Ciaran Clark er født i Harrow i England for 28 år siden. Han er søn af et irsk udvandrerpar.
Foto: Christophe Ena/AP

Ciaran Clark er født i Harrow i England for 28 år siden. Han er søn af et irsk udvandrerpar.

VM-kvalifikation

Irland - et landshold bygget på Sherlock Holmes-metoder

15 af de irske landsholdsspillere, er lørdag skal møde Danmark i VM-playoff, er født udenfor landet.

VM-kvalifikation

Der bor ca. 6,4 millioner mennesker i Irland, men efter massiv og fortsat udvandring skønnes det, at der på verdensplan er over 80 millioner borgere med irske rødder. Har man stærke nationale følelser for den grønne ø, er der simpel hjælp at hente. Man skal blot kunne dokumentere, at man er anden- eller tredjegenerationsirer. Kan man det, er reglerne enkle: Statsborgerskabet og et pas med en guldharpe på rødbedefarvet baggrund er kun en ansøgning væk.

En stor del af den 33 mand store trup, som den irske landstræner, nordireren  Martin O’Neill, har indkaldt til de to VM-playoffopgør mod Danmark lørdag i København og tirsdag i næste uge i Dublin, er født udenfor Éires grænser, og kender formentlig godt papirerne til ansøgning om irsk statsborgerskab.  Af de 15, der ikke er født i Irland, er 10 fra England, 3 fra Nordirland og 2 fra Skotland – tre områder af det samlede Storbritannien, som altid har haft mange irske indvandrere. 10 procent af Storbritanniens samlede befolkning på lidt over 60 millioner skønnes at have irske rødder.

Fire af de 15 har spillet ungdomslandskampe for England eller Nordirland. Forsvarsspilleren Ciaran Clarke, der blev fuldblodsirer  i 2011, var sågar anfører for det engelske U19-hold på vejen mod EM-slutrunden i 2008.

Alle spillere vi udtog til landsholdet betragtede sig selv som irere

Naturalisationen og integreringen af spillere med irske rødder stammer fra den legendariske træner Jack Charlton, der trak irerne op fra middelmådigheden og frem til både en EM-slutrunde og to VM-deltagelser i sine 10 år som landstræner. Den engelske verdensmester fra 1966 kom til som ny træner efter at Eoin Hand var sat på porten som følge af den danske 1-4-nedsabling i VM-kvalifikationen i november 1985. Kort efter begyndte Charlton som en anden Sherlock Holmes at opsnuse topspillere med irsk blod i årerne i særligt de engelske ligaer.

Med sine nye taktiske ideer og det friske spillerblod fra Englands og Skotlands overskudslager blev Irland pludselig et hold man skulle regne med i Europa. Kvalifikation og deltagelse ved EM i Tyskland i 1988 kulminerede med en 1-0-sejr over England i gruppespillet. 12 af de 20 spillere i den irske EM-trup var født udenfor Irlands grænser, herunder også den ’skotske’matchvinder Ray Houghton.

»Alle spillere vi udtog til landsholdet betragtede sig selv som irere«, har Jack Charlton forklaret i sin selvbiografi fra 1996.

»Havde det ikke været for de økonomiske forhold, der tvang deres forældre eller bedste forældre til at immigrere, var de jo blevet født og opfostret i Irland«, lyder logikken i  Charlton-bogen.

Næste englænder, der debuterer for Irland, kan være Aston Villa-wingen Scott Hogan. Han har irsk pas i kraft af sine bedsteforældre og Hogan er i truppen mod Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

James McClean var matchvinder mod Wales og sikrede med sin scoring playoffpladsen. Midtbanemanden er født i Derry i  det overvejende protestantiske Nordirland, og blev irsk landsholdsspilelr, da daværende træner Giovanni Trapatoni blev ved med at ringe til ham op til EM i 2012.
Foto: Nigel French/AP

James McClean var matchvinder mod Wales og sikrede med sin scoring playoffpladsen. Midtbanemanden er født i Derry i det overvejende protestantiske Nordirland, og blev irsk landsholdsspilelr, da daværende træner Giovanni Trapatoni blev ved med at ringe til ham op til EM i 2012.

Til sammenligning er der i den danske 23-mandstrup kun en spiller, der ikke er født i Danmark. Det er Pione Sisto, der stammer fra Sydsudan og så dagens lys i en flygtningelejr i Kampala i Uganda første gang, inden han blot to måneder gammel kom til Danmark.

Fem spillere i Åge Hareides trup kunne derudover have valgt at spille for et andet land end Danmark. Det er velkendt, at der har været tyske følere ude efter Jannik Vestergaard allerede i ungdomsårene. Mathias ’Zanka’ Jørgensen (Gambia), Yussuf Poulsen (Tanzania) og Martin Braithewaite (Guyana) har alle tillige en forælder med udenlandsk herkomst.

Og så er der ’kvartireren’ Thomas Delaney.

Midtbanemotoren har været i amerikanernes søgelys, men takkede nej. Havde de irske regler også været gældende for personer med irske oldeforældre, havde irerne sikkert også tilbudt Werder Bremen-spilleren en plads på Na buachaillí i nglas, som det irske landshold hedder på gælisk. Thomas Delaneys oldefar udvandrede fra Irland til USA, mens bedstefaren bragte familien til Danmark, hvor både han og far Michael er født.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce