venteposition. Bo Spellerberg kan blive akuel til træningslejren i Aalborg i næste måned, hvis Wilbek alligevel har brug for mere rutine i playmakerrollen.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

venteposition. Bo Spellerberg kan blive akuel til træningslejren i Aalborg i næste måned, hvis Wilbek alligevel har brug for mere rutine i playmakerrollen.

Håndbold

Analyse: Spellerberg lurer på tribunen før VM-udtagelse

Hvem skal have de 16 pladser på VM-holdet? Og hvordan ser det egentlig ud med Mikkel Hansen og hans dårlige knæ?

Håndbold

Med 100 mand skadet og nogle stykker, der ikke længere ønsker at stille deres hænder til rådighed for landsholdet, kastede sidste weekends to VM-testkampe mod det finurlige og boldsjove argentinske håndboldlandshold – det bedste af slagsen i Syd- og Nordamerika – ikke noget opklarende lys over, hvilke oplagte 16 spillere landstræner Ulrik Wilbek beslutter sig for at tage med til VM i Spanien i januar.

Kampene mod Argentina i Farum og Odense – de blev begge vundet – var ellers noget nær sidste chance for Wilbek til at se spillerne i aktion for landsholdet. 11. december skal det internationale håndboldforbund IHF have 28 navne til bruttolisten, og det er blandt disse 28, at Wilbek skal vælge de endelige 16 samt de reserver, han måtte få brug for undervejs.

LÆS OGSÅ Blandt dem vil ikke være stregspilleren Michael Knudsen, der ellers var aldeles sikker på en plads i kraft af sine både defensive og offensive kvaliteter – men Knudsen valgte at skrive under på en kontrakt, der indeholdt en bestemmelse om et afbud til VM. Heller ikke klubkammeraten i Flensburg, playmakeren Thomas Mogensen, er til rådighed; noget desillusioneret efter den olympiske fiasko er han stået af landsholdet. Og det samme gælder for Lasse Boesen. Da Ulrik Wilbek samtidig mente, at det – her, foran den tredje slutrunde på blot 13 måneder – var på tide at forsøge sig med et stille generationsskifte, blev noget andet af det faste inventar ’sat til storskrald’. Det gælder den 37-årige forsvarsklippe Kasper Nielsen og den 33-årige playmaker Bo Spellerberg. De var derfor ikke blandt de 18 spillere, Wilbek havde samlet i den ugelange træningslejr i Ringsted. Olsen gav ikke noget svar Det gav plads til, at den tidligere Viborg-spiller Morten Olsen fra Bundesligaklubben Hannover skulle prøves som den temposættende og meget skudstærke playmaker – og Argentina-kampene fik da også vist, at han kan overraske med sit kanonskud fra forskellige vinkler.Men kampene fortalte ikke med utvetydig klarhed, at Morten Olsen er manden, der kan lede og fordele arbejdet og derfor skal være omdrejningspunktet ved VM. Wilbek virkede ærligt talt lidt ’bekymret’ efter den anden testkamp i Odense, hvor Olsen begik flere afleveringsfejl i styrmandsfunktionen, og det kan betyde, at Bo Spellerberg indkaldes til den korte træningslejr i Aalborg i december.

Det betyder ikke nødvendigvis, at Morten Olsen er ude i kulden, han skal nok blive testet i endnu en træningssamling, men når han ikke var i stand til at holde hovedet koldt mod Argentina, hvordan reagerer han så, når modstanderen hedder Frankrig, Kroatien og Serbien? Men måske var det bare nerver, der skulle slides af; Olsen var jo pludselig udråbt til at være spilleren, som skulle sætte det danske angrebsspils nye puls, og dét kan have sat sig som et pres.Gennem de senere år har Morten Olsen vandret lidt ind og ud af det danske landshold. Udtaget, fordi han har en speciel målfarlighed på playmakerpladsen, men kasseret igen med den begrundelse, at han ikke havde blik for sine medspillere. Nu er han tilbage, »mere moden«, mener Wilbek – men altså ikke i nogen imponerende version mod argentinerne.

René Tofts kapløb med tiden
På stregspillerpladsen gav Michael Knudsens afbud ærgrelse – dels på grund af hans kvalifikationer, dels gennem den betydning, Knudsen generelt har som landsholdsspiller. Han repræsenterer sjælen på landsholdet; en evig stolthed over at få lov til at stille op for sit land, en kraftkarl, hvor brystkassen buldrer af følelser, når han løber på banen. Men nu er han ’forhenværende’, i hvert fald indtil videre, og det giver den OL-vragede stregspiller Henrik Toft Hansen mulighed for at slutte sig til brormand René Toft Hansen i VM-truppen.Men – René Toft Hansen fra Kiel forlod VM-testkampene med et brækket ribben og kraveben. Det giver seks ugers pause i et ukompliceret forløb, men det rummer den risiko, at René Toft i den inaktive pause kommer til at tage på i vægt. Han var ellers kommet ned i en flot kampvægt, og Wilbek ser utvivlsomt gerne, at Toft i den tvungne pause holder sig langt væk fra mors gode gryder i Nordjylland.

Selv om eksperter og specialister peger på, at Jesper Nøddesbo fra topklubben FC Barcelona har udviklet sig rent forsvarsmæssigt, synes Wilbek det ikke – og derfor har han ikke tænkt sig at indkalde den elegante Nøddesbo som en gardering for René Toft. Wilbek skæver hellere til vikingetypen Frederik Børm fra Kolding København, men det betyder også, at forsvaret bliver ’erfaringstyndt’. Hvis altså ikke René Toft Hansen bliver VM-klar.

Mikkel Hansen og knæet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så er der problemet med Mikkel Hansen, der kom flyvende fra Paris – men som ikke kunne deltage i træning eller kampe: Knuder i det ene knæ. Men han hviskede til Politiken, at såfremt den seneste kamp mod Argentina havde været en VM-kvartfinale, skulle han nok have spillet.

LÆS OGSÅ Hansen rejste hjem til Paris med den besked fra danske læger, at han skal holde nogle ugers pause – men det lyttede franskmændene og Hansen ikke til. Han spillede i torsdags og scorede seks mål i det franske topopgør. Nu gives han pause, hedder det, og han er næppe i VM-fare. Hansen har styr på sit helbred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceMan kan sige, at ingen er uundværlige. Men det gælder altså ikke for Mikkel Hansen, der kan spille både venstre back og playmaker. Og som er den store ’ansvarsspiller’, der kan afgøre kampe, og som ikke er bange for det. Og hvis tilstedeværelse synes at være en klar betingelse for dansk VM-succes. Sådan er det at have verdens bedste i truppen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce