Fejl i sprøjter betyder, at dødsdømte får en meget pinefuld henrettelse, mens de ligger fastspændt på henrettelsesbænken.
Foto: CHUCK ROBINSON/AP

Fejl i sprøjter betyder, at dødsdømte får en meget pinefuld henrettelse, mens de ligger fastspændt på henrettelsesbænken.

Internationalt

Sprøjtesjusk giver pinefulde henrettelser

Dødsdømte fanger i Californien oplever formentlig en ufattelig smerte under henrettelsen på grund af sjusk med dødssprøjter.

Internationalt

De dødelige indsprøjtninger til henrettelse af dødsdømte fanger i Californien er fyldt med fejl.

Det siger lægen Mark Heath fra Columbia Universitet i en høring på baggrund af en række medicinjournaler.

»Der er fejl i blandingen af medicinen«, siger han til nyhedsbureauet AP i vidneudsagnet.

Risikabel dødsblanding Til henrettelsesmetoden bruges en cocktail af tre medikamenter. Først noget nervemedicin, der skal bedøve den dødsdømte. Derefter et middel som lammer og til sidst et stof, som får hjertet til at stoppe. Processen tager 12 minutter.

Ifølge Mark Heath viser journalerne, at nervemedicinen blandes forkert af folk, som ikke har en medicinsk baggrund. Derfor kan de dødsmærkede fanger være i bevidsthed i længere tid, end hvad der er meningen.

Han kritiserer metoden for at være for usikker, for risikabel og for skrøbelig over for menneskelige fejl.

Han mener derfor, at der som det mindste bør være en narkoselæge til stede for at sikre, at dødsfangen ikke er ved bevidsthed.

Kræver autoriserede læger

Løsningen kan være, at to narkoselæger eller andre autoriserede med medicinsk baggrund står for henrettelsen. Men det afviser de autoriserede lægers organisationer imidlertid.

De fordømmer i stedet alle forslag om, at deres medlemmer medvirker til henrettelser.

Høringen er krævet af dommer Jeremy Fogel, som har udsat alle henrettelser siden februar på grund af formodninger om, at fangerne lider en unødig og meget pinefuld smerte under henrettelser med indsprøjtning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce