Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: AHN YOUNG-JOON/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Atomprogram er defensivt

Nordkorea er ikke ude på krig, men vil forsvare sig mod verden - primært USA. Det siger norsk koreaekspert.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Atomprøvesprængningen i Nordkorea er udtryk for, at landet har følt sig presset af USA's militære trusler.

Situationen er højspændt, men Nordkoreas raslen med de atomare sabler er ikke et udtryk for, at man også agter at bruge dem.

Det mener koreaekspert og seniorforsker Geir Helgesen fra Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet.

»Nordkoreas atomprogram er først og fremmest defensivt. Efter at USA har sagt, at diplomatiet har udspillet sin rolle, og at man er klar til at løse konflikten militært, har Nordkorea følt sig presset. Landet ønsker ikke at ende som Irak, men prøvesprængningen er tænkt som en forsikring mod angreb. Den betyder ikke, at Nordkorea nødvendigvis har i sinde at bruge atomvåben«, siger Geir Helgesen.

Alvorlig krise Men atomtesten har potentiale til at skabe en farlig situation:

»Det er klart, at et land, der i forvejen er isoleret fra omverdenen, og som mistænkes for at have forbindelser til terrorister, ikke ligefrem bliver lettere at have med at gøre, når det har atomvåben. Faren er, at det skaber en dominoeffekt, hvor i første omgang Sydkorea og Japan vil skaffe atomvåben. Det kan de gøre forholdsvist nemt og hurtigt«, siger Geir Helgesen.

Han tror ikke selv på en dominoeffekt, idet der stadig er et udtalt ønske om at løse konflikten ad diplomatisk vej. Kina, Sydkorea og Rusland har såvel i de såkaldte sekspartsforhandlinger som her til formiddag talt varmt for forhandlingsløsningen.

Paranoidt land

Beder man Geir Helgesen karakterisere landet Nordkorea dukker begrebet »juche« op. Det betegner en ideologi af selvtilfredshed og tro på egne evner.

»Den selvtilfredshed og selvstændighed dominerer landet og har også reddet det i efterkrigstiden, hvor det var afhængigt af både Sovjetunionen og Kina. Men i år 2006 er Nordkorea også et paranoidt land. Et land, der føler sig isoleret i en fjendtlig verden, og som kun kan beskytte sig ved at opruste militært«, siger Geir Helgesen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden