'Kemiske Ali' kan få dødsdom udskudt til efter ramadanen.
Foto: ERIK DE CASTRO/AP

'Kemiske Ali' kan få dødsdom udskudt til efter ramadanen.

Internationalt

Ramadanen kan redde 'Kemiske Ali'

Irak vil have udskudt hængningen af 'Kemiske Ali'. Han skal først hænges, når ramadanen er slut om ti dage.

Internationalt

Den irakiske regering vil ikke hænge 'Kemiske Ali' midt under den muslimske fastemåned ramadanen.

Den har bedt retten om at udskyde hængningen, så den først gennemføres om ti dage, når ramadanen er ovre.

Dømt for udryddelseskampagne mod kurdere 'Kemiske Ali' - hvis navn er Ali Hassan al-Majid - er blevet idømt dødsstraf for at have planlagt og gennemført Operation Anfal, den militære kampagne mod kurderne i Nordirak i slutningen af 1980'erne.

Blandt andet underskrev han en ordre til soldaterne, der pålagde dem at »dræbe alle mennesker eller dyr, som er tilsteder i de områder«.

Resultatet var et folkemord, hvor op mod 180.000 mennesker blev slået ihjel.

Omkring 5.000 af ofrene faldt, da Saddam-styrkerne bombarderede byen Halabja med giftgas.

Al-Majid har ifølge menneskeretsorganisationen Human RIghts Watch brokket sig over, at han måtte sende bulldozere rundt i de kurdiske områder for at begrave de mange døde under militærkampagnen.

Med i Saddams indercirkel

Manden fik en høj stjerne hos Saddam Hussein, og han spillede en vigtig rolle i regimet, hvor han red på den magt, som Hussein-familien og Baath-partiet sad på.

Under Anfal-kampagnen var han guvernør over det nordlige Irak, inden han i begyndelsen af 1990'erne fungerede som forsvarsminister.

Han blev siden placeret i spidsen for den ny-erobrede 'provins', da Saddam pludselig havde invaderet Kuwait. Et par måneder senere blev han udnævnt til indenrigsminister.

I marts 2003 blev han udnævnt til leder af den sydlige region, da krigen mod Irak truede i horisonten. Dermed blev han en af de fire ledere, der referede direkte til Saddam Hussein.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce