Foto: THOMAS HAENTZSCHEL/AP
Internationalt

Advokater: G8-fængselsbure er 'umenneskelige'

Anholdte blev under G8-topmødet sat i bure i midlertidige massefængsler, der i påfaldende grad minder om USA’s berygtede fangebure i Guantánamo-lejren.

Internationalt

Den største politiindsats i efterkrigstidens Tyskland får et juridisk efterspil.

Flere af de i alt 1.057 demonstranter, som i løbet af sidste uges G8-topmøde mildertidigt blev anholdt, blev nemlig tilbageholdt i bure, der i påfaldende grad minder om USA’s berygtede fangebure i Guantánamo-lejren på Cuba.

'Tyske fængsler er ikke sanatorier' Tysklands republikanske advokatforening bebudede i weekenden søgsmål mod politiet på grund af den »umenneskelige og ydmygende« behandling, de anholdte oplevede i det provisoriske massefængsel i Rostock.

Her skal op imod 20 anholdte være blevet mast ind i bure på fem meters bredde, udsat for konstant neonlys og have fået nej til at kontakte deres advokater.

De sidste af de anholdte blev i går sat på fri fod, mens lederen af politiets G8-indsatsgruppe Kavala, Knut Abramowski, afviste kritikken.

Han sagde, at de provisoriske arrestceller var helt i overensstemmelse med tysk lovgivning. Og ifølge en polititalskvinde er den slags fængsler »jo ikke er noget sanatorium«.

Otte fik ubetingede straffe
Knap 18.000 betjente fra hele Tyskland var i løbet af de store industrilandes topmøde udkommanderet til Østersøkysten omkring Heiligendamm.

Otte autonome blev i løbet af ugen idømt ubetingede straffe på op imod 10 måneders fængsel, fordi de var gået til angreb på politiet under den første store G8-demonstration i Rostock.

Forbundsregeringen vil nu optrappe overvågningen af det autonome miljø, da dets voldelige potentiale blev undervurderet før topmødet.

Men mens de fleste tyske politikere i weekenden glædede sig over det forholdsvis fredelige forløb af topmødet, bebudede Venstrepartiet at tage politiets fremfærd op i Forbundsdagen.

»Vi skal have opklaret, hvorfor kampvogne fra forbundshæren blev sat ind ved topmødet, og hvem der gav ordre til at holde G8-kritikere i bur«, sagde Forbundsdagens og socialistpartiets næstformand, Peter Pau, der mindede om, at forfatningen forbyder en militær indsats på tysk jord.

Hegn til salg

Topmødets kursted, Heiligendamm, som i ugevis har været totalt afspærret fra omverdenen, er nu atter frit tilgængeligt.

Det omstridte 12 kilometer lange sikkerhedshegn i weekenden blev åbnet.

Når det engang i løbet af ugen helt er pillet ned, bliver det solgt, og flere investorer skal allerede have afgivet bud på selve G8-topmødets symbol.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce