Militante muslimer har overgivet sig til pakistanske regeringsstyrker.
Foto: B.K.BANGASH/AP

Militante muslimer har overgivet sig til pakistanske regeringsstyrker.

Internationalt

Oprørere melder om 27 dræbte kvinder

Pakistans regering afviser påstande om, at regeringens soldater har dræbt en gruppe kvindelige studerende i den belejrede Røde Moské.

Internationalt

Regeringens soldater har dræbt dræbt 27 kvindelige studerende, påstår oprørerne i Pakistans Røde Moské.

Regeringen benægter påstandene og siger, at den forsøger at skræmme oprørerne ud, inden der udvikler sig et martyrium med mange dødsofre.

Sådan tegner den uoverskuelige situation i den pakistanske hovedstad Islamabad.

Området omkring den Røde Moské rystedes aftenen igennem af lyden fra granateksplosioner og automatrifler.

Vil ikke overgive sig De militante oprørere, der har forskanset sig i helligdommen, har afvist en opfordring fra deres tilfangetagne leder om, at de skal overgive sig.

Den pakistanske indenrigsminister Aftab Khan Sherpao siger ifølge AP, at regeringsstyrkerne skyder huller i murene, der omgiver det fæstningslignende kompleks ved moskeen. På området ligger der også en kostskole for piger.

Soldater med støtte fra pansrede mandskabsvogne har helt omringet den Røde Moské. Aktionen skete et døgn efter, at det var kommet til voldelige sammenstød mellem ekstremistiske muslimer og sikkerhedsstyrker, hvor 19 personer blev dræbt.

Langvarig konflikt
Konfrontationen har en sammenhæng med en seks måneder lang konflikt mellem Pakistans USA-støttede regering og en af landets ledende muslimske skikkelser, Maulana Abdul Aziz.

Aziz er en rabiat præst, der vil indføre islamisk lov (sharia) i hovedstaden. Dette er en voldsom udfordring for præsident Pervez Musharraf, som har stillet sig på Vestens og USAs side i kampen mod islamistisk inspireret terror.

Onsdag forsøgte Aziz at undslippe fra området ved at iføre kvindeklæder, men blev taget til fange af soldater. På det statslige fjernsyn har han sagt, at der befinder sig 700 kvinder og 250 mænd på området. Nogle af dem er bevæbnet med AK-47 automatrifler.

Vil undgå blodbad
Musharrafs regering er i forvejen trængt og har sagt, at den på alle måder vil undgå, at konfrontationen udvikler sig til et blodbad. Den har meddelt, at soldater ikke vil storme komplekset, sålænge der opholder sig kvinder og børn på området.

Alligevel genlød området i flere timer af beskydninger og eksplosioner.

Inde fra moskeen fortalte en af de belejrede, at mortergranater fra soldaterne har dræbt 27 kvindelige studerende.

»Kaos«

»En stor del af moskeen er ødelagt, og der er udbrudt brand i pigeskolen«, fortæller Abdul Qayyum til Associated Press' udsendte medarbejder over telefonen.

Han fortsætter:

»Herinde er der totalt kaos. Der er røg over det hele, og der er brand i det lokale, hvor vi opbevarer de døde fra tidligere sammenstød«.

Indenrigsminister Aftab Khan Sherpao afviser oplysningerne om dræbte og siger, at der ikke er affyret mortérgranater.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce