Amerikansk soldat dømt for mord på iraker

En amerikansk marineinfanterist er blevet dømt for at have dræbt en uskyldig iraker og placere et gevær ved liget.

Internationalt

En militær domstol har kendte den amerikanske marineinfanterist Trent Thomas skyldig i at have bortført og dræbt en irakisk mand i byen Hamdania.

Sammen med en gruppe andre soldater gik Thomas i april 2006 på jagt efter en mistænkt oprører, men da de ikke kunne finde ham, snuppede de ifølge anklagerne i stedet en uskyldig pensioneret politimand, som de skød og efterlod i en grøft.

De smed en AK-47 riffel og en skovl ved liget, så det så ud som om, at manden havde været ved at plante en vejsidebombe. En fremgangsmåde, som flere amerikanske soldater med en fortid i Irak har fortalt, er meget normal, når en uskyldig er blevet dræbt.

Ivrig planlægger

En del af de anklagede havde oprindeligt erklæret sig skyldige i udåden, men Trent Thomas trak sine indrømmelser tilbage. Nu er han så blevet kendt skyldig af en jury.

Hans forsvarere påstod sagen igennem, at Thomas blot havde adlydt ordrer, men juryen mente, at han selv havde været en meget ivrig planlægger af den natlige aktion.

Forsvarerne sagde også, at deres klients dømmekraft var blevet svækket efter hans lange tjeneste i Irak, hvor han muligvis har pådraget sig en mindre hjerneskade, fordi han har oplevet mindst 25 bombesprængninger.

Det rokkede dog ikke ved, at han nu i alvorligste fald risikerer fængsel på livstid.

Spektakulær sag i gang
Kendelsen kommer, mens efterforskningen af en anden spektakulær Irak-sag er i fuld gang. Her er tre marineinfanterister under anklage for at have dræbt 24 irakere i byen Haditha, mens fire officerer står tiltalt for ikke at have efterforsket sagen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce