0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Alt om EP19

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Dansk Folkepartis Peter Skraarup og Morten Messerschmidt følger TV-stationernes exitpole.

EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Første exitpolls: Spørgsmålet er, hvor stor katastrofen bliver for Dansk Folkeparti

Venstre kan ende med tre og Socialdemokratiet måske fire pladser i Europa-Parlamentet viser de to første exitpolls fra DR og Megafon. Men der er stadig stor usikkerhed om tallene.

EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Valgstederne er lukket, og både Megafon og DR er klar med de første exitpolls - altså meningsmålinger, hvor de har spurgt vælgere, hvilket parti eller kandidat de har sat kryds ved inde i stemmeboksene.

Megafon har spurgt 8.500 vælgere på valgsteder over hele landet og understreger, at usikkerheden for de store partier er plus minus tre procentpoint, og plus minus to procentpoint for de små partier.

Men de dugfriske exitpolls giver et lille fingerpeg om, hvordan partierne kommer til at klare sig, når stemmerne er talt op.

Dansk Folkeparti har i denne periode haft fire mandater, blandt andet på grund af stemmeslugeren Morten Messerschmidt. Men denne gang kan det ende med to pladser, lyder det i den første exitpoll fra Megafon.

DR’s exitpoll tegner endnu sortere for DF, for her opnår partiet kun til et mandat. Det 14. mandat går i DR’s måling til Socialdemokraterne i stedet for Dansk Folkeparti.

I både DR’s og Megafons exitpoll ser det ud til, at Det Konservative Folkeparti klarer skærene og får et enkelt mandat i Europa-Parlamentet. Partiet har ifølge de løbende meningsmålinger i valgkampen været på vippen til at miste sit mandat. Spidskandidat Pernille Weiss må vente nogle timer, før hun kender de endelige tal.

Farvel til liste N?

Et andet åbent spørgsmål har været, om det bliver Folkebevægelsen mod EU eller Enhedslisten der løber med et mandat til parlamentet. Noget tyder på, at det bliver Enhedslisten, det siger i hvert fald Megafons exitpoll. Også i DR’s exitpoll ser det ud til, at det bliver et farvel til Folkebevægelsen. Men igen er det små margener, som kan nå at flytte sig.

For SF har spørgsmålet været, om partiet kan få stemmer nok til at få to mandater. Megafons exitpoll tyder på, at Margrethe Auken får en partifælle med sig til Bruxelles.

De radikale kan muligvis sende to kandidater til Europa-Parlamentet og fordobler dermed deres tilstedeværelse i forhold til den sidste periode. Partiet er i valgforbund med Alternativet, som ikke ser ud til at komme ind.

Venstre står ifølge de første let usikre målinger til tre mandater. Det er cirka det samme, som partiet er blevet spået i meningsmålingerne, og et mandat mere end partiet fik ved sidste valg.

Når stemmerne tælles op i løbet af aftenen, bliver det først afgjort, hvor mange mandater partierne får, først derefter tæller man de enkelte politikeres stemmer.

I DR’s exitpoll får Socialdemokratiet fire mandater, mens det kun bliver til tre i målingen fra Megafon. Partiet var blevet spået tre, måske fire mandater i meningsmålingerne.

Liberal Alliance var ikke spået store chancer for at få et mandat, og heller ikke de to exitpolls viser stemmer nok til partiet.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?