Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: XIA YU/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordkorea klar til at forhandle

Nordkorea ønsker ikke yderligere sanktioner og rækker hånden ud til USA. »Vi dropper atomprogrammet, hvis I gør noget tilsvarende«, siger en anonym embedsmand.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En nordkoreansk embedsmand siger til det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, at Nordkorea er klar til dialog og til at droppe sit atomprogram.

»Atomsprængningen er et udtryk for, at vi ønsker at konfrontere USA over forhandlingsbordet. Vi ønsker tryghed samt at vores system bevares«, siger embedsmanden.

Ikke sanktioner, tak Den unavngivne embedsmand beder FN droppe enhver tanke om sanktioner mod Nordkorea.

»Vi har tabt nok allerede. Sanktioner kan aldrig være en løsning. Vi er villige til at opgive atomvåbnene og vende tilbage til sekspartsforhandlingerne. Det kan ske, lige så snart USA har taget lignende tiltag«, siger embedsmanden.

Hvad »lignende tiltag« mere præcist dækker over står dog uklart. Men det betyder formentlig, at USA skal ophæve de økonomiske sanktioner mod Nordkorea.

Advarsel til USA
Embedsmanden advarer om, at hvis den højspændte situation mellem USA og Nordkorea ikke løses, så kan et atomangreb mod USA komme på tale.

»Vi håber situationen løses, før der sker noget ulykkeligt, som at vi affyrer et atommissil. Det kommer an på, hvordan USA handler«, siger embedsmanden.

Japan opruster ikke

Efter atomprøvesprængningen i går udtrykte blandt andre den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) frygt for et asiatisk atomkapløb.

Men Japans premierminister, Shinzo Abe, siger her til morgen, at landet ikke har planer om at anskaffe sig atomvåben. Samtidig siger viceudenrigsminister Yasuhisa Shiozaki dog, at det kan blive relevant at anbefale militære sanktioner mod Nordkorea i FN's Sikkerhedsråd.

Sikkerhedsrådet vil formentlig vedtage en resolution mod Nordkorea senere på ugen. USA ønsker at indføre en blokade mod landet, der skal forhindre det i at købe missilteknologi og skaffe udenlandsk valuta ved at sælge sin atomviden videre. Desuden vil USA stoppe transport af luksusvarer landet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden