Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Betjent uden for Old Bailey-kriminalretten i London
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP

Betjent uden for Old Bailey-kriminalretten i London

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britiske nævninge mildere stemt over for 'deres egne'

Indvandrernævninge diskriminerer hvide i britiske retssale. Og omvendt: Hvide dømmer farvede hårdere, viser rapport fra det britiske justitsministerium.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afrikanere og asiater i England føler, at retsvæsenet er hårdere over for indvandrere end hvide.

Derfor er de mildere stemt over for andre afrikanere eller asiater, der sidder på anklagebænkene. Til gengæld går de ofte ind for hårdere straffe til hvide tiltalte, viser en undersøgelse, der er lavet for det engelske justitsministerium.

Hvide nævninge præsterer den modsatte tilgang: De er parat til at dømme farvede tiltalte hårdere, mens de er mere venligt stemt over for andre hvide, viser undersøgelsen.

Opfatter retsvæsenet som forudindtaget Ifølge en af forfatterne til rapporten, professor Cheryl Thomas fra University College i London, er det især afrikanske nævninge, der føler, at retssystemet er forudindtaget mod tiltalte med en afrikansk eller asiatisk baggrund.

Undersøgelsen bygger på nogle fingerede retssager, hvor forskerne har ændret præmisserne for at se, om de betød noget for afgørelserne.

Det afslørede, at kun 12 procent af de etniske nævninge fandt tiltalte med indvandrerbaggrund skyldige.

26 procent af de hvide nævninge fandt samme person skyldig i sagerne, hvor etnicitet blev en faktor som for eksempel ved racerelateret vold.

Var det en hvid person, der sad på anklagebænken, fandt 59 procent af de etniske nævninge vedkommende skyldig, mens 33 procent af de hvide nævninge nåede frem til en skyldigkendelse.

Drab bag undersøgelsen

Den britiske justitsundersøgelse viser, at etniske minoriteter ikke er underrepræsenteret retsalenes nævningeting.

Undersøgelsen er gennemført i kølvandet på en sag om drabet på en ung, farvet mand. Han blev myrdet i 1993 af en gruppe unge, hvide mænd. Efterforskningen viste sig senere at være mangelfuld, og politiet blev beskyldt for institutionel racisme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden