Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

De fem dødsdømte sygeplejersker kan være heldige at skifte den libyske dødsgang ud med pladser i Europa-parlamentet.
Foto: STR/AP

De fem dødsdømte sygeplejersker kan være heldige at skifte den libyske dødsgang ud med pladser i Europa-parlamentet.

Internationalt

Bulgarere vil opstille dødsdømte til Europa-Parlamentet

En gruppe fremtrædende bulgarere håber at påvirke Libyen ved at opstille fem dødsdømte sygeplejesker, der er dømt for at påføre børn HIV-smitte på et hospital i Libyen.

Internationalt

En gruppe bulgarske kendisser og fremtrædende advokater, akademikere og journalister gør nu et sidste kreativt forsøg på at få landsmænd løsladt fra dødsgangen i Libyen.

Håbet er, at en opstilling af de fem sygeplejersker til Europa-Parlamentet kan få Libyens retsvæsen på andre tanker, og vil føre til en frikendelse og løsladelse af de fem sygeplejersker, skriver AP.

Tilstod under tortur Sygeplejerskerne blev i 1999 anholdt og anklaget for bevidst at have påført over 400 børn med HIV-smitte på et hospital i Benghazi.

De fik alle dødsdomme i 2004 og fik endnu engang alle dødsdomme, da en libysk domstol stadfæstede dødsdommene i appelsagen i 2006.

Ifølge domstolene har sygeplejerskerne angiveligt tilstået massemordet, selvom sygeplejerskerne siden har hævdet at være blevet udsat for både bank og tortur under afhøringerne.

Alle fem benægter at have påført børn med HIV.

National stolthed
Den endelige dom over sygeplejerskerne forventes at falde ved Libyens højesteret midt i maj. Gruppen af fremtrædende bulgarere opfordrer derfor nu landets politiske partier til at opstille de fem sygeplejersker til Europaparlamentsvalget den 20. maj.

»Sygeplejerskerne har indvilget i at blive opstillet«, siger advokat Vladimir Sheytanov, en af initiativtagerne bag den utraditionelle kandidatopstilling.

»Initiativet er et kreativt forsøg på at skaffe opbakning til sygeplejerskerne«, siger Sheytanov og tilføjer, at hvis de politiske partier ikke vælger at opstille de fem, vil gruppen gøre det selv.

»Dette handler ikke længere blot om sygeplejerskernes personlige tragedie, men er blevet til et spørgsmål om Bulgariens nationale stolthed og selvagtelse«, udtaler Vasil Vasilev, et andet medlem af gruppen.

Skyldes dårlig hygiejne

Kritikere har sagt, at sagen mod de fem bulgarske sygeplejersker og en palæstinensisk læge dækker over, at de libyske myndigheder selv er skyld i, at de mange børn blev smittede.

Undersøgelser har ligeledes gjort klart at der findes troværdige videnskabelige beviser for, at årsagen til, at børnene fik hiv-smitte var dårlig hygiejne på hospitalet.

Både EU og USA har tidligere opfordret Libyens myndigheder til at løslade sygeplejerskerne.

Men Libyens leder Muammer Gaddafi har understreget, at Libyen har »et uafhængigt retssystem«, og har afvist »vestlig intervention i denne sag«.

Bulgarien blev medlem af EU i januar 2007 og skal den 20. maj stemme om 18 pladser i Europaparlamentet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce