC vinder over FC Nordsjælland i Farum i morgen, end hvis AGF slår Lyngby på mandag aften i Aarhus.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce