0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Masseanholdelser i hvidvasksag: Tidligere bankrådgivere mistænkt for at have modtaget bestikkelse

Estiske myndigheder har anholdt ti personer i sagen om hvidvask af penge i Danske Banks etiske filial. Danske Bank stiller sig til rådighed for efterforskningen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Danske Banks ledelse blev gentagne gange advaret om mistænkelige kunder i bankens estiske afdeling.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en omfattende aktion har de estiske myndigheder anholdt ti personer, der har arbejdet i Danske Banks omstridte filial i Estland, hvor banken i årevis fungerede som pengevaskeri for for eksempel kriminelle østeuropæere.

Ifølge de estiske myndigheder er mindst en af de anholdte mistænkt for at tage imod bestikkelse, en anden er mistænkt for at hjælpe.

Ellers er de anholdte angiveligt tidligere kunderådgivere, der blandt andet ansat til at forhindre hvidvask af penge i Danske Banks filial.

I forbindelse med anholdelserne er der blevet beslaglagt værdier for en million euro, oplyser den estiske anklagemyndighed på et pressemøde onsdag.

Ifølge Danske Banks pressechef Kenni Leth stiller den danske storbank sig til rådighed for efterforskningen både i Estland og i Danmark, hvor bagmandspolitiet efterforsker sagen.

»Som vi tidligere har sagt, har vi politianmeldt 8 tidligere medarbejdere i Estland i forbindelse med vores undersøgelser af sagen. Vi kan ikke kommentere på enkeltpersoner og kan ikke bekræfte, om der er tale om disse 8 personer«, siger Kenni Leth i en skriftlig kommentar til dagens masseanholdelser:

»Vi har kun en interesse, og det er at komme til bunds i sagen, og vi samarbejder derfor fortsat med alle relevante myndigheder og står selvfølgelig til rådighed for efterforskningen«, siger han.

Bagmandspolitiet ønsker ikke at kommentere sagen.

Men ifølge anklagemyndigheden i Estland har de danske kolleger indtil videre fundet mistænkelige handler for 25 milliarder euro. Det svarer til lige under 190 milliarder kroner, skriver Ritzau.

Efterforskning har trukket tråde til Georgien

Det står ikke klart, hvor stor en andel, de danske myndigheder mangler at undersøge.

Den estiske efterforskning har også trukket tråde til Georgien og Aserbajdsjan. Her skal der være sket forbrydelser for en værdi af omkring tre milliarder kroner.

Danske Bank anerkendte i september 2017, at det »var afgørende mangler i bankens kontroller og governance, der førte til, at Danske Banks estiske filial kunne misbruges til blandt andet hvidvask«.

I den forbindelse blev der sat en advokatundersøgelse i gang af forholdene i den estisk filial. Advokatfirmaet Bruun & Hjejle blev sat til at gennemføre undersøgelsen, som blev offentliggjort i september i år.

Undervejs i undersøgelsen stod det klart for advokaterne, at der var foregået mistænkelige forhold i den estiske filial.

»De for porteføljeundersøgelsen foreliggende oplysninger har også ført til anmeldelse til det estiske politi af otte tidligere medarbejdere, hvor undersøgelsen har identificeret mistænkelig adfærd af en sådan karakter, at det må anses for sandsynligt, at der er begået kriminelle handlinger«, står der på side 36 i den 90 sider lange advokatundersøgelse.

Den afslørede, at var blevet sendt transaktioner til en værdi af 1.500 milliarder kroner gennem den estiske filial af 10.000 kunder i årene fra 2007 til 2015.

Berlingske Business begyndte i marts 2017 at afdække flere sager om problemer i Danske Banks estiske filial helt tilbage til 2007.

Sagen har indtil videre betydet, at direktør Thomas Borgen er blevet fritstillet. Som en konsekvens af hvidvasksagen har Danske Bank også fået ny formand for bestyrelsen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere