Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Nordkorea: Ny prøvesprængning vil være naturlig

Trods advarsler fra blandt andet FN’s kommende generalsekretær indikerer Nordkorea, at landet kan forberede en ny atomtest.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordkorea har for første gang indikeret, at landet pønser på at gennemføre endnu en atomprøvesprængning. Det sker på trods af advarsler fra både USA og FN’s indtrædende generalsekretær, Ban Ki-Moon.

Nordkoreas indikation af en eventuel ny atomtest faldt, da regimets viceudenrigsminister, Li Gun, blev interviewet af den amerikanske tv-station ABC News.

Her betegnede Li en ny prøvesprængning som »naturlig«.

»Jeg mener, at en sådan test vil være naturlig«, sagde Li.

Da han blev spurgt, om USA ikke bør blive overrasket, hvis der kommer en ny test, lød svaret:

»Det er korrekt, ja«.

Truer med nye sanktioner

Det skorter ellers ikke på advarsler til styret i Pyongyang om at holde sig i ro.

FN’s kommende generalsekretær, sydkoreaneren Ban Ki-Moon, understreger, at en ny prøvesprængning vil medfører barskere internationale sanktioner mod det i forvejen isolerede regime.

»Jeg er bekymret for den mulighed. Svaret fra det internationale samfund vil i så fald blive voldsommere«, sagde Ban i sin nuværende egenskab af udenrigsminister for Sydkorea.

Hans amerikanske kollega, Condoleezza Rice, truer med yderligere straf, hvis der kommer et nyt atombrag fra den nordkoreanske undergrund.

Rice har været i Japan for at få opbakning til at føre en hård politik over for Nordkorea. Det krævede ikke de store diplomatiske anstrengelser, og udenrigsminister Taro Aso forsikrede hurtigt Rice om, at Japan vil implementere FN-resolutionen mod Nordkorea i samarbejde med USA og også udveksle oplysninger med amerikanerne.

Fødevarekrise

I dag besøger Rice Sydkorea.

USA kræver strenge inspektioner af alle varer til og fra Nordkorea, hvad enten det er til vands, til lands eller i luften, men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål om, hvordan det konkret skal ske og hvorvidt nabolandene i realiteten tør gennemføre disse inspektioner.

Rice forsøgte samtidig at imødekomme de asiatiske landes bekymring for, at USA ønsker at gøre isolationen af Nordkorea total. Nabolandene frygter, at et totalt stop for varer udefra vil forværre fødevarekrisen i landet og resultere i store flygtningestrømme fra det fattige Nordkorea.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden