0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om EP19

Pia K. står ved tale: Brugte ordet klimatosse med et smil

Næstformand mener, at ordet »klimatosse« var en forkert vending, men Pia Kjærsgaard står ved den dagen derpå.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Folketingets formand og medlem af folketinget for DF, Pia Kjærsgaard, holdt tale, efter det stod klart, at Dansk Folkeparti ville blive mere end halveret til EP-valget.

EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stifter af Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard står ved sin tale på valgaftenen søndag, hvor hun brugte ordet 'klimatosser', da det stod klart, at partiet ville blive mere end halveret ved EU-parlamentsvalget.

Vendingen blev sagt med et smil, forklarer hun.

»Alle, der så og hørte mig i går, ved, at det blev gjort med et smil, men det bliver brugt mod os, fordi vi ligger ned, og så synes man, det er sjovt at bruge mod mig«.

»Det blev sagt med et smil og modtaget med et smil. Alle, der var til stede, ved det«, siger hun.

Det blev sagt med et smil og modtaget med et smil. Alle, der var til stede, ved det

På de sociale medier har Pia Kjærsgaard modtaget udbredt kritik for brugen af ordet, men det er hun så vant til, siger hun.

Hun kom også med en opsang til pressen, hvoraf dele blev kaldt 'spydig', og hun skældte ud på EU-systemet, fordi sagen om mulig misbrug af EU-midler endnu ikke er afgjort i Meld- og Feld-sagen.

Dansk Folkeparti gik fra at få fire mandater ved valget i 2014 til at få et mandat i 2019.

ikke velvalgt udtryk

En af dem, der var til stede, da Pia Kjærsgaard brugte vendingen med et smil, var næstformand Søren Espersen, der mener, at det er et 'forkert ord, der bliver brugt der'.

»Men jeg er enig med Pia Kjærsgaard i, at 'klimahysteriet' på en måde har taget overhånd i disse Greta Thunberg-tider (16-årig svensk klimaaktivist, red.)«.

Jeg ville ikke have brugt ordet klimatosser, men har forståelse for, at Pia har sagt det i en vred stund

»Det er som om, at om 13 år er det slut. Jeg ville ikke have brugt ordet klimatosser, men har forståelse for, at Pia har sagt det i en vred stund. Det er et ikke-velvalgt udtryk«, siger han dagen efter talen.

Tidligere stemmesluger ved valget til EU-Parlamentet Morten Messerschmidt ville heller ikke have brugt vendingen.

»Jeg synes ikke, man skal kalde det tosseri. Klimadebatten er relevant, men også meget ude af proportioner. Debatten har været skinger, men jeg vil ikke kalde folk for tosser«, siger han til TV2 News.

Intet genvalg til Vistisen

Pia Kjærsgaard mener ikke, at hun har en særlig opgave som Folketingets formand i en valgkamp.

»Nej, overhovedet ikke, for jeg er politiker i denne valgkamp og skal forsvare mine synspunkter og mit folketingskandidatur. Sådan har det altid været med formænd i en valgkamp«.

»Man er fungerende formand og skal sørge for at de ting, der er på ens bord skal ordnes, men derefter er der ikke meget med dem at gøre«, siger hun.

Kun spidskandidat Peter Kofod (DF) blev valgt ind, mens Anders Vistisen (DF) ikke fik genvalg. Han ville gerne have været spidskandidat, men ledelsen satte ham stolen for døren og insisterede på, at hans nære ven, Peter Kofod, fik den øverste plads.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere