Donald Rumsfelds efterfølger i Pentagon, Robert Gates, gik ind for åben konfrontation med Nicaragua i 1980'erne.
Foto: HARRY CABLUCK/AP

Donald Rumsfelds efterfølger i Pentagon, Robert Gates, gik ind for åben konfrontation med Nicaragua i 1980'erne.

Internationalt

USA's nye forsvarsminister ville give Nicaragua det glatte lag

Robert Gates, ny forsvarsminister i USA, var klar til at bombe og isolere Nicaragua i 1980'erne.

Internationalt

Bomb Nicaragua og indled en blokade af havnene.

Så kontant lød anbefalingen i 1980’erne fra den mand, som nu bliver USA’s næste forsvarsminister: Robert Gates.

Det fremgår af dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste, som blev frigivet op til weekenden. På det tidspunkt var Gates medarbejder for den kontroversielle CIA-chef William Casey.

Hans anbefaling om at sætte det venstreorienterede sandiniststyre i Nicaragua ud af spillet fremkom i et memorandum den 14. december 1984.

»Halvhjertet« indsats
Dokumentet er først en bitter gennemgang af amerikanske tilbageslag i Vietnam, Cuba og Angola, hvor han beklager sig over, at »halvgjorte midler, der halvhjertet sættes i værk, vil have samme resultat i Nicaragua«.

Han siger, at den amerikanske støtte til de nicaraguanske contra-oprørere ikke har den ønskede effekt. Målet bør være »åbent at bringe regimet til fald«.

Han anbefaler amerikanske luftangreb for at ødelægge sandinisternes militære kapacitet, og de skal ledsages af advarsler til Sovjetunionen og Cuba, der støttede Nicaragua og sandinisternes daværende præsident, Daniel Ortega.

Der skulle indføres sanktioner mod landet ledsaget af en søblokade. I sidste ende gjaldt det om kun at anerkende »en nicaraguansk eksilregering«.

Ortega tilbage på tronen
Der er intet, som tyder på, at Gates plan blev fulgt.

Præsident George W. Bush fyrede efter midtvejsvalget i starten af denne måned sin forsvarsminister, Donald Rumsfeld, og udpegede Gates som hans efterfølger.

Den daværende leder i Managua, Daniel Ortega, blev i 1990 stemt ud af sit embede. Men han er tilbage igen. For få uger siden vandt han præsidentvalget i Nicaragua og gør comeback som præsident efter mere end 16 års pause.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden