Arkitekten bag Irakkrigen er trådt tilbage

Efter en lang karriere i politik stopper 74-årige Rumsfeld som USA's forsvarsminister.

Internationalt

Da Donald Rumsfeld 20. januar 2001 blev taget i ed som George W. Bush’s forsvarsminister, vidste han udmærket, hvad det drejede sig om. Han havde nemlig gjort præcis det samme 26 år tidligere.

Som den yngste forsvarsminister, landet nogensinde har haft, udfyldte har posten i Gerald Fords regering i årene 1975-1977.

Rumsfeld har studeret ved Princeton University og tjente i årene 1954-1957 som pilot og instruktør i den amerikanske flåde.

Genvalgt tre gange Som 30-årig blev han valgt ind Repræsentanternes Hus i 1962, hvor han blev genvalgt tre gange, inden han i 1969 kvittede Repræsentanternes Hus til fordel for en stilling som assistens for præsident Nixon. I perioden 1973-74 var han USA’s ambassadør i NATO, før han blev kaldt tilbage til Washington, hvor han indgik i Gerald Fords præsidentstab, først som stabschef for Det Hvide Hus og senere som forsvarsminister. Herefter fulgte en karriere i det private erhvervsliv frem til udnævnelsen som forsvarsminister i Bush-regeringen. Hele vejen igennem sin politiske og civile karriere har Rumsfeld bibeholdt en tæt kontakt til militæret og især til flåden, hvorfra han i 1989 trak sig tilbage som pensioneret kaptajn af reserven.

Arrogant facon
Netop de stærke bånd til militæret og den store forståelse for, hvordan militæret er indrettet, har gjort Rumsfeld til, hvad mange mener er den stærkeste forsvarsminister i USA’s historie.

Som forsvarsminister har Rumsfeld haft fuldstændig kontrol over, hvem der skulle udnævnes som hvad, så snart graderne overskred en trestjernet general. En kontrol, der både har givet Rumsfeld såvel gode venner som bitre fjender.

Hans kontante og lettere arrogante facon er legendarisk og i de første år i Bushregeringen fremførte han sine politik med stor selvsikkerhed.

Det er da også Rumsfeld, der anses som den store arkitekt bag Irak-krigen. Det forlyder, at Rumsfeld sammen med sin inderkreds blot få dage efter terrorangrebene 11. september 2001, havde udset sig Irak som et mål for gengældelse.

Irak blev Rumsfelds endeligt

Irakkrigen blev starten på enden for forsvarsminister Rumsfeld.

En række fejlvurderinger af behovet for tropper i Irak og et smuldrende grundlag for overhovedet at være gået ind, havde allerede slidt på Rumsfeld popularitet og troværdighed, da dødsstødet, kom: Billederne af fangemishandlingerne i Abu Ghraib gik verden rundt.

Før skandalen i Abu Ghraib kunne Rumsfeld regne med den fulde opbakning fra sin præsident. Men nu måtte selv Bush tage afstand og fordømme de amerikanske soldaters opførsel. Rumsfeld påtog sig ansvaret som landes forsvarsminister

Siden da har den før så storskrydende mand været langt mere afdæmpet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden