Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Britiske universitetslærere vil ikke have kontakt med israelske kolleger.
Foto: DRESLING JENS

Britiske universitetslærere vil ikke have kontakt med israelske kolleger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britiske akademikere vil boykotte Israel

Forskning er fin - så længe Israel ikke er med. Den britiske forening af universitetslektorer og forskere skal tage stilling til forslag om at udelukke kontakt med israelske institutioner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De højere læreanstalter i Storbritannien skal ikke have noget med israelerne at gøre.

Det er indholdet af et forslag, som University and College Union - der organiserer lektorer, forskere og andre akademikere på højere læreanstalter - onsdag skal tage stilling til under sin kongres i de kommende dage.

Kamp mod kontakt med Israel Forslaget lægger op til, at forskning og akademisk samarbejde skal styres af politiske hensyn, så israelske akademikeres kontakt med kolleger i Storbritannien kan hindres.

Andre vil have det udvidet til at gælde hele EU, så forskningssamarbejde og kulturel udveksling med Israel via EU standses.

Forslagene stilles efter ønske fra palæstinensiske fagforeninger og begrundes med Israels konflikt med palæstinenserne.

Ikke alle medlemmer deler tilsyneladende ønsket om en politisk styring af den akademiske udveksling af viden: De har stillet forslag, der skal bløde op for forsøgene på at diktere, hvordan forskere og andre akademikere skal forholde sig til israelske kolleger.

Vil i stedet have øget kontakterne

De peger blandt andet på, at man ikke kan give alle akademiske institutioner i Israel skylden for konflikten med palæstinenserne og foreslår derfor, at der knyttes kontakter til undervisningsorganisationer i både Israel og de palæstinensiske områder.

UCU skal også etablere regler for, hvordan den akademiske frihed for medlemmerne kan sikres ved at opstille regler for, hvordan og hvornår universiteter og andre forskningsinstitutioner kan boykottes i fremtiden, hvis det bliver relevant.

Det er ikke første gang, at britiske akademikere går til kamp mod kontakt med israelere. For et par år siden vedtog universitetslærerne i en kontroversiel beslutning, at forskningsresultater fra to israelske universiteter skulle holdes væk fra konferencer og videnskabelige tidsskrifter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden