PSG's Neymar har været flyvende siden skiftet til den franske klub.
Foto: Heppell Scott/AP

PSG's Neymar har været flyvende siden skiftet til den franske klub.

Champions League

Uefa-præsident vil stoppe storklubbers galopperende pengeforbrug

Aleksander Ceferin mener, at de blot 6 år gamle regler for økonomisk fair play er forældede og skal tilpasses.

Champions League

1,7 milliarder kroner for Neymar.

Den brasilianske superstjernes verdensrekordskifte fra Barcelona til Paris er under lup hos Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) for muligt brud på de Financial Fair Play-regler, der blev søsat i 2011 i et forsøg på at regulere flere klubbers enorme pengeforbrug i jagten på sølvtøj. Kort fortalt var tanken bag Financial Fair Play, at klubber ikke må bruge flere penge end de tjener, men siden er pengestrømmen blot blevet intensiveret.

Og står det til Uefa-præsident Aleksander Ceferin, kan klubber som Neymars Paris SG, Manchester City og øvrige aktører med tilsyneladende bundløse lommer godt begynde at se frem til, at skulle agere indenfor mere moderate rammer.

I et interview med den tyske tv-station ARD i sidste uge afslørede sloveneren Ceferin således, at der i Uefa-kredse drøftes, hvordan der kan skabes større lighed mellem de europæiske klubber.

»Det (Financial Fair Play, red.) skal tilpasses og moderniseres, og vi skal gøre noget for at udligne forskellene«, siger Ceferin, der blev Uefa-boss i 2016 som afløser for den korruptionsskandaliserede Michel Platini, som i sin tid var primus motor for Financial Fair Play-reglerne.

At Platini ikke har regeret uden at sætte fodaftryk i konføderationens hovedkvarter står klart. Og Aleksander Ceferin er parat til at gøre et forsøg på at søsætte et af Platinis kuldsejlede projekter – et lønloft.

»Formanden for sammenslutningen af europæiske klubber (ECA), Karl-Heinz-Rummenigge, og Platini havde møder med EU-kommissionen, men fik at vide, at det vil være umuligt, da det vil stride mod europæisk ret. Men det er jeg ikke så sikker på. Vi må se, hvad vi kan gøre«, lyder det fra den 49-årige jurist.

Aleksander Ceferin kritiserer i interviewet endvidere klubber, der opkøber spillere i hobetal for at udleje dem. Det mener han er konkurrenceforvridende. Og han ser gerne, at der også kommer et loft over antallet af spillere, en klub kan have på kontrakt.

»Der er en europæisk klub, der lige har udlejet 22 spillere – og 20 af dem er over 25 år. Der er mange klubber, der ikke længere udvikler unge spillere. De køber dem for næsen af andre klubber, for at udleje dem og derved får de indflydelse på turneringerne«, siger Ceferin.

Ifølge ARD’s oplysninger arbejdes der i kulisserne arbejdes med yderligere tiltag, der skal få fokus fra pengene og tilbage på det sportslige. Herunder et transferloft, der skal sætte begrænsninger for antallet af nyindkøb.

En håndfuld danskere er med

Spanske Sevillas nyindkøb Simon Kjær er i aften i spil til en plads i startopstillingen (Michael Krohn-Dehli er også i truppen) på Anfield mod Liverpool på en potentielt  stor danskeraften i mesterligaen. Yussuf Poulsen og Leipzig debuterer i Champions League mod sidste sæsons overraskelse fra Monaco, der i sommerpausen er blevet rippet på transfermarkedet af Paris, Chelsea og Manchester City.

Endvidere skal Christian Eriksen og Tottenham ud i en engelsk-tysk nationsklassiker mod Dortmund, mens Feyenoord må klare sig uden en lårskadet Nicolai Jørgensen mod Manchester City, der ligeledes er rapporteret i søgelyset for urent økonomisk trav hos Uefa

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce