0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Alt om EP19

Tt News Agency/Ritzau Scanpix
Foto: Tt News Agency/Ritzau Scanpix

Socialdemokraterna med den svenske statsminister Stefan Löfven står til at blive størst med 25,1 procent.

EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Måling: Sverigedemokraterna går frem i EU-valg

Mens Dansk Folkeparti står til tilbagegang i dansk EU-valg, står Sverigedemokraterna i Sverige til fremgang.

EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sverigedemokraterna står til at blive det tredje største svenske parti i EU-Parlamentet med 16,9 procent af stemmerne.

Det viser en foreløbig måling ifølge det svenske medie SVT. I målingen er 9076 vælgere spurgt, og den giver et bud på, hvordan stemmerne fordeles. Det endelige resultat kommer først senere.

Socialdemokraterna står til at blive størst med 25,1 procent, mens Moderaterna ser ud til at blive næststørst med 17,6 procent. Liberalerna, som har risikeret at ryge ud af parlamentet, ser ud til at klare sig med 4,4 procent af de svenske stemmer.

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna står ifølge målingen til at at øge sin stemmeandel med 7,2 procentpoint i forhold til EU-valget i 2014.

Partiet har venskabelige bånd til Dansk Folkeparti, der omvendt står til en vælgerlussing ved europaparlamentsvalget. Ifølge DR's valgstedsmåling står DF til at gå fra fire til et enkelt mandat.

Har lang historie med DF

I efteråret holdt Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, tale ved Dansk Folkepartis årsmøde. I den forbindelse udtalte Dansk Folkepartis Søren Espersen, at han var imponeret over det svenske parti.

»Vi er imponeret over partiet, og hvad de har gjort. Vi har en lang historie sammen med dem. Allerede før valget i Sverige i 2010 var Pia, (Kjærsgaard, daværende DF-formand, red.) i Skåne og tale sammen med Jimmie«.

»Jeg har været taler ved to af deres årsmøder, og Kristian Thulesen Dahl (nuværende DF-formand, red.) har været derovre et par gange. Vi har en rigtig god forbindelse«, sagde Espersen.

Talen ved årsmødet blev afholdt, kort efter at Sverigedemokraterna var stormet frem ved det svenske valg, hvor partiet fik 17,6 procent af stemmerne.

Med den foreløbige prognose for europaparlamentsvalget i Sverige står Socialdemokraterna til at få fem mandater, Moderaterna til at få fire mandater, Sverigedemokraterna til at få tre mandater, Centerpartiet til at få to mandater, Kristdemokraterna til at få to mandater.

Vänsterpartiet og Liberalerna står hver til et enkelt mandat.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden