Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Islamister holder børn som bombeskjolde

Det pakistanske militær har omringet den islamistiske moské og dens koranskole, mens bevæbnede koranskoleelever tvinger mindre børn til at blive på stedet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spredte skudsalver og eksplosioner giver genlyd omkring Islamabads Røde Moské, Lal Mashid.

I flere dage har en jernring af sikkerhedsstyrker holdt den stærkt fundamentalistiske moske og dens tilhørende koranskole omringet i et endeligt opgør med de aggressive og yderligtgående islamister på stedet.

De har i flere måneder terroriseret den pakistanske hovedstad. Blandt andet har de angrebet forretninger, der solgte musik eller dvd-film og dermed forbrød sig mod deres ekstreme fortolkning af islam, som skolen hylder og som mest af alt minder om talebans forbudsfyldte styre i Afghanistan.

Væbnede sammenstød Tirsdag blev spændingen mellem moskeen og myndighederne skærpet, da sikkerhedsstyrker og tilhængere af moskeen kom i åben ildkamp midt i byen.

Siden har styret afspærret området og alene tilladt de koranskoleelever, der ønskede at komme væk, adgang ud fra kvarteret. Nogle af dem har fortalt, at de ældre studerende på skolen holder de mindre elever tilbage, så de kan fungere som bombeskjolde.

Sikkerhedsstyrkerne har hidtil undladt at indtage moskeen for at skåne de børn og kvinder, der opholder sig på stedet.

Mindst en snes mennesker menes at have mistet livet under stridighederne. Det skønnes, at 1.000-1.800 mennesker fortsat opholder sig inde i moske-komplekset, hvor vandforsyningen og elforsyningen er afbrudt af myndighederne.

Leder gemte sig under burka

En af lederne fra stedet, Abdul Aziz, blev pågrebet onsdag, da han forsøgte at stikke af, forklædt som en kvinde i en traditionel burka.

Han har via fjernsynet opfordret de tilbageværende til at overgive sig. Men inde fra skolen afvises tanken:

»Vi vil hellere dø som martyrer«, har en af imamerne, Aziz' bror, meddelt - ganske som Aziz selv har bedyret, inden han sneg sig ud fra den belejrede koranskole i en kvindedragt.

Pakistansk politi stormede i dag en anden koranskole, Jamia Farida, der af myndighederne karakteriseres som et 'kraftcentrum' for trosfællerne i Lal Mashid. Dermed ville myndighederne hindre, at dens elever kastede sig ud i kampen på Lal Mashids side.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden