Demonstration i London mod muhammedtegningerne
Foto: EDMOND TERAKOPIAN/AP

Demonstration i London mod muhammedtegningerne

Internationalt

Muslimske briter demonstrerer mod adling af Rushdie

De muslimske protester mod briternes adling af forfatteren Salman Rushdie fortsætter. Senest har britiske muslimer rettet en skarp kritik af den ære, forfatteren vises.

Internationalt

»Adlingen er endnu et eksempel på, at regeringen belønner frafaldne«.

Sådan kritiserer Anjem Choudray, en britisk islamist, Tony Blair-regeringens beslutning om at adle den forkætrede forfatter Salman Rushdie.

Den har ført til en storm af protester i den muslimske verden. Og nu frygter iagttagere, at sagen kan føre til en krise, der vil være lige så slem som den, der ramte Danmark efter muhammedtegningerne.

London-indbyggere er vrede »Rushdie er et hadet menneske i hele den muslimske verden på grund af hans fornærmelser mod islam. Adlingen vil få konsekvenser verden over. Blair kunne have standset adlingen, vel vidende at den vil fornærme muslimer over alt«, sagde Anjem Choudray ved en demonstration i dag ved Londons Regent Park-moské.

Den pakistanske regering har taget afstand fra hæderen til Rushdie, mens der har været flere demonstrationer i landets større byen med paroler som: 'At belønne Rushdie er at starte en strid med islam'.

En oppositionsleder i parlamentet, taleban-tilhængeren Maulana Fazal-ur-Rahman siger ifølge Reuters: »At give en belønning til en så stor forbryder er en fornærmelse af hele den muslimske verden«.

Protester i mange steder
Og i hovedstaden Islamabad har en kreds af forretningsfolk udlovet en dusør på 10 millioner rupees (næsten en million kroner) for at slå forfatteren ihjel.

I forvejen har en række af landets imamer som svar på adlingen udnævnt Osama bin Laden til Saifullah, Islams Sværd for at hædre al-Queda-lederen.

I den indiske Kashmir-provins lukkede alle forretninger og al offentlig transport holdt stille i protest mod briternes beslutning.

Et tyrkisk parlamentsmedlem har betegnet adlingen som et modstands-skridt, rettet mod den islamiske verden.

Og i Iran har en fremtrædendde ayatollah fastslået, at dødsdommen i den 20 år gamle fatwa - en religiøs dom - stadig gælder.

Spørgsmål om omtanke

En repræsentant for Chatham House-tænketanke i London siger ifølge nyhedsbureauet AP, at konsekvenserne af adlingen muligvis ikke var tænkt ordentligt igennem.

»Indtrykket er, at de egentlig ikke tækte på den potentielle reaktion«, siger Rosemary Hollis, der er tænketankens forskningsleder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce