Amerikansk soldat dømt for mord på iraker

En amerikansk marineinfanterist er blevet dømt for at have dræbt en uskyldig iraker og placere et gevær ved liget.

Internationalt

En militær domstol har kendte den amerikanske marineinfanterist Trent Thomas skyldig i at have bortført og dræbt en irakisk mand i byen Hamdania.

Sammen med en gruppe andre soldater gik Thomas i april 2006 på jagt efter en mistænkt oprører, men da de ikke kunne finde ham, snuppede de ifølge anklagerne i stedet en uskyldig pensioneret politimand, som de skød og efterlod i en grøft.

De smed en AK-47 riffel og en skovl ved liget, så det så ud som om, at manden havde været ved at plante en vejsidebombe. En fremgangsmåde, som flere amerikanske soldater med en fortid i Irak har fortalt, er meget normal, når en uskyldig er blevet dræbt.

Ivrig planlægger

En del af de anklagede havde oprindeligt erklæret sig skyldige i udåden, men Trent Thomas trak sine indrømmelser tilbage. Nu er han så blevet kendt skyldig af en jury.

Hans forsvarere påstod sagen igennem, at Thomas blot havde adlydt ordrer, men juryen mente, at han selv havde været en meget ivrig planlægger af den natlige aktion.

Forsvarerne sagde også, at deres klients dømmekraft var blevet svækket efter hans lange tjeneste i Irak, hvor han muligvis har pådraget sig en mindre hjerneskade, fordi han har oplevet mindst 25 bombesprængninger.

Det rokkede dog ikke ved, at han nu i alvorligste fald risikerer fængsel på livstid.

Spektakulær sag i gang
Kendelsen kommer, mens efterforskningen af en anden spektakulær Irak-sag er i fuld gang. Her er tre marineinfanterister under anklage for at have dræbt 24 irakere i byen Haditha, mens fire officerer står tiltalt for ikke at have efterforsket sagen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce