Der er udsigt til tøbrud mellem Danmark og Canada i det kolde diplomatiske klima på den lille Hans Ø.
En fælles dansk-canadisk vejrstation på øen er i støbeskeen, og det ventes, at begge landes udenrigsministerier vil godkende planen, skriver Dansk Polarcenters magasin, Polarfronten.
Samarbejdet er kommet i stand mellem professor emeritus Preben Gudmandsen fra Danmarks Tekniske Universitet og professor Kent Moore fra University of Toronto.
Canada nedlagde forbud
Den canadiske professor troede allerede i september sidste år, at han havde fået lov til at opstille en vejrstation, fordi hans plan var godkendt af det canadiske selvstyreområde Nunavuts regering.
Men det canadiske udenrigsministerium nægtede i sidste øjeblik Moore at tage af sted, angiveligt på grund af frygt for at optrappe striden med danskerne.
I stedet blev Kent Moore foreslået at slå sig sammen med danske forskere, og det har han altså nu gjort.
Hans Ø ligger i Kennedy Kanalen midt i Nares Strædet, der har et af verdens kraftigste tidevand. Vejrstationen skal være med til at finde svaret på, hvorfor havisen i Polhavet nord for Nares Strædet bryder op om vinteren og ikke om sommeren.
Besøg uden varsling
Øen, der ikke er meget andet end en forblæst klippeknold, har i mange år været årsag til en strid om grænsedragningen mellem Grønland og Canada i Nares Strædet. I sommeren 2005 brød uenigheden ud i lys lue, da Canadas forsvarsminister Bill Graham besøgte øen uden at orientere den danske regering på forhånd.
En uge inden forsvarsministerens besøg var canadiske soldater landet på den ubeboede ø, hvor de plantede det canadiske flag og byggede en inuitstatue, der skulle symbolisere Canadas overherredømme.
Affæren førte til et forsoningsmøde mellem de to landes udenrigsministre i New York, men selv om krisen blev neddysset, fandt man ingen løsning på spørgsmålet om suverænitet.
Allerede i løbet af marts venter forskerne at begynde arbejdet med at opstille den nye vejrstation.
ritzau
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her